back to top
20.5 C
Athens
Σάββατο 17 Μαΐου 2025

Σε λοκομοτίβα στην ανάπτυξη της ασφάλισης μετατρέπεται ο κλάδος περιουσίας  

Ελενα Ερμείδου

Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την ασφάλιση κατοικίας και επιχειρήσεων πριμοδοτούν τον κλάδο με τουλάχιστον ένα ποσοστό ανάπτυξης 50%, διευρύνοντας και την ασφαλιστική βάση. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το κενό προστασίας στην Ελλάδα που ξεπερνά το 90%. αλλά και να περιορίσει τις δημοσιονομικές δαπάνες και να ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από καταβολές κρατικών αποζημιώσεων για θεομηνίες.  

- Advertisement -

Άμεση εξειδίκευση των μέτρων 

Η κυβέρνηση τώρα καλείται να εξειδικεύσει τα μέτρα που εξήγγειλε στην ΔΕΘ, καθορίζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις στην ασφάλιση καθώς και το ρόλο της.

- Advertisement -

 Για να δουλέψουν τα μέτρα θα χρειαστεί να συγκροτηθεί σχήμα κοινοπραξία κράτους με (αντ)ασφαλιστικές που θα συμφωνήσουν να συμμετέχουν ή και μεσίτες (αντ)ασφαλίσεων. Να οριστεί πιθανά το ύψος των ζημιών που αναλαμβάνει το κράτος να αποζημιώσει και από πόσες ζημιές και πάνω αναλαμβάνουν ρόλο οι (αντ)ασφαλιστικές, όπως γίνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

 Επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει το πώς θα υποχρεώσει τους κατόχους οχημάτων να ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών εφ όσον η υποχρεωτικότητα περιορίζεται σύμφωνα με την νομοθεσία στην ασφάλιση αστικής ευθύνης, σωματικών και υλικών ζημιών.

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να αποσαφηνιστεί προκειμένου ο νόμος να λειτουργήσει με ίσους όρους είναι η εύρεση λύσεων για τις επιχειρήσεις που σήμερα δεν μπορούν να ασφαλιστούν για τους κινδύνους που απαιτούνται, κάτι το οποίο υποστηρίζει ανοικτά το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Και φυσικά, πρώτον όλων, το κράτος πριν νομοθετήσει να εξασφαλίσει υποδομές που προστατεύουν κατοικίες και επιχειρήσεις από θεομηνίες, αλλά και να δώσει φορολογικά κίνητρα.

Εξειδίκευση στα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά το ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και Δημήτρης Γαβαλάκης κρίνοντας ότι τα μέτρα είναι στην σωστ΄΄η κατεύθυνση  ζητούν:

1.      Την θεσμοθέτηση φορολογικών κινήτρων από την κυβέρνηση για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αποταμιευτικού χαρακτήρα.

2.      Την διεύρυνση των επαγγελμάτων για τα οποία θα είναι υποχρεωτική για την άσκησή τους η ασφάλιση “αστικής ευθύνης.

3.      Την εύρεση λύσης για τις επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα δε μπορούν να ασφαλιστούν για όλους τους απαιτούμενους κινδύνους.

4.      Την κατάργηση του φόρου  15%.στο σύνολο των συμβολαίων υγείας.

 

ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ όπως αρχικώς είχε επισημανθεί η  έκπτωση 10% στις ασφαλισμένες κατοικίες ήταν “δειλό” βήμα και τώρα με την εξαγγελία της έκπτωσης 20% στον ΕΝΦΙΑ σε όσους ιδιοκτήτες ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ  από φυσικές καταστροφές επιτυγχάνεται η, ευπρόσδεκτη από την αγορά, σωστή συνέχιση του μέτρου. Να σημειωθεί ότι οι ακίνητες περιουσίες μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση 10% στον ΦΠΑ αν ασφαλιστούν, αν όμως, δεν το πράξουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς. Σε ερώτηση του IW προς την ΕΑΕΕ  εάν η άρνηση κρατικής αποζημίωσης για ανασφάλιστους  είναι παράνομη, η απάντηση ήταν ότι το Κράτος συνταγματικά δεν έχει καμμία ευθύνη αποζημίωσης στην περίπτωση των φυσικών καταστροφών.  Η κρατική αποζημίωση είναι πράξη για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Από την στιγμή που υπάρχει η υποχρεωτικότητα για ιδιωτική ασφάλιση, το Κράτος αποποιείται την ευθύνη αποζημίωσης. 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

Εξίσου θετική και στο πλαίσιο του αιτήματος του Ε.Ε.Α. ότι έπρεπε να μειωθεί το όριο του κύκλου εργασιών από τα 2 εκατ. ευρώ που είχε θεσπιστεί για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων, είναι και η εξαγγελία ότι όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ θα πρέπει, υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Αναμένεται όμως το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης του μέτρου. Το Ε.Ε.Α. θα συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη λύση για τις επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα δε μπορούν να ασφαλιστούν για όλους τους απαιτούμενους κινδύνους.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟΥ ΣΤΑ “ΥΓΕΙΑΣ” ΠΑΙΔΙΩΝ

Το Ε.Ε.Α. έχει επισημάνει ότι πρέπει να καταργηθεί ο φόρος διότι θα είναι προς όφελος των πολιτών, ο πρωθυπουργός έδειξε ότι γίνεται μια αρχή που καλό θα ήταν να έχει και συνέχεια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Pricefox: Πόσο κοστίζει η ασφάλεια μηχανής στην Ελλάδα;

Το Pricefox, η κορυφαία πλατφόρμα online σύγκρισης τιμών και αγοράς ασφάλειας μηχανής, έκανε έρευνα και σύγκρινε το κόστος των ασφαλίστρων.

Insurancemarket: Eνδιαφέροντα ευρήματα και οι τάσεις στο Ετήσιο Report για την online ασφάλιση

Το insurancemarket.gr, δημοσιεύει το Ετήσιο Report 2024 για την online ασφάλιση, επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση στην

Aλ. Σαρρηγεωργίου: Ζούμε σε μια εποχή σύνθετων κινδύνων. Οι προκλήσεις αυτές μεταφράζονται σε πραγματικά κόστη

To μήνυμά του με αφορμή τη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης της ΕΑΕΕ αποστέλλει ο πρόεδρος ΔΣ της Ένωσης κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

EIAΣ: Εκπαιδευτικό σεμινάριο ασφαλίσεων επαγγελματικής ευθύνης

Οι Ασφαλίσεις Επαγγελματικής Ευθύνης αποτελούν εξαιρετικά ανερχόμενο τομέα άσκησης ασφαλιστικής δραστηριότητας, τόσο στη χώρα μας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ERGO Ασφαλιστική: «AI & Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Μια Στρατηγική Συμμαχία για το Παρόν και το Μέλλον»

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα στον ασφαλιστικό κλάδο, μεταμορφώνοντας ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τόσο των εταιρειών

Αλ. Βακάλης / PRIMARY LINK SA: Διττό το πλαίσιο καλύψεων δημοσίων επιβατικών μεταφορών

Υπάρχουν ασφαλιστικές στην αγορά, οι οποίες έχουν σχεδιάσει και εντάξει ειδικές καλύψεις για τις περιπτώσεις ηλεκτρικών μέσων μεταφοράς

Ν. Γαβρίλης: Καθοριστικός ο ρόλος του μεσίτη στην ασφάλιση ΜμΕ

Ερωτώμενος, ο κος Γαβριήλης για το πώς οι επιχειρήσεις με υψηλό κίνδυνο θα μπορέσουν να ασφαλιστούν, απαντά ότι θα ......

Γ. Στουρνάρας στο 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Άσφαλισης: Να αναπτυχθεί ο θεσμός των ΤΕΑ

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τοποθετήθηκε στο κορυφαίο συνέδριο...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ABC: Career Code Event με τη συμμετοχή των Κ. Σεμερτζόγλου και Ελ. Παπασπυροπούλου

Για τις προοπτικές καριέρας στον κλάδο της ασφάλισης μίλησαν ενώπιον 400 φοιτητών οι κ.κ. Κωνσταντίνος Σεμερτζόγλου, Managing Director της

Τα βασικά μεγέθη της ασφαλιστικής αγοράς. Mερίδιο αγοράς, loss ratio, ενεργητικό, Φερεγγυότητα

Τo 2024 δεν παρατηρήθηκαν αξιόλογες μεταβολές στη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης, με 34 ασφαλιστικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε αυτήν.

Οι κυβερνήσεις ως (αντ-)ασφαλιστές

Όσοι παρακολουθούμε από κοντά την ασφαλιστική αγορά, και ιδιαίτερα τη δραστηριότητα των θεσμικών φορέων, όπως είναι και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών

H DAÈS υποστηρικτής της 3ης Συλλεκτικής Έκθεσης Αθηνών

Η DAES ήταν υποστηρικτής της 3ης Συλλεκτικής Έκθεσης Αθηνών που διοργανώθηκε το διήμερο 10 και 11/05/2025 στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Καμπανάκι» για όσους Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές δεν έχουν καταθέσει στο Ε.Ε.Α. επαναπιστοποιήσεις και συμβόλαια αστικής ευθύνης

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο διαγραφής από το Μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.) είναι όσοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές