back to top
30 C
Athens
Τρίτη 9 Ιουνίου 2026

Σε έξαρση ο ιός του Δυτικού Νείλου (Upd)

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό του Δυτικού Νείλου, από τον οποίο την τελευταία εβδομάδα μόνο προσβλήθηκαν 30 άνθρωποι κι έχασαν τη ζωή τους 6.

Συνολικά, καταγράφονται 11 θάνατοι. Όλοι αφορούν σε ηλικιωμένα άτομα (άνω των 70 ετών) που πέθαναν από επιπλοκές της νόσου. Ακόμη, από την έναρξη της φετινής περιόδου επιδημιολογικής επιτήρησης μέχρι την περασμένη Τετάρτη αναφέρονται 107 κρούσματα του ιού. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα 88 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 71 έτη (εύρος: 11 – 94 ετών).

- Advertisement -

Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής ξεπερνά τους αριθμούς των τελευταίων 5 ετών, για την αντίστοιχη περίοδο. Ο λόγος σχετίζεται αφενός μεν με την πρόωρη εμφάνιση του ιού στη χώρα (τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου) λόγω κλιματολογικών συνθηκών, αφετέρου δε με την απουσία έγκαιρης προετοιμασίας πολλών περιοχών της χώρας για τον έλεγχο των κουνουπιών. Δεν είναι τυχαίο πως φέτος κρούσματα του ιού καταγράφονται ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να προειδοποιεί πως θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

- Advertisement -

Με αφορμή τη μεγάλη αύξηση των περιστατικών λοίμωξης, η Κεντρική Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) ζητά την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα εστιάζει στην εντατικοποίηση: α) της ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα ατομικής προφύλαξης από τα κουνούπια και β) των ψεκασμών.

”Η σκληρή πραγματικότητα δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμούς. Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι δε δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματά μας, τόσο για την κατανομή των κονδυλίων στον αστικό ιστό, όσο και για τη συχνότητα στα επικίνδυνα σημεία που έγιναν οι ψεκασμοί. Με αίσθημα ευθύνης, καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούμε για το κοινό καλό και την ασφάλεια της υγείας των συμπολιτών μας” ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

Πάντως, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε νέους ψεκασμούς για τα κουνούπια σε ρέματα της Βόρειας Αθήνας, που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Ψεκασμούς για την ακμαιοκτονία κουνουπιών θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα και η Περιφέρεια Πειραιώς & Νήσων σε συγκεκριμένους Δήμους (π.χ. Σαλαμίνας) όπου οι πληθυσμοί των κουνουπιών είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα κι εκτιμά ότι δεν φαίνεται η κατάσταση να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

”Δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία ότι θα έχουμε μία ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός, συμπληρώνοντας όμως ότι  τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε εγρήγορση. Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως έχουν δοθεί έγκαιρα οι απαραίτητες κατευθύνσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει συχνές αναφορές και έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες στις Περιφέρειες για τους απαραίτητους ψεκασμούς.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τους πολίτες να βρίσκονται κι εκείνοι σε εγρήγορση και, όταν υπάρχουν ύποπτα κρούσματα, να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της χώρας.

Πηγή: virus.com.grkeelpno.gr, kede.gr, stokokkino

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εγκαινιάστηκαν νέοι αξονικοί στο Ογκολογικό Άγιοι Ανάργυροι από δωρεά Κατσαφάδου

Η δωρεά αξίας 840.000 ευρώ συνέβαλε στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Μ. Θεμιστοκλέους: Κάτω από 4 ώρες ο χρόνος στα Επείγοντα – Καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης ότι το ΕΣΥ διαθέτει σήμερα μεγαλύτερο αριθμό γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από ποτέ

Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Προστασία των πολιτών άνω των 60 ετών

Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ηλικιακή ομάδα που καταγράφει τα περισσότερα περιστατικά πνιγμών στη χώρα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εγκαινιάστηκαν νέοι αξονικοί στο Ογκολογικό Άγιοι Ανάργυροι από δωρεά Κατσαφάδου

Η δωρεά αξίας 840.000 ευρώ συνέβαλε στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Affidea και Novo Nordisk ενώνουν δυνάμεις κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη

ΜoU για δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης, καθώς και πρωτοβουλίες που στηρίζουν την πρόληψη και τη φροντίδα

Μ. Θεμιστοκλέους: Κάτω από 4 ώρες ο χρόνος στα Επείγοντα – Καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης ότι το ΕΣΥ διαθέτει σήμερα μεγαλύτερο αριθμό γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού από ποτέ

Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Προστασία των πολιτών άνω των 60 ετών

Η πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ηλικιακή ομάδα που καταγράφει τα περισσότερα περιστατικά πνιγμών στη χώρα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εγκαινιάστηκαν νέοι αξονικοί στο Ογκολογικό Άγιοι Ανάργυροι από δωρεά Κατσαφάδου

Η δωρεά αξίας 840.000 ευρώ συνέβαλε στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων εκσυγχρονισμού υποδομών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Σχεδόν 1 στα 2 θύματα ψηφιακής κακοποίησης γνωρίζει προσωπικά τον δράστη

Συμβουλές από την Kaspersky για να μην πέσετε θύμα ψηφιακής κακοποίησης

Το 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης ανοίγει τη συζήτηση για το μέλλον των συντάξεων και των επενδύσεων

Το Συνέδριο διοργανώνεται στις 18/6 στο Divani Apollon Palace & Thalasso από την ΕΛΕΤΕΑ, με Στρατηγικό Συνεργάτη την Energizing Greece

ΕΕΑ: Ενημέρωση για τη δράση «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» την Πέμπτη 11/6

Στη διαδικτυακή εκδήλωση, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργείου, θα παρουσιαστεί αναλυτικά η δράση και θα επιλυθούν απορίες

Ilia Forum 2026: Τα κρίσιμα συμπεράσματα, οι στρατηγικές και οι προτάσεις για την ανάπτυξη της Ηλείας

Όπως προέκυψαν από ένα συνέδριο με μαζική συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτείας, των ΟΤΑ, των πανεπιστημίων, του επιχειρείν, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων