back to top
16 C
Athens
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2026

Σάρωσε 34 δισ. στις ΗΠΑ ο τυφώνας Helene, χάθηκαν χωριά στην Βοσνία Ερζεγοβίνη

Τριάντα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, πιθανά και περισσότερο θα κοστίσει στις ΗΠΑ ο τυφώνας Helene σύμφωνα με την Moody’s Analytics με τις ασφαλισμένες ζημιές να πλησιάζουν το 1/3 των συνολικών οικονομικών ζημιών, σύμφωνα με την AON. Η AON στις προβλέψεις αναφέρει πως οι ασφαλισμένες ζημιές που συνδέονται με τον τυφώνα Helene ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις θα υπάρξουν στα Νότιο-Ανατολικά των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα ως αποτέλεσμα του ισχυρού τυφώνα, των ισχυρών καταιγίδων και των καταστροφικών πλημμύρων στην ενδοχώρα. Οι άνεμοι ταχύτητας 140 mph σάρωσαν και κατέστρεψαν κατοικίες από την Βόρεια Φλόριντα μέχρι και την Δυτική και Βόρεια Καρολίνα. Περιστατικά τέτοιας βροχόπτωσης συμβαίνουν σύμφωνα με τις αναλύσεις των καιρικών φαινομένων ένα στα 1000 χρόνια.

- Advertisement -

Στο Γραφείο Ρύθμισης Ασφαλιστικών Υποθέσεων πάνω από 60.000 αξιώσεις

Ο τυφώνας Helene στοίχισε τη ζωή σε 215 ανθρώπους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, καθιστώντας τον έναν από τους πιο θανατηφόρους και καταστροφικούς τυφώνες των ΗΠΑ του 21ου αιώνα. Όσον αφορά τις ασφαλισμένες ζημιές από την Helene μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Γραφείο Ρύθμισης Ασφαλιστικών Υποθέσεων της Φλόριντα κατατέθηκαν πάνω από 40.000 αξιώσεις ενώ μέχρι τη 1η Οκτωβρίου οι ασφαλιστές του γραφείου της Φλόριντα  είχαν λάβει 65.716 αξιώσεις.

Σε σχέση με το ύψος των ζημιών οι αξιώσεις είναι λίγες καθώς υπάρχει μεγάλο σχετικά ασφαλιστικό κενό στα Αππαλάχια Ορη.

- Advertisement -

Swiss Re: Το κόστος των καταστροφών θα αυξηθεί κατακόρυφα

Για να καταλάβουμε το ύψος των ζημιών που προέρχονται από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής η Swiss Re σε ανάλυση της αρχές του έτους ανέφερε, πως το 2023 οι καταστροφές από την αλλαγή του κλίματος σε ποσοστό στις ΗΠΑ εκπροσωπούσαν το 0,4% του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος. Καθώς οι κίνδυνοι αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμού και η αλλαγή του κλίματος γίνεται όλο και πιο εμφανής στον κόσμο, το κόστος των καταστροφών και τα ποσοστά θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Τις προβλέψεις της Swiss Re στις αρχές του έτους επιβεβαιώνουν και τα τελευταία καταστροφικά γεγονός στην Κεντρική Ευρώπη και Ανατολική Ευρώπη και της περασμένης μόλις εβδομάδας στην Βοσνία Ερζεγοβίνη. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές από τις φονικές πλημμύρες. Οι φονικές πλημμύρες άφησαν χωριά κάτω από τις λάσπες. Δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκστρατείες διάσωσης της χώρας η οποία κατέστη σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.

Βοσνία – Ερζεγοβίνη – Μοντενέγκρο – Κροατία

Η πολιτική προστασία της χώρας συνέστησαν προληπτικά στους κατοίκους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης  να αποφύγουν να ταξιδεύσουν προς τις επαρχίες Konjic και Jablanica, ενώ αρκετοί κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πάνω από 20 κατοικίες καταστράφηκαν. Επίσης ο Σιδηρόδρομος της χώρας ανέφερε ζημιές σε έκταση 17 χιλιομέτρων στην απόσταση που συνδέει τα χωριά με το Σεράγεβο.

Πλημμύρες σημειώθηκαν και στο Μόντενέγκρο, νότια της Βοσνίας ενώ στην Κροατία οι ισχυροί άνεμοι είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλοί δρόμοι.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι λέει σήμερα η ΑΟΝ για τις καταστροφές και το κενό προστασίας

Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες ανήλθαν σε 204 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τρίτο τρίμηνο του 2026, εκ των οποίων τα 91 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούσαν ασφαλισμένες ζημίες

Allianz Research: Πόσο κοστίζουν οι πλημμύρες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Παρότι ο αριθμός των πλημμυρικών φαινομένων παρέμεινε γενικά σταθερός, το κόστος κάθε περιστατικού έχει αυξηθεί σημαντικά

Η μεγάλη έρευνα της ΑΟΝ για τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις των συνταξιοδοτικών παροχών

Όπως παρουσιάστηκε από τον Γ. Κεντούρη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, στο #ocin26

Μια έκπληξη από την Aon στην Ύδρα

Δυο λόγια από τον CEO της Αon έφτασαν για να μας προϊδεάσουν περί των όσων θα ακούσουμε σήμερα στο συνέδριο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ΕΕΑΕ άνοιξε τον διάλογο για τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή της επόμενης ημέρας

Με ισχυρή συμμετοχή του κλάδου, θεσμικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και ένα σαφές μήνυμα: γνώση, εμπιστοσύνη, συνεργασία και ανθρώπινη συμβουλή αποτελούν τη βάση για μια πιο ανθεκτική κοινωνία.

Επίτιμη πρόεδρος της ΕΕΑΕ η Δήμητρα Λύχρου – Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η προσέλευση των επαγγελματιών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τις εξελίξεις...

ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ: Επένδυση άνω των €7 εκατ. για την ανανέωση και επέκταση του στόλου Οδικής Βοήθειας

Σε μια σημαντική επένδυση για την ανανέωση και την περαιτέρω ενίσχυση του στόλου Οδικής Βοήθειας προχωρά η ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Ο Πάνος Λελεδάκης για την υπεύθυνη ηγεσία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης – Διαθέσιμο το διαδικτυακό σεμινάριο της GAMA Global με τίτλο «AI Leadership: Responsibility...

Στο σεμινάριο, που εντάσσεται στην εκπαιδευτική σειρά της GAMA Global για τον Οκτώβριο του 2026, ο Πάνος Λελεδάκης αναλύει την ευθύνη των ηγετικών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΕΑΕ άνοιξε τον διάλογο για τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή της επόμενης ημέρας

Με ισχυρή συμμετοχή του κλάδου, θεσμικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και ένα σαφές μήνυμα: γνώση, εμπιστοσύνη, συνεργασία και ανθρώπινη συμβουλή αποτελούν τη βάση για μια πιο ανθεκτική κοινωνία.

Ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Tην Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2026, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Ταξίδι στη Μαδρίτη για την Career Sales Force της Eurolife FFH

Για τη Eurolife FFH αξία έχει να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει τους ανθρώπους που συμβάλλουν καθημερινά στην ανάπτυξή της.

Νέα συνεργασία του incharge με την Ayvens

Η Ayvens, παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με το incharge, μέλος του ομίλου Motor Oil

Επίτιμη πρόεδρος της ΕΕΑΕ η Δήμητρα Λύχρου – Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η προσέλευση των επαγγελματιών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τις εξελίξεις...