back to top
27.4 C
Athens
Δευτέρα 1 Ιουνίου 2026

Σάρωσε 34 δισ. στις ΗΠΑ ο τυφώνας Helene, χάθηκαν χωριά στην Βοσνία Ερζεγοβίνη

Τριάντα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, πιθανά και περισσότερο θα κοστίσει στις ΗΠΑ ο τυφώνας Helene σύμφωνα με την Moody’s Analytics με τις ασφαλισμένες ζημιές να πλησιάζουν το 1/3 των συνολικών οικονομικών ζημιών, σύμφωνα με την AON. Η AON στις προβλέψεις αναφέρει πως οι ασφαλισμένες ζημιές που συνδέονται με τον τυφώνα Helene ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις θα υπάρξουν στα Νότιο-Ανατολικά των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα ως αποτέλεσμα του ισχυρού τυφώνα, των ισχυρών καταιγίδων και των καταστροφικών πλημμύρων στην ενδοχώρα. Οι άνεμοι ταχύτητας 140 mph σάρωσαν και κατέστρεψαν κατοικίες από την Βόρεια Φλόριντα μέχρι και την Δυτική και Βόρεια Καρολίνα. Περιστατικά τέτοιας βροχόπτωσης συμβαίνουν σύμφωνα με τις αναλύσεις των καιρικών φαινομένων ένα στα 1000 χρόνια.

- Advertisement -

Στο Γραφείο Ρύθμισης Ασφαλιστικών Υποθέσεων πάνω από 60.000 αξιώσεις

Ο τυφώνας Helene στοίχισε τη ζωή σε 215 ανθρώπους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, καθιστώντας τον έναν από τους πιο θανατηφόρους και καταστροφικούς τυφώνες των ΗΠΑ του 21ου αιώνα. Όσον αφορά τις ασφαλισμένες ζημιές από την Helene μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Γραφείο Ρύθμισης Ασφαλιστικών Υποθέσεων της Φλόριντα κατατέθηκαν πάνω από 40.000 αξιώσεις ενώ μέχρι τη 1η Οκτωβρίου οι ασφαλιστές του γραφείου της Φλόριντα  είχαν λάβει 65.716 αξιώσεις.

Σε σχέση με το ύψος των ζημιών οι αξιώσεις είναι λίγες καθώς υπάρχει μεγάλο σχετικά ασφαλιστικό κενό στα Αππαλάχια Ορη.

- Advertisement -

Swiss Re: Το κόστος των καταστροφών θα αυξηθεί κατακόρυφα

Για να καταλάβουμε το ύψος των ζημιών που προέρχονται από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής η Swiss Re σε ανάλυση της αρχές του έτους ανέφερε, πως το 2023 οι καταστροφές από την αλλαγή του κλίματος σε ποσοστό στις ΗΠΑ εκπροσωπούσαν το 0,4% του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος. Καθώς οι κίνδυνοι αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμού και η αλλαγή του κλίματος γίνεται όλο και πιο εμφανής στον κόσμο, το κόστος των καταστροφών και τα ποσοστά θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Τις προβλέψεις της Swiss Re στις αρχές του έτους επιβεβαιώνουν και τα τελευταία καταστροφικά γεγονός στην Κεντρική Ευρώπη και Ανατολική Ευρώπη και της περασμένης μόλις εβδομάδας στην Βοσνία Ερζεγοβίνη. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές από τις φονικές πλημμύρες. Οι φονικές πλημμύρες άφησαν χωριά κάτω από τις λάσπες. Δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκστρατείες διάσωσης της χώρας η οποία κατέστη σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.

Βοσνία – Ερζεγοβίνη – Μοντενέγκρο – Κροατία

Η πολιτική προστασία της χώρας συνέστησαν προληπτικά στους κατοίκους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης  να αποφύγουν να ταξιδεύσουν προς τις επαρχίες Konjic και Jablanica, ενώ αρκετοί κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πάνω από 20 κατοικίες καταστράφηκαν. Επίσης ο Σιδηρόδρομος της χώρας ανέφερε ζημιές σε έκταση 17 χιλιομέτρων στην απόσταση που συνδέει τα χωριά με το Σεράγεβο.

Πλημμύρες σημειώθηκαν και στο Μόντενέγκρο, νότια της Βοσνίας ενώ στην Κροατία οι ισχυροί άνεμοι είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλοί δρόμοι.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μια έκπληξη από την Aon στην Ύδρα

Δυο λόγια από τον CEO της Αon έφτασαν για να μας προϊδεάσουν περί των όσων θα ακούσουμε σήμερα στο συνέδριο

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Ξεκινά σήμερα με εκδηλώσεις των Aon και Eurolife FFH

Ένας θεσμός συνυφασμένος με το νησί της Ύδρας – Το πρόγραμμα των συζητήσεων και των networking events

Γεωπολιτική αστάθεια, AI και νέα εποχή στις εμπορικές ροές – Οι προβλέψεις της Atradius για την ασφάλιση πιστώσεων του 2026

Η ασφάλιση πιστώσεων εξελίσσεται σε βασικό εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρήσεων, ενώ οι ασφαλιστικοί οργανισμοί καλούνται να παρέχουν συντονισμένες λύσεις σε πολλαπλές αγορές

Aon: Η κλιματική μεταβλητότητα επηρεάζει ολοένα περισσότερο τα μοντέλα των ασφαλιστών

Τα ευρήματα της έκθεσης CCI υπογραμμίζουν την κλίμακα των κενών προστασίας και τη σημασία της επανεξέτασης των στρατηγικών ανθεκτικότητας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Η Designia Insurance Brokers Κύριος Χορηγός στο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Άννυ Τρύφων: «Με χαρά στηρίξαμε το 37ο συνέδριο της ΕΑΣΕ με θέμα την εμπιστοσύνη, γιατί εκφράζει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας»

ΤτΕ: Μειώθηκε 0,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο, κατά 64 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις

Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 90 εκατ., στα 12.439 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ., στα 3.553 εκατ. ευρώ

Εκδήλωση ΠΣΑΣ-ΕΕΑ: «Το επάγγελμά μας: Μία προβολή στο μέλλον»

Την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 στο Μουσείο «Ελλάδα σε Μικρογραφία»

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Η Designia Insurance Brokers Κύριος Χορηγός στο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Άννυ Τρύφων: «Με χαρά στηρίξαμε το 37ο συνέδριο της ΕΑΣΕ με θέμα την εμπιστοσύνη, γιατί εκφράζει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας»

Η Uber φέρνει στην Ελλάδα τη λειτουργία Ηχητικής Εγγραφής για πιο ασφαλείς διαδρομές

Οι επιβάτες μπορούν πλέον να καταγράφουν ήχο μέσα από το app, με ισχυρές δικλείδες προστασίας της ιδιωτικότητας

Καλοκαιρινές αποδράσεις με ασφάλεια: Η νέα παρέμβαση της INTERAMERICAN για την ταξιδιωτική προστασία

Η εταιρεία εγκαινιάζει τη θερινή περίοδο με νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

ΤτΕ: Μειώθηκε 0,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο, κατά 64 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις

Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 90 εκατ., στα 12.439 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ., στα 3.553 εκατ. ευρώ