back to top
15.8 C
Athens
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026

Σάρωσε 34 δισ. στις ΗΠΑ ο τυφώνας Helene, χάθηκαν χωριά στην Βοσνία Ερζεγοβίνη

Τριάντα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, πιθανά και περισσότερο θα κοστίσει στις ΗΠΑ ο τυφώνας Helene σύμφωνα με την Moody’s Analytics με τις ασφαλισμένες ζημιές να πλησιάζουν το 1/3 των συνολικών οικονομικών ζημιών, σύμφωνα με την AON. Η AON στις προβλέψεις αναφέρει πως οι ασφαλισμένες ζημιές που συνδέονται με τον τυφώνα Helene ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις θα υπάρξουν στα Νότιο-Ανατολικά των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα ως αποτέλεσμα του ισχυρού τυφώνα, των ισχυρών καταιγίδων και των καταστροφικών πλημμύρων στην ενδοχώρα. Οι άνεμοι ταχύτητας 140 mph σάρωσαν και κατέστρεψαν κατοικίες από την Βόρεια Φλόριντα μέχρι και την Δυτική και Βόρεια Καρολίνα. Περιστατικά τέτοιας βροχόπτωσης συμβαίνουν σύμφωνα με τις αναλύσεις των καιρικών φαινομένων ένα στα 1000 χρόνια.

- Advertisement -

Στο Γραφείο Ρύθμισης Ασφαλιστικών Υποθέσεων πάνω από 60.000 αξιώσεις

Ο τυφώνας Helene στοίχισε τη ζωή σε 215 ανθρώπους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, καθιστώντας τον έναν από τους πιο θανατηφόρους και καταστροφικούς τυφώνες των ΗΠΑ του 21ου αιώνα. Όσον αφορά τις ασφαλισμένες ζημιές από την Helene μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Γραφείο Ρύθμισης Ασφαλιστικών Υποθέσεων της Φλόριντα κατατέθηκαν πάνω από 40.000 αξιώσεις ενώ μέχρι τη 1η Οκτωβρίου οι ασφαλιστές του γραφείου της Φλόριντα  είχαν λάβει 65.716 αξιώσεις.

Σε σχέση με το ύψος των ζημιών οι αξιώσεις είναι λίγες καθώς υπάρχει μεγάλο σχετικά ασφαλιστικό κενό στα Αππαλάχια Ορη.

- Advertisement -

Swiss Re: Το κόστος των καταστροφών θα αυξηθεί κατακόρυφα

Για να καταλάβουμε το ύψος των ζημιών που προέρχονται από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής η Swiss Re σε ανάλυση της αρχές του έτους ανέφερε, πως το 2023 οι καταστροφές από την αλλαγή του κλίματος σε ποσοστό στις ΗΠΑ εκπροσωπούσαν το 0,4% του Εθνικού Ακαθάριστου Προϊόντος. Καθώς οι κίνδυνοι αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμού και η αλλαγή του κλίματος γίνεται όλο και πιο εμφανής στον κόσμο, το κόστος των καταστροφών και τα ποσοστά θα αυξηθούν κατακόρυφα.

Τις προβλέψεις της Swiss Re στις αρχές του έτους επιβεβαιώνουν και τα τελευταία καταστροφικά γεγονός στην Κεντρική Ευρώπη και Ανατολική Ευρώπη και της περασμένης μόλις εβδομάδας στην Βοσνία Ερζεγοβίνη. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές από τις φονικές πλημμύρες. Οι φονικές πλημμύρες άφησαν χωριά κάτω από τις λάσπες. Δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκστρατείες διάσωσης της χώρας η οποία κατέστη σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης.

Βοσνία – Ερζεγοβίνη – Μοντενέγκρο – Κροατία

Η πολιτική προστασία της χώρας συνέστησαν προληπτικά στους κατοίκους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης  να αποφύγουν να ταξιδεύσουν προς τις επαρχίες Konjic και Jablanica, ενώ αρκετοί κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πάνω από 20 κατοικίες καταστράφηκαν. Επίσης ο Σιδηρόδρομος της χώρας ανέφερε ζημιές σε έκταση 17 χιλιομέτρων στην απόσταση που συνδέει τα χωριά με το Σεράγεβο.

Πλημμύρες σημειώθηκαν και στο Μόντενέγκρο, νότια της Βοσνίας ενώ στην Κροατία οι ισχυροί άνεμοι είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκλειστούν πολλοί δρόμοι.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εθνική Ασφαλιστική: Ειδική γραμμή στήριξης για τους ασφαλισμένους

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η άμεση ανταπόκριση και η αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές

Μέλι ελπίδας μετά τις πλημμύρες: η ERGO Hellas επενδύει στη ζωή και στη φύση

Συνεργαζόμενη με την Bee for Planet, η ασφαλιστική προσφέρει ζωντανό παράδειγμα βιωσιμότητας, αποκατάστασης της φύσης και στήριξης της τοπικής κοινωνίας

AIG: Ο E. Andersen διαδέχεται τον P. Zaffino στη θέση του CEO

Ο Andersen έρχεται από την Aon, όπου διετέλεσε για σχεδόν τρεις δεκαετίες σε ανώτερες ηγετικές θέσεις

Ξανά μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα – Παραμένει μεγάλο το κενό στην προστασία των κατοικιών

Πρόκληση η ευρεία υιοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ευπάθεια σε φυσικές καταστροφές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

ΕΕΑ: Ψηφοφορία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες δράσεις ενάντια στη μείωση των προμηθειών τους

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

ΕΕΑ: Ψηφοφορία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες δράσεις ενάντια στη μείωση των προμηθειών τους