back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο 7 Μαρτίου 2026

Σ. Αίσωπος, Υδρόγειος: Αναγκαιότητα ή πολυτέλεια η Ασφάλιση Υγείας;

*άρθρο του Σεραφείμ Αίσωπου, Διευθυντή Ανάληψης Κινδύνων

Το τελευταίο έτος, ολόκληρη η ανθρωπότητα βιώνει ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο: μάθαμε τι σημαίνει πανδημία και πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί. Η πανδημία της Covid-19 ανέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο και τη σημασία του δημοσίου συστήματος υγείας, το οποίο κλήθηκε να διαχειριστεί μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση.

- Advertisement -

Ας θυμηθούμε τα χειροκροτήμα τα από τα μπαλκόνια μας – όλοι μας αναγνωρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες του υγειονομικού μας προσωπικού. Η διαχείριση της πανδημικής κατάστασης απαιτεί κεντρική οργάνωση και δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο ιδιωτικής περίθαλψης.

Η κεντρική διαχείριση όμως συνεπάγεται αναπόφευκτα προβλήματα στην περίθαλψη των υπόλοιπων, τακτικών περιστατικών καθώς τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα δίνουν αναγκαστικά προτεραιότητα στην περίθαλψη του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων. Εδώ αναδεικνύεται και ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης. Σήμερα, σε περίπτωση που χρειαστεί να εισαχθούμε σε νοσοκομείο για ένα περιστατικό ρουτίνας, δυστυχώς θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αναμονές, καθώς προηγούνται οι ανάγκες της πανδημίας.

- Advertisement -

Συνεπώς, ακόμα και μέσα σε αυτήν την μοναδική κατάσταση που βιώνουμε, η επιπλέον ιδιωτική ασφάλισή μας έχει τεράστια, ενδεχομένως ζωτική σημασία.

Το δημόσιο σύστημα υγείας αντιμετώπιζε προβλήματα (αναμονές, ουρές, επίπεδο υπηρεσιών, κ.ά.) και προ της πανδημίας, ειδικά μάλιστα στη χώρα μας λόγω και των περικοπών που έχουν γίνει στο χώρο της υγείας τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, ισχύει ότι στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Είμαστε δηλαδή ο λαός, ο οποίος εκταμιεύει τα περισσότερα χρήματα από την τσέπη του ώστε να καλύψει ανάγκες υγείας.

Συγκεκριμένα, με βάση την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), το 2018, οι Έλληνες ξοδέψαμε περί τα €14,5 δισ. για την υγεία. Από αυτά το κράτος πλήρωσε €8,5 δισ. και οι ασφαλιστικές εταιρείες μόλις €600 εκατ., γιατί απλά είναι μικρός ο αριθμός όσων είναι ιδιωτικά ασφαλισμένοι (υπολογίζεται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο). Το υπόλοιπο ποσό, περίπου €5,5 δισ., πληρώσαμε οι Έλληνες από την τσέπη μας. Αυτό σαν ποσοστό είναι διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με άλλα λόγια ο ‘φτωχός’ Έλληνας, μη ευχαριστημένος από το δημόσιο σύστημα υγείας, πλήρωσε από την τσέπη του διπλάσιο ποσοστό από τον Ευρωπαίο.

Σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, τα ελληνικά νοικοκυριά δαπάνησαν – κατά μέσον όρο – το 7,3% της μέσης μηνιαίας δαπάνης τους σε υπηρεσίες υγείας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε €102,44 ευρώ (σε σταθερές τιμές) για κάθε νοικοκυριό. Δηλαδή το κάθε νοικοκυριό ξοδεύει μεσοσταθμικά €1.445 το έτος από το εισόδημά του ή τις αποταμιεύσεις του για να αντιμετωπίσει ανάγκες, οι οποίες σχετίζονται με την υγεία του.

Το ποσοστό αυτό -7,3%-, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακολουθεί σε ιδιωτικές δαπάνες η Βουλγαρία με 7,1% ενώ, ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1%, στην Ισπανία 3,4% και στην Ιταλία 4,8%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία θα λέγαμε ότι, από την άποψη των πραγματικών δαπανών των νοικοκυριών, η ασφάλιση υγείας αποτελεί ανάγκη υψίστης σημασίας, καθώς ο μέσος Έλληνας εκταμιεύει χρήματα για την υγεία του από ιδίους πόρους.

Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον των πολιτών για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας είναι εξαιρετικά μεγάλο. Κάτι τέτοιο διαφαίνεται και από την πορεία των Κλάδων Ασθενειών και Προσωπικών Ατυχημάτων κατά την τελευταία δεκαετία. Ακόμα και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, παρατηρούμε μεγάλη ανάπτυξη του Κλάδου Ασθενειών των Ασφαλίσεων κατά Ζημιών σε παραγωγή ασφαλίστρων. Ενώ το 2008 η παραγωγή ασφαλίστρων του Κλάδου Ασθενειών των Ασφαλίσεων κατά Ζημιών ήταν μόλις €8.288.915, το 2020 ανήρθε σε €300.226.408.

Η ανάπτυξη του κλάδου εν μέσω της πανδημίας της Covid-19 το 2020, σε σχέση με το 2019, ήταν της τάξης του 10%.

Άρα και τα στοιχεία από την ασφαλιστική αγορά και η εξέλιξη της παραγωγής ασφαλίστρων, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα που συνιστά για την κοινωνία η ασφάλιση υγείας. Το γεγονός αυτό οφείλουν να λάβουν υπόψη οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές προσεγγίζοντας τις ανάγκες των πελατών τους και αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την ανάπτυξη των εργασιών τους.

Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας προσφέρει σήμερα ολοκληρωμένες υπηρεσίες, οι οποίες ουσιαστικά συμπληρώνουν και αναβαθμίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας: Πρωτοβάθμια νοσοκομειακή κάλυψη, αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, νοσηλεία σε εξαιρετικές συνθήκες, δικαίωμα επιλογής νοσηλευτικού ιδρύματος, δαπάνες για αποκατάσταση, προληπτικό έλεγχο υγείας κ.ά.

Η ιδιωτική ασφάλιση δίνει τη δυνατότητα απευθείας πρόσβασης στις καλύτερες ιδιωτικές κλινικές της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει τελικά στον πολίτη την ηρεμία και τη σιγουριά ότι, σε περίπτωση οποιουδήποτε συμβάντος υγείας, θα έχει κάλυψη και φροντίδα με υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές, χωρίς αναμονές και άλλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει σε δημόσιες δομές.

Επιπλέον, σήμερα η προσφορά της ασφαλιστικής αγοράς σε προγράμματα Υγείας είναι μεγάλη και ικανή να καλύψει ένα μεγάλο εύρος αναγκών. Τα προγράμματα ποικίλουν και μπορούν κάλλιστα να συνδυασθούν με τις παροχές του δημόσιου συστήματος υγείας αλλά και ομαδικών προγραμμάτων μεγιστοποιώντας το όφελος των ασφαλισμένων. Το κόστος της ασφάλισης έχει γίνει προσιτό και μπορεί άνετα να προσαρμοσθεί στις οικονομικές δυνατότητες της κάθε οικογένειας.

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική, εφαρμόζοντας όλες τις διαδικασίες της IDD και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες τάσεις και καταναλωτικές ανάγκες, σχεδίασε νέα προγράμ- ματα ασφάλισης υγείας προσδιορίζοντας με σαφήνεια τα προφίλ των καταναλωτών στους οποίους αυτά απευθύνονται, με βάση, μεταξύ άλλων, δημογραφικά, γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι δη- μιούργησε μία ολοκληρωμένη σειρά προτάσεων ασφάλισης που είναι κατάλληλες και προσιτές για όλους, από αυτούς που χρειάζονται μία απλή, συμπληρωματική ασφάλιση στο δημόσιο σύστημα υγείας έως αυτούς που επιζητούν πολύ υψηλές προδιαγραφές και πλούσιες καλύψεις για την υγεία τους.

Το συμπέρασμα είναι ένα: η ανάγκες υπάρχουν και διαφαίνονται πλέον καθαρά στην κοινωνία ενώ οι επιλογές, η ποιότητα και η προστιθέμενη αξία που προσφέρει στον πολίτη η ιδιωτική ασφάλιση υγείας την καθιστούν όχι ένα είδος πολυτέλειας για λίγους, αλλά μια αναγκαιότητα για όλους μας.

*από το περιοδικό VOICE 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέο πρόγραμμα ασφάλισης μικρών επιχειρήσεων από την Υδρόγειο Ασφαλιστική

Έμφαση δίνεται στη γρήγορη διαδικασία αποζημίωσης και στην παροχή κάλυψης χωρίς απαλλαγές

Ο όμιλος Reale επεκτείνεται σε όλη την αλυσίδα των υπηρεσιών υγείας μέσω στρατηγικής συμφωνίας με τη Lifenet

Υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την απόκτηση ποσοστού 80% στο μετοχικό κεφάλαιο του ιταλικού ομίλου υγείας

Syndea Insurance: Κάλυψη στο 100% για επεμβάσεις χωρίς νοσηλεία με το πρόγραμμα Synet-Plus

Οι χειρουργικές πράξεις δεν απαιτούν πάντα παραμονή στο νοσοκομείο, χρειάζονται όμως αξιοπιστία και οικονομική προστασία

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Δωρεάν επισκευή και αυτοκίνητο αντικατάστασης σε ατύχημα χωρίς υπαιτιότητα

Η εταιρεία φροντίζει ώστε ένα τέτοιο ατύχημα να μη διαταράσσει τη ρουτίνα του οδηγού

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Από το ρίσκο στην απόδοση: Ο broker ως επιταχυντής καινοτομίας και ανθεκτικότητας

Στον μεταβαλλόμενο κόσμο της επιχειρηματικότητας πρωταγωνιστούν όσοι κατανοούν πως το ρίσκο δεν είναι εμπόδιο, αλλά πηγή εξέλιξης

Το νερό στο επίκεντρο: Επενδύσεις, ανθεκτικότητα και υδατική ασφάλεια το επόμενο μεγάλο στοίχημα της χώρας

Το 2ο Greek Water Summit, που διοργανώνει η ethosEVENTS στις 19/3, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις αλλά και προοπτική για έναν πόρο συνυφασμένο με τη ζωή

Χρ. Μεγάλου: Το βάρος των πωλήσεων στο bancassurance και στα δάνεια

Στόχος, ο διπλασιασμός της ασφαλιστικής παραγωγής με ορίζοντα το 2030

Μεγάλη δωρεά του ΕΕΑ στη δοκιμαζόμενη Αίγινα

«Για εμάς, επιχειρήσεις και κοινωνία πορεύονται δίπλα δίπλα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου κατά την παράδοση της ποσότητας εμφιαλωμένου νερού

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εκδήλωση στο Europa Experience για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η ημερίδα με θέμα «Η βία κατά των γυναικών στη δημοκρατία του σήμερα: από τα στερεότυπα στην ψηφιακή βία» θα πραγματοποιηθεί 8/3 στο Cinema 360°

Κ. Χατζηδάκης: Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προστασία της κοινωνίας

Την ανάγκη για ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης κινδύνων ανέδειξε από το βήμα της εκδήλωσης «Beyond Risk» της ΕΑΕΕ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Ελ. Παπασπυροπούλου: Η ασφάλιση πυλώνας προστασίας και εμπιστοσύνης για κοινωνία και οικονομία

Στην ανάγκη για ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης, προστασία του καταναλωτή και διαφάνεια στάθηκε μεταξύ άλλων η Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ κατά τη ΓΣ

Από το ρίσκο στην απόδοση: Ο broker ως επιταχυντής καινοτομίας και ανθεκτικότητας

Στον μεταβαλλόμενο κόσμο της επιχειρηματικότητας πρωταγωνιστούν όσοι κατανοούν πως το ρίσκο δεν είναι εμπόδιο, αλλά πηγή εξέλιξης

«Beyond Risk»: Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, φυσικοί κίνδυνοι και προκλήσεις υγείας στο επίκεντρο του πάνελ

Γιάννης Στουρνάρας, Frédéric de Courtois και Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου αντάλλαξαν απόψεις με συντονίστρια τη Μαρία Νικόλτσιου