back to top
28.9 C
Athens
Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025

“Κόβει το τσιγάρο” το υπουργείο Υγείας

Σε αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους κλειστούς χώρους, εντατικοποίηση των ελέγχων με μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής για αναφορά παραβάσεων, προχωρά η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την τήρηση του νόμου να βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Αριστοτέλους.

Πρόκειται για μια δέσμευση βασική στην ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά μετά την εικόνα υπουργών της προηγούμενης Κυβέρνησης να καπνίζουν σε δημόσιους χώρους και του τέως αναπλ. υπουργού Παύλου Πολάκη μέσα στην αίθουσα συσκέψεων του υπουργείου Υγείας.

- Advertisement -
Στα βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδιασμού για τον χώρο της υγείας περιλαμβάνονται επίσης πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωση των πολιτών μέσω SMS για τον αναγκαίο προληπτικό έλεγχο και ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.).

Στις άμεσες προτεραιότητες του νέου υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια θα είναι επίσης η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ.) και το ατομικό ηλεκτρονικό ιστορικό υγείας για την καλύτερη διαχείριση της υγείας μας και την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών.

Επίσης προωθείται άμεσα η θεσμοθέτηση διαφανούς ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισαγωγών στα νοσοκομεία, η ηλεκτρονική διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών για λιγότερη ταλαιπωρία, εξοικονόμηση πόρων και χρόνου για όλους και οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη.

- Advertisement -

Στο πλάνο του υπουργείου Υγείας υπάρχει ακόμη η ενίσχυση των νοσοκομείων με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως με την απόκτηση της ειδικότητας αμέσως μετά το πτυχίο και όχι μόνο μετά την πρόσληψή τους στο εθνικό σύστημα υγείας όπως συμβαίνει σήμερα, 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών σε νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων και κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων σε βάθος 4ετίας, αλλά και η δραστική αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων με αυστηρή εφαρμογή των διεθνών οδηγιών, ενημέρωση και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και έλεγχο συμμόρφωσης.

Τέλος έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας η εφαρμογή συστήματος κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία, με στόχο 30% κεντρικές προμήθειες μέχρι τα μέσα του 2020 και 40% στα μέσα του 2022.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Υγεία θα σωθεί μόνο με την συνεργασία κρατικών και ιδιωτικών νοσοκομείων

Η ΥΓΕΙΑ στην Ελλάδα θα σωθεί αν μπουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές στα κρατικά νοσοκομεία και υπάρξει συνεργασία

Πώς θα υπολογιστεί το clawback στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη

Με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας προσδιορίστηκε η μεθοδολογία υπολογισμού και διαμόρφωσης των τελικών ποσοστών αυτόματης επιστροφής (clawback) και η διαδικασία επιβολής και είσπραξης του ποσού της αυτόματης επιστροφής στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Πακέτο δωρεάν εξετάσεων με τον προσωπικό γιατρό

Σε δωρεάν εξετάσεις θα μπορούν να υποβάλλονται οι πολίτες που εγγράφονται στον Προσωπικό Γιατρό, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Το πρώτο ραντεβού θα συνδυαστεί με δωρεάν εξετάσεις ώστε να δημιουργηθεί ο ατομικός φάκελος.

Ποια νοσοκομεία του ΕΣΥ διαθέτουν αντιικά φαρμακα

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να προμηθεύονται αντιικά φαρμακα  απευθείας από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγειας.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οργανωτικές αλλαγές στην Allianz

Η κα Ευαγγελία Αθανασίου, Chief Insurance Officer και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποχωρεί από την Εταιρία στις 2 Ιουλίου 2025.

Διαμεσολαβητές: Πώς να… εξασφαλιστείς όταν ασφαλιστείς

Τα δικαιώματα των καταναλωτών, τη διαφάνεια και την αξία της καθοδήγησης από πιστοποιημένους επαγγελματίες θέτει στο επίκεντρο η ΕΑΔΕ

ΤτΕ: Η εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου την επόμενη 3ετία

Στη χρηματοοικονομική ευρωστία των ασφαλιστικών και στην προστασία των καταναλωτών επικεντρώνει τις δράσεις της η Τράπεζα της Ελλάδος

Η Allianz Trade συνεργάζεται με τη Stripe στον τομέα των B2B διαδικτυακών πωλήσεων

Η Allianz Trade, ο κορυφαίος πάροχος Ασφάλισης Εμπορικών Πιστώσεων παγκοσμίως, επέλεξε τη Stripe, την εταιρεία που αναπτύσσει ψηφιακές χρηματοοικονομικές

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οργανωτικές αλλαγές στην Allianz

Η κα Ευαγγελία Αθανασίου, Chief Insurance Officer και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποχωρεί από την Εταιρία στις 2 Ιουλίου 2025.

Το FunkSec δείχνει το μέλλον του μαζικού ψηφιακού εγκλήματος

Οι ειδικοί της Kaspersky προειδοποιούν για νέα ομάδα ransomware, που συνδυάζει ΤΝ, χαμηλά λύτρα και πώληση κλεμμένων δεδομένων

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση κρατά τα μπόσικα στην υγεία

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση νομοτελειακά θα πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τις ιδιωτικές κλινικές για τα ασφαλιστήρια υγείας

Διαμεσολαβητές: Πώς να… εξασφαλιστείς όταν ασφαλιστείς

Τα δικαιώματα των καταναλωτών, τη διαφάνεια και την αξία της καθοδήγησης από πιστοποιημένους επαγγελματίες θέτει στο επίκεντρο η ΕΑΔΕ

ΤτΕ: Η εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου την επόμενη 3ετία

Στη χρηματοοικονομική ευρωστία των ασφαλιστικών και στην προστασία των καταναλωτών επικεντρώνει τις δράσεις της η Τράπεζα της Ελλάδος