Άκρως ενδιαφέροντα ζητήματα τέθηκαν προς διάλογο στο δεύτερο Στρογγυλό Τραπέζι του 10th Pharma & Health Conference. Με κεντρικό άξονα την «Πολιτική φαρμάκου και έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης» συζητήθηκαν ζητήματα όπως οι επιβαρύνσεις με τα rebates και τα claw back, η έλλειψη ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τα εργαλεία, η μέτρηση της αποδοτικότητας κ.ά..
Ως μείζον ζήτημα πρόταξε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου,Γραμματέας PhRMA Innovation Forum, Έλενα Χουλιάρα το ανεπαρκές ύψος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, με συνέπεια οι φαρμακευτικές εταιρείες να πληρώνουν υπέρογκα ποσά με μορφή rebates και claw back. Εξίσου σημαντική παράμετρος αποτελεί το γεγονός ότι τα ποσά των επιστροφών δεν μπορούν να προβλεφθούν. Μάλιστα οι εν λόγω προβλέψεις αλλάζουν κάθε μήνα όπως περιέγραψε η κ.Χουλιάρα προκαλώντας πολλά προβλήματα.
Δεύτερη προβληματική πτυχή του claw back αποτελεί και το πόσο ορθολογικά κατανέμεται η δαπάνη, ένα τρωτό σημείο που θα μπορούσε να διορθωθεί με μεταρρυθμίσεις όπως τα πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών, τη συνταγογράφηση κ.ά..
Ο Επιστημονικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Μάρκος Ολλανδέζος, συμφώνησε με τα προλεγόμενα επιχειρήματα της κ. Χουλιάραγια για την ανάγκη προβλέψιμου περιβάλλοντος, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «τα τελευταία χρόνια το περιβάλλον αλλαζει κάθε εβδομάδα και πολλές φορές αναδρομικά».
Πάγιο αίτημα του κλάδου απότελεί η σύναψη ενός μνημονίου συνεργασίας που θα καλύπει τριετία με πενταετία ανεξάρτητα με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας του τόπου, σύμφωνα με το σκεπτικό του κ. Ολλανδέζου. Η συμφωνία θα πρέπει να είναι καθολική, με τη συμμετοχή φορέων όπως του δημοσίου αλλά και των ασθενών.
Η συμφωνία αυτή δεν θα πρέπει να περιχαρακωθεί σε στενά πλαίσια της τιμολόγησης και clawback αλλά να κατευθυνθεί και στην ανάπτυξη. «Η συζήτηση θα πρέπει να μεταφερθεί από λέξη τη δαπάνη-κόστος στη λέξη αξία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ολλανδέζος.
Σχολιάζοντας την ανατιμολόγηση των φαρμάκων ο κ.Ολλανδέζος υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν μικρές βελτιώσεις εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.
Μέτρηση αποδοτικότητας
Σε ότι αφορά τα διαθέσιμα εργαλεία για την πολιτική Υγείας και την αποδοτικότητα αυτών ο Γενικός Διευθυντής, IQVIA Ελλάδας, Νίκος Κωστάρας υποστήριξε ότι υπάρχει κενό, « δεν υπάρχουν ενοποιημένα στοιχεία», γεγονός που αποστερεί την αποδοτικότητα των προσπαθειών, οι οποίες δεν πρέπει να στέκονται μόνο σε περικοπές.
Σε ότι αφορά τη μέτρηση αποτελεσματικότητας των μέτρων ο Επιστημονικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Μάρκος Ολλανδέζος υποστήριξε ότι υπάρχουν εργαλεία όπως κάποια πρωτόκολλα και φίλτρα, αλλά θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες, όπως είναι η διαπραγμάτευση, τα πρώτα φάρμακα σε δαπάνη, το θέμα της τιμολόγησης και η ανταποδοτητκότητα.
Μια ακόμη διάσταση έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου ο πρώην Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας, Ιατρός – Ρευματολόγος, Γεώργιος Γιαννόπουλος, όπως είναι η ισότιμη πρόσβαση για την οποία χρειάζεται να ελεγχθεί το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης . «Το βήμα, το οποίο πρέπει να γίνει είναι να προχωρήσει η δημιουργία του οργανισμού HTA (Health Technology Assesment) πέρα από την λειτουργία της επιτροπής αξιολόγησης σε συνεργασία με την επιτροπή διαπραγμάτευσης» εκτιμά ο κ.Γιαννόπουλος.
Αναφερόμενος σε σημαντικές δράσεις όπως τα 60 πρωτόκολλα για την συνταγογράφηση που δρομολογήθηκαν σε συνδυασμό με τον περιορισμό των ειδικοτήτων, τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος ότι θα πρέπει να συνεχιστούν από τους διαδόχους του στο υπουργείο.
Υστέρηση
Σχολιάζοντας την ασυνέχεια στη πολιτική, ο κ. Γιαννόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση ώστε να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα των όποιων θετικών προσπαθειών. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το εγχείρημα διάκρισης από τα 4,5 χιλιάδες συνταγογραφούμενα φάρμακα τα 550 τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα για το καθένα από τα οποία συνταγογραφούν 40 ειδικότητες. Για την αξιολόγηση των φαρμάκων επεσήμανε ότι θα πρέπει να τηρείται η σειρά αίτησης ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία.
Παραδεχόμενος τους αργούς ρυθμούς ο κ. Γιαννόπουλος υπογράμμισε στα λεγόμενά του ότι έχουν ενσωματωθεί 22 φάρμακα από τότε που ξεκίνησε η επιτροπή για την εθνική λίστα. Ο ρυθμός δεν θα πρέπει να ανακοπεί ώστε νέα φάρμακα να μπουν στη λίστα, όπως τα νέα γενόσημα. Η χρονοτριβή δεν συμφέρει ούτε το κράτος τόνισε με νόημα ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Υγείας.
Ο Πρόεδρος της European AIDS Treatment Group και Πρόεδρος της «Θετική Φωνή» Νίκος Δέδες, σχολίασε ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζονται προβλήματα περιορισμών πόρων, αλλά και προβλήματα επιμέρους που σχετίζονται με τη θεραπεία. Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχει πολύ καλή πρόσβαση στο φάρμακο ο κ. Δέδες αποσαφήνισε ότι υπάρχουν εξαιρέσεις όπως η καθυστέρηση διαγωνισμών. Παρά τις καλές προσπάθειες οι δείκτες μαρτυρούν λάθη, όπως σημείωσε.
Σε ότι αφορά την διείσδυση των γενοσήμων ο κ.Δέδες υποστήριξε ότι δεν υπήρξε μέριμνα τόσο από το κράτος ούτε από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας και σήμερα υπάρχει μια κατάσταης δυσπιστίας ως προς αυτά.
Στην ομαλή ένταξη των γενόσημων και των βιομοειδών επέμεινε ο κ. Ολλανδέζος, ισχυριζόμενος ότι αλλαγές τεκτονικού τύπου δεν επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στο τόπο μας.
Η αργοπορία της ΗΔΙΚΑ
Σχετικά με τους αργούς ρυθμούς εξέλιξης σε ότι αφορά την ΗΔΙΚΑ ο κ. Γιαννοπουλος ότι θα χρειαστεί ενίσχυση με προσωπικό αλλά και χρηματοδότηση. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου και συντονιστή του πάνελ Αιμίλιου Νεγκή γιατί δεν επιλύονται τα προβλήματα μέσω της σύμπραξης με άλλη εταιρεία, δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥ διαθέτει δυο μεγάλους παρόχους, ο κ. Γιαννόπουλος υπεραμήνθηκε της ΗΔΙΚΑ υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να παραμείνει άξονας της ψηφιακή βελτίωσης της Δημόσιας Υγείας.
Πηγή: virus.com.gr