back to top
18 C
Athens
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026

«Προσαρμογή τώρα»: Ασπίδα στις συνέπειες των φυσικών καταστροφών

Ο κόσμος οφείλει να επιταχύνει τις προετοιμασίες για την αντιμετώπιση των «αναπόφευκτων» συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μία διαδικασία προσαρμογής που παρουσιάζει και οικονομικές ευκαιρίες, προειδοποιεί η Παγκόσμια Επιτροπή για την Προσαρμογή (Global Commission on Adaptation (GCA), η οποία δημιουργήθηκε το 2018 με πρωτοβουλία της Ολλανδίας και στην οποία συμμετέχουν 19 άλλες χώρες, υπηρεσίες του ΟΗΕ για το Περιβάλλον και το Κλίμα, υπό την προεδρία του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και της διευθύντριας της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Είμαστε η τελευταία γενιά που μπορεί να αλλάξει την πορεία της κλιματικής αλλαγής και η πρώτη που πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες», δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν παρουσιάζοντας την έκθεση της Επιτροπής στο Πεκίνο.

- Advertisement -

«Το αναβάλουμε για αργότερα και πληρώνουμε ή σχεδιάζουμε και ευημερούμε», συνόψισε ο πρώην γενικός γραμματέας αναφερόμενος στις επιλογές που παρουσιάζονται για την ανθρωπότητα.

«Ανησυχώ σοβαρά για την έλλειψη οράματος των πολιτικών ηγετών. Ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για την εκλογή και την επανεκλογή τους και τα κλιματικά θέματα δεν βρίσκονται μεταξύ των προτεραιοτήτων τους. Αυτό το βλέπουμε στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Τραμπ», προειδοποίησε.

- Advertisement -

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ: μαζικές δασικές πυρκαγιές, συστήματα ύδρευσης στερεύουν, ξηρασίες καίνε την γη και καταστροφικές πλημμύρες καταστρέφουν σπίτια και ζωές. Μέχρι στιγμής, η απάντηση υπήρξε έντονα ανεπαρκής», γράφουν στην εισαγωγή της έκθεσης οι Μπαν Κι-μουν, ο Μπιλ Γκέιτς και η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η έκθεση απαριθμεί πέντε τομείς -συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, προσαρμογή υποδομών, γεωργικές βελτιώσεις, προστασία των τροπικών δασών, προστασία των υδάτινων πόρων- δραστηριότητες στις οποίες επενδύσεις 1.800 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορούν να παραγάγουν «οφέλη ύψους 7.100 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

«Οι ενέργειες για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής είναι υποσχόμενες, αλλά ανεπαρκείς. Πρέπει να επενδύσουμε σε μία μαζική προσπάθεια προσαρμογής στις αναπόφευκτες, πλέον, συνθήκες: άνοδος της θερμοκρασίας, άνοδος της στάθμης των ωκεανών, πιο ισχυρές καταιγίδες, απρόβλεπτες βροχοπτώσεις», αναφέρεται στην έκθεση.

Χωρίς προσαρμογή, οι γεωργικές αποδόσεις μπορεί να μειωθούν έως και κατά 30% μέχρι το 2050, πλήττοντας κυρίως τους μικρούς καλλιεργητές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι 3 προτάσεις του Δ. Γαβαλάκη για την ασφάλιση των φυσικών καταστροφών – Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τους πληγέντες

Το νέο πλαίσιο επιχειρεί να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο σύστημα τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις κρατικής αρωγής

Η επιχείρηση δεν ασφαλίζει μόνο το κτίριο. Ασφαλίζει τη δυνατότητά της να συνεχίσει

Ο σωστός ασφαλιστικός σχεδιασμός ξεκινά από μια διαφορετική ερώτηση: «Αν αύριο συμβεί η ζημιά, πόσο πραγματικά αντέχει η επιχείρησή μου;»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

H ERGO Group πιστεύει στη δύναμη της ΑΙ και το κάνει πράξη

Από την 1η Οκτωβρίου 2026, ο Guy Goldstein αναλαμβάνει τον νεοσύστατο ρόλο του Chief Artificial Intelligence Officer

Ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις του κλάδου παραμένει υψηλός στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά από έναν ρυθμό αύξησης  κατά 1,4% το 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κατασκευών προβλέπεται ότι μειωθεί το 2026

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Medifirst: Κατ’ οίκον αιμοληψία για μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου

Μια υπηρεσία που απαντά στις ανάγκες όσων δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή επιθυμούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις τους

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ασφάλιση πριν από τη ζημιά

Η φύση των κινδύνων αλλάζει και μαζί της αλλάζει και ο ρόλος της ασφάλισης.

H ERGO Group πιστεύει στη δύναμη της ΑΙ και το κάνει πράξη

Από την 1η Οκτωβρίου 2026, ο Guy Goldstein αναλαμβάνει τον νεοσύστατο ρόλο του Chief Artificial Intelligence Officer

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης

Το Insurance World στο MDRT Day 2026 – Διάλογος με τους leaders της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Με ενεργό παρουσία στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Aldemar Olympian Village στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετείχε το Insurance World

Syndea: Στη Βουδαπέστη για το 29ο Συνέδριο «Μαζί, χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και εξέλιξης»

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο Marriott της Βουδαπέστης μπροστά στον μαγικό Δούναβη, υποδέχθηκε το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Syndea