back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026

Που να στηριχτούν οι ασφαλιστές

της Ελενας Ερμείδου

Οικονομικά κίνητρα,  ένωση αγορών κεφαλαίων, ψηφιοποίηση,  τρία σημεία που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη τους οι ασφαλιστές στην μετα-κορωνοϊό εποχή.

- Advertisement -

Χρειάζονται βιώσιμα οικονομικά κίνητρα για να επανέλθουν οι επιχειρήσεις σε κανονική τροχιά ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να  επικεντρώσει τις δυνάμεις της, ανάλογα στην αγορά.

Ξεκινώντας τα λόμπυ των ασφαλιστών ας πιέσουν την ΕΕ για μία πανευρωπαϊκή τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα, βάσει της αρχής ο ρυπαίνων πληρώνει.

- Advertisement -

Επιπλέον στις επιχειρήσεις  θα πρέπει να δοθεί το κίνητρο να κάνουν τις προτάσεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους πιο βιώσιμες. Οι πρόσθετες προδιαγραφές, απαιτήσεις και υπερβολικές ρυθμίσεις αποδυναμώνουν την τάση για επενδύσεις, αντίθετα αποδυναμώνουν  τις αποδόσεις.

Οι ασφαλιστικές  – ασφαλιστές και ΕΕ καλούνται να επικεντρωθούν στον σχεδιασμό και υποστήριξη βιώσιμων έργων ανάπτυξης ώστε να τα καταστήσουν ελκυστικά προς ιδιώτες και επενδυτές.

Ένωση κεφαλαιαγορών

Για να πατήσουν πάνω σε αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί η Ένωση Κεφαλαιαγορών, κατ’ αυτόν τον τρόπο ο κατακερματισμός εντός της χρηματοπιστωτικής αγοράς θα παύσει να αποτελεί πρόβλημα καθώς θα βελτιωθούν οι ροές κεφαλαίων εντός της ευρωπαϊκής νομισματικής ζώνης. Ένα άλλο όφελος θα ήταν η μειωμένη εξάρτηση από τους αμφιλεγόμενους μηχανισμούς δημοσιονομικής εξισορρόπησης στην ευρωζώνη.

Το Brexit αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα στις ροές των κεφαλαιαγορών. Μια αρνητική  εξέλιξη συνεπάγεται ότι οι ασφαλιστές θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάζονται περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες σε υποδομές. Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού ας επαναλάβουμε βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των έργων και τις αποδόσεις.

Ψηφιοποίηση

Οι προοπτικές για τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς  για τις επιχειρήσεις που θέλουν να μείνουν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών είναι εξαιρετικές.  Χρειάζεται ένα ομοιόμορφο, κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για την προώθηση της καινοτομίας προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι  δίκαιο, διαφανές, απαλλαγμένο από παραθυράκια.

Οι ασφαλιστές υποστηρίζουν την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και το σχέδιο της ΕΕ με στόχο την αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού των δεδομένων για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία στην Ευρώπη, λαμβάνοντας ταυτόχρονα επαρκώς υπόψη τους πιθανούς κινδύνους.

Η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής εξετάζει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της AI. Το κύριο μέλημα των ασφαλιστικών  είναι να αποφύγουν τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια ή της υπερβολικές ρυθμίσεις για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνολογίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz: Από τα αυτοκίνητα του ’73 στα έξυπνα αυτοκίνητα του σήμερα… H ανάγκη για προστασία, όμως, παραμένει σταθερή

Την εξέλιξη αυτή αναδεικνύει η ασφαλιστική μέσα από μια σύντομη αναδρομή στην πορεία της αυτοκίνησης μέχρι σήμερα

Μαζαράκης: Βιωσιμότητα, πρόσβαση και εμπιστοσύνη οι 3 προκλήσεις για την ασφάλιση υγείας

Τι αναφέρει σε άρθρο του στο ygeiamou.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής

Ο Π. Κούβαλης στο UNCHAIN Festival: Η εμπιστοσύνη και η εμπειρία πελάτη θα ξεχωρίσουν τους ασφαλιστές του μέλλοντος

O COO της INTERAMERICAN έλαβε μέρος στο πάνελ με τίτλο «From Concept to Carrier: Building, Scaling and Transforming Insurance Companies»

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ καταγράφει εξελίξεις και ανησυχίες, απευθύνοντας κάλεσμα συλλογικής δράσης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

P. Cotelle (FERMA President / Head of Cyber Insurance Management): «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί»

Κεντρικός ομιλητής στο φετινό συνέδριο ήταν ο κ. Philippe Cotelle, President της FERMA (Federation of European Risk Management Associations), Head of Cyber Insurance Management & Head of Insurance Risk Management της Airbus Defence & Space.

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ – REINSURANCE: Η «ασφάλιση» της ασφαλιστικής

Ένα εργοστάσιο αξίας 300 εκατ. ευρώ, μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα ή ένα χαρτοφυλάκιο με χιλιάδες ακίνητα μπορεί να είναι ασφαλισμένο

Λεξικό Ασφαλιστικής Αγοράς: Το Insurance World εξηγεί την ασφαλιστική αγορά, λέξη προς λέξη!

Το Insurance World παρουσιάζει μια νέα σειρά 10 διαδοχικών άρθρων που αποκωδικοποιεί τη γλώσσα της ασφαλιστικής αγοράς και εξηγεί

Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, Hellas Direct: «Στις αποζημιώσεις η τεχνολογία επιταχύνει, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αναντικατάστατος»

Η ασφάλιση δοκιμάζεται πραγματικά τη στιγμή της ζημιάς. Όταν ένα ατύχημα συμβαίνει, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε πανικό και αναζητά απαντήσεις...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εν αναμονή της απάντησης της EIOPA για τα ισόβια ασφαλιστήρια υγείας

Η ΕΑΔΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ζήτημα τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένει την απάντηση της EIOPA

Ετήσιο ταξίδι συνεργατών της Brokers Union στη Πολωνία 

Η Brokers Union πραγματοποίησε το ετήσιο ταξίδι συνεργατών της από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία

Νέο ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης

Η ασφαλιστική απάτη, είτε οργανωμένη είτε ευκαιριακή, αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά διεθνώς.

Άλλα έξι βραβεία για τη Eurolife FFH και τη δέσμευσή της απέναντι στην υπογεννητικότητα και τη στήριξη της οικογένειας

Με έξι διακρίσεις συνολικά βραβεύτηκε η Eurolife FFH στα Hellenic Responsible Business Awards, για τη συνεργασία της με τη HOPEgenesis

Δημογραφικό και μητρότητα

Το Rise Motherhood Summit 2026 φέρνει στο επίκεντρο τη στήριξη της μητρότητας ως κρίσιμο μέρος της συζήτησης για το δημογραφικό μέλλον της Ελλάδας.