back to top
22 C
Athens
Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2025

Που να στηριχτούν οι ασφαλιστές

της Ελενας Ερμείδου

Οικονομικά κίνητρα,  ένωση αγορών κεφαλαίων, ψηφιοποίηση,  τρία σημεία που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη τους οι ασφαλιστές στην μετα-κορωνοϊό εποχή.

- Advertisement -

Χρειάζονται βιώσιμα οικονομικά κίνητρα για να επανέλθουν οι επιχειρήσεις σε κανονική τροχιά ανάπτυξης. Η χρηματοδότηση θα πρέπει να  επικεντρώσει τις δυνάμεις της, ανάλογα στην αγορά.

Ξεκινώντας τα λόμπυ των ασφαλιστών ας πιέσουν την ΕΕ για μία πανευρωπαϊκή τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα, βάσει της αρχής ο ρυπαίνων πληρώνει.

- Advertisement -

Επιπλέον στις επιχειρήσεις  θα πρέπει να δοθεί το κίνητρο να κάνουν τις προτάσεις για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους πιο βιώσιμες. Οι πρόσθετες προδιαγραφές, απαιτήσεις και υπερβολικές ρυθμίσεις αποδυναμώνουν την τάση για επενδύσεις, αντίθετα αποδυναμώνουν  τις αποδόσεις.

Οι ασφαλιστικές  – ασφαλιστές και ΕΕ καλούνται να επικεντρωθούν στον σχεδιασμό και υποστήριξη βιώσιμων έργων ανάπτυξης ώστε να τα καταστήσουν ελκυστικά προς ιδιώτες και επενδυτές.

Ένωση κεφαλαιαγορών

Για να πατήσουν πάνω σε αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί η Ένωση Κεφαλαιαγορών, κατ’ αυτόν τον τρόπο ο κατακερματισμός εντός της χρηματοπιστωτικής αγοράς θα παύσει να αποτελεί πρόβλημα καθώς θα βελτιωθούν οι ροές κεφαλαίων εντός της ευρωπαϊκής νομισματικής ζώνης. Ένα άλλο όφελος θα ήταν η μειωμένη εξάρτηση από τους αμφιλεγόμενους μηχανισμούς δημοσιονομικής εξισορρόπησης στην ευρωζώνη.

Το Brexit αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα στις ροές των κεφαλαιαγορών. Μια αρνητική  εξέλιξη συνεπάγεται ότι οι ασφαλιστές θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Ωστόσο για να γίνει αυτό χρειάζονται περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες σε υποδομές. Οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού ας επαναλάβουμε βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των έργων και τις αποδόσεις.

Ψηφιοποίηση

Οι προοπτικές για τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς  για τις επιχειρήσεις που θέλουν να μείνουν ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλιστικών είναι εξαιρετικές.  Χρειάζεται ένα ομοιόμορφο, κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο για την προώθηση της καινοτομίας προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι  δίκαιο, διαφανές, απαλλαγμένο από παραθυράκια.

Οι ασφαλιστές υποστηρίζουν την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και το σχέδιο της ΕΕ με στόχο την αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού των δεδομένων για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία στην Ευρώπη, λαμβάνοντας ταυτόχρονα επαρκώς υπόψη τους πιθανούς κινδύνους.

Η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής εξετάζει τους κινδύνους και τις ευκαιρίες της AI. Το κύριο μέλημα των ασφαλιστικών  είναι να αποφύγουν τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια ή της υπερβολικές ρυθμίσεις για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνολογίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Petra Hielkema: «Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος»

Η EIOPA σχεδιάζει το μέλλον της ευρωπαϊκής ασφάλισης με πυλώνες την ανθεκτικότητα και την εμπιστοσύνη

Προμήθειες δικτύων: Σύμμαχος ή εχθρός των ασφαλιστών η τεχνολογία;

Η τεχνολογία είναι σύμμαχος ή εχθρός των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών; Τι απαντούν σήμερα στο «IW» κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς

Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας: Ψηφιακή επανάσταση στην περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών στην ΕΕ

Ο ΕΧΔΥ υπόσχεται διαλειτουργικότητα, ασφάλεια και ταχύτερη πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες για ασθενείς και επαγγελματίες υγείας

Ένα μάθημα ηγεσίας για τον ασφαλιστικό κλάδο από τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Η ηγεσία δεν περιορίζεται στην τυπική εκπροσώπηση ή στην ανάδειξη προβλημάτων· είναι κυρίως η ικανότητα να δείχνεις τον δρόμο

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η πραγματικότητα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα: Ασφαλιστική προστασία ή κενό ασφάλειας;

Αν και τα νούμερα της ΕΑΕΕ δείχνουν την ύπαρξη ενός πλαισίου προστασίας, η πλήρης εικόνα είναι πιο ανησυχητική

Η Cyber Ασφάλιση: Από πολυτέλεια, σε στρατηγικό εργαλείο επιχειρηματικής ανθεκτικότητας

Σε έναν κόσμο συνεχών ψηφιακών απειλών, η ικανότητα να διατηρείς τη λειτουργία και την αξιοπιστία σου υπό πίεση κάνει τη διαφορά

7 χρυσές συμβουλές καριέρας από τον Θοδωρή Σπηλιώτη

Η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από δεξιότητες ή τίτλους, αλλά κυρίως από τη στρατηγική σκέψη και την προσωπική στάση

Η Εθνική Ασφαλιστική και η ανθρωποκεντρική μετάβαση

Όπως τονίζει η αρμόδια Διευθύντρια Ντάλια Τόμπρου, η ανθρωποκεντρική κουλτούρα δεν είναι μόδα, αλλά στρατηγική επιλογή για το μέλλον

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νοσοκομείο Αττικόν: Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου ΤΕΠ

Τη λειτουργία του ξεκίνησε την Πέμπτη 30/10 το νέο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου, που χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δ. Μαζαράκης: Εθνικό στρατηγικό σχέδιο στην υγεία και αντιμετώπιση συμφερόντων

Ρηξικέλευθος ήταν ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πάνελ για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας του 4ου Συνεδρίου της ΕΑΕ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Κυβέρνηση και ΤτΕ να παρέμβουν άμεσα για την πλήρη εφαρμογή του νόμου 4583/2018»

Ο Πρόεδρος του ΕΕΑ καταγγέλλει αθέμιτες πρακτικές από μεγάλο παίκτη της ασφαλιστικής αγοράς

ΕΑΕΕ: Νέα δωρεά αλκοολομέτρων στο πλαίσιο συνεργασίας με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής

Ε. Παπασπυροπούλου: «Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας»

Μελέτη ΠΑΠΕΙ για το ΕΕΑ: Σωτήρια η ιδιωτική ασφάλιση για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην 7η Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, καταθέτει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού