back to top
16.4 C
Athens
Τετάρτη 8 Απριλίου 2026

Πόσες εταιρείες «ζόμπι» έχει η Ελλάδα;

Τα οφέλη που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία από την αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου επιχειρηματικού χρέους αποτυπώνει νέα μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Η μελέτη «Επιδράσεις από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εταιριών «ζόμπι» στην ελληνική οικονομία» αναδεικνύει τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η διατήρηση των λεγόμενων επιχειρήσεων «ζόμπι» στην ελληνική οικονομία, δηλαδή εκείνων που επί σειρά ετών δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τους τόκους επί των δανειακών υποχρεώσεών τους.

- Advertisement -

Τα επιχειρηματικά Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (ΜΕΑ) και ο αριθμός των επιχειρήσεων «ζόμπι» στην Ελλάδα κατέγραψαν σημαντική μείωση μετά την κορύφωσή τους το 2015 και 2013 αντίστοιχα, παραμένουν ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, ειδικά σε επιμέρους τομείς δραστηριότητας.

Η ανάλυση επιβεβαιώνει ότι η παρατεταμένη παρουσία κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και εταιρειών «ζόμπι» αποτελούν εμπόδιο στις προοπτικές επενδύσεων και απασχόλησης, ενώ επιδρούν αρνητικά στην παραγωγικότητα και την αποτελεσματική κατανομή των πόρων. Οι επιδράσεις είναι τόσο άμεσες σε επίπεδο εταιρείας, όσο και ευρύτερες σε επίπεδο συνολικής οικονομίας, καθώς διαχέονται σε υγιείς επιχειρήσεις του κάθε τομέα οικονομικής δραστηριότητας, πλήττοντας έτσι τον υγιή ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

- Advertisement -

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, οι υγιείς επιχειρήσεις εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις από τις εταιρίες «ζόμπι» σε όρους ρυθμού αύξησης επενδύσεων, απασχόλησης και παραγωγικότητας. Επίσης, η υψηλή συγκέντρωση κεφαλαίου σε εταιρίες «ζόμπι» επηρεάζει αρνητικά το ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στις υγιείς επιχειρήσεις σε επιμέρους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ εμποδίζει την ανακατανομή δανειακών κεφαλαίων προς πιο παραγωγικούς τομείς δραστηριότητας.

Τέλος, η μελέτη βρίσκει ότι οι νεότερες σε ηλικία και μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις εμφανίζουν εν γένει καλύτερες επιδόσεις σε όρους ρυθμού αύξησης επενδύσεων και απασχόλησης, καθώς και επιπέδου παραγωγικότητας. Από τα ευρήματα της μελέτης, συνάγεται ότι η ταχύτερη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόσο εντός όσο και εκτός τραπεζικών ισολογισμών, επιτρέπει την αποτελεσματικότερη κατανομή των πόρων και δύναται να ενισχύσει τις επενδύσεις, την απασχόληση και την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ) των τραπεζών προς επιχειρήσεις υποχώρησαν κατά 85% την περίοδο 2016-2022, από €58 δισεκ. (47,0% του συνόλου των δανείων προς ΜΧΕ) το 2015 στα €8,9 δισεκ. (8,1%) το 2022.

Η καταγεγραμμένη μείωση των ΜΕΑ στα βιβλία των τραπεζών κατά 40 π.μ. και πλέον, σωρευτικά την περίοδο 2016-2023 εκτιμάται ότι οδήγησε σε αύξηση των καθαρών ροών επιχειρηματικών δανείων κατά περίπου €8 δισεκ. εκ των €22,5 δισεκ. (36% της πιστωτικής επέκτασης) που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο.

Παρά την αδιαμφισβήτητη βελτίωση, η μεγάλη υποχώρηση των ΜΕΑ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε διαγραφές, πωλήσεις και τιτλοποιήσεις κατά την περίοδο 2016-2022 και σε μικρότερο βαθμό σε «οργανική» βελτίωση. Έτσι, το μεγαλύτερο απόθεμα από τα ΜΕΑ που μετακινήθηκε εκτός τραπεζικών ισολογισμών, βρίσκεται υπό τη διαχείριση των servicers και ανερχόταν σε €33,4 δισεκ. στο τέλος του 2022. Ως αποτέλεσμα, τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια στο σύνολο της οικονομίας υποχώρησαν μόνο κατά 28% την περίοδο 2016-2022, σε περίπου €42 δισεκ. το 2022.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ «ΖΟΜΠΙ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράλληλα, το εκτιμώμενο ποσοστό των επιχειρήσεων «ζόμπι» εμφάνισε αύξηση από το 10% έως το 18,6% στο χρονικό διάστημα 2005-2013 και αποκλιμάκωση έκτοτε, έως και 8,9% το 2022.

Το εκτιμώμενο ποσοστό επιχειρήσεων «ζόμπι» παρουσιάζει θετική συσχέτιση με το ποσοστό επιχειρηματικών ΜΕΑ στους τραπεζικούς ισολογισμούς την περίοδο 2002-2021. Ωστόσο, η άνοδος του ποσοστού «ζόμπι» επιχειρήσεων προηγήθηκε της ανόδου του ποσοστού ΜΕΑ στους τραπεζικούς ισολογισμούς, ενώ και η μείωση του ποσοστού «ζόμπι» επιχειρήσεων προηγήθηκε της μείωσης του ποσοστού ΜΕΑ. Η διαφορετική πορεία εξέλιξης μεταξύ των δύο δεικτών, πιθανόν αναδεικνύει ότι το ποσοστό «ζόμπι» είναι σε ένα βαθμό πρόδρομος δείκτης των ΜΕΑ.

Η κλαδική ανάλυση της εξέλιξης των εταιρειών «ζόμπι» αποτυπώνει υψηλότερη διαχρονικά πυκνότητα «ζόμπι» από τον μέσο όρο της οικονομίας στους τομείς των ΚατασκευώνΚαταλυμάτων και Εστίασης και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις «ζόμπι» στους τομείς της Μεταποίησης και του Εμπορίου εμφάνιζαν συστηματικά αξιοσημείωτο ύψος υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

Περισσότερα στο Banks.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΙΟΒΕ: Η συμβολή της Uber στην οικονομία της Ελλάδας, μετά από 10 χρόνια παρουσίας

Μόνο το 2024 τα δημόσια έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ανήλθαν σε 34,2 εκατ. ευρώ

Αυξημένο ενδιαφέρον και ευρεία συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΣΑΕ

Στο πλαίσιο της ΓΣ, παρέθεσε ομιλία ο καθ. Ν. Βέττας και βραβεύθηκαν οι επιτυχόντες του προγράμματος επιμόρφωσης στελεχών σε συνεργασία με το ΟΠΑ

ΙΟΒΕ: Μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

Η επιδείνωση αποδίδεται σε εξασθένιση των προσδοκιών στις υπηρεσίες και πτωτική τάση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Γ. Χατζηθεοδοσίου στο OPEN TV: Να ισχύσουν και στις ασφαλιστικές εταιρείες οι αμοιβές του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία

Την ανάγκη να περιοριστούν τα κόστη αποζημιώσεων που επικαλούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες επισήμανε ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Επιχειρήσεις: Mέχρι πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα;

Προϋπόθεση καταβολής του είναι η ύπαρξη εργασιακής σχέσης του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα κατά το χρονικό διάστημα από 01-01-2025 μέχρι 30-04-2025

Χίος: 5 τραυματίες από έκρηξη σε χώρο κατασκευής ρουκετών – 4 σε σοβαρή κατάσταση

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που τα άτομα κατασκεύαζαν ρουκέτες για το έθιμο του Βροντάδου

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη Βουλή η δικογραφία – Νέος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Ευ. Τουρνάς

Παραιτήθηκαν Κεφαλογιάννης, Τσιάρας και Βαρτζόπουλος – Τα πρόσωπα του ανασχηματισμού

ΟΠΕΚΕΠΕ: Yπουργοί και βουλευτές στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Ζητήθηκε η άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία βουλευτών, στο πλαίσιο της εν εξελίξει έρευνας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Μελέτη EAEE: Αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα

Για ευρήματα που θα πρέπει να μας προβληματίσουν ως κοινωνία και οικονομία κάνει λόγο ο Πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής Ερρίκος Μοάτσος

Το επόμενο μεγάλο νέο για την Εθνική Ασφαλιστική

Τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας σμιλεύεται στα γραφεία της Διοίκησης

Η ERGO Hellas τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας με ολοκληρωμένα ασφαλιστικά προγράμματα

Tονίζοντας τη σημασία τόσο της πρόληψης όσο και της πρόσβασης σε καλά εξοπλισμένες μονάδες υγείας σε κάθε στάδιο της ζωής

Allianz Greece: Η πρόληψη ως βασική προτεραιότητα για την υγεία μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η εταιρεία υπενθυμίζει τη σημασία της πρόληψης και προτείνει τη mobile εφαρμογή SelfCare

Έχετε σκεφτεί τι θα γίνει σε περίπτωση σύγκρουσης με ανασφάλιστο όχημα;

50 χρόνια από την ίδρυσή του, ο ρόλος του Επικουρικού Κεφαλαίου παραμένει πιο επίκαιρος από ποτέ – Επετειακό συνέδριο την Τρίτη 12 Μαΐου στο Divani Caravel