back to top
8.7 C
Athens
Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026

Πώς θα πείσει η ασφαλιστική αγορά ότι ωρίμασε

Της Ελενας Ερμείδου

Ετος ορόσημο θα μείνει το 2019 για την ασφαλιστική αγορά. Στις 4 Οκτωβρίου 2019 αναμένονται ανακοινώσεις για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Στο νέο αυτό σύστημα θα συμμετέχει και η ιδιωτική ασφάλιση. Το όραμα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών (ΕΑΕΕ) μετά από πολυετείς προσπάθειες γίνεται σιγά-σιγά πραγματικότητα. Επιτέλους η ΕΑΕΕ συνομιλεί με την Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση  από την πλευρά της λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν της ότι και όσα ακούει.

- Advertisement -

Ο δημόσιος τομέας συναντά και τα βρίσκει με τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα για θέματα που αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα. Ότι πριν λίγο καιρό ήταν αδιανόητο και καταδικαστέο, σήμερα δικαίως κερδίζει έδαφος και πάει να εφαρμοστεί. Πολύτιμος χρόνος έχει χαθεί, ούτε συζήτηση για αυτό, η αγορά πάλευε με φαντάσματα και ιδεοληψίες, έπρεπε να είσαι εχθρός του σωστού για να είσαι στο σύστημα των αποφάσεων.

100 δισεκατομμύρια θα μαζέψουν τα ασφαλιστικά ταμεία στο πέρασμα της μίας γενιάς. Δεν είναι μόνο όμως η κυβέρνηση που θα πρέπει να κάνει γοργά βήματα για να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί , είναι και η ασφαλιστική αγορά που θα πρέπει να πλησιάσει την κοινωνία, να δει τις ανάγκες των πολιτών, να εκπαιδεύσει και να ενημερώνει σωστά. Και δεν είναι να το λέει με δηλώσεις, δελτία τύπου και σε διάφορες εκδηλώσεις, είναι και να πραγματοποιήσει και αυτό θα φανεί κατά την παραγωγή και κατά την αποζημίωση.

- Advertisement -

Χρειάζονται νέα προϊόντα είπε ο κύριος Μητσοτάκης στην Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μουσικής. Το ίδιο ανέφερε και ο κος Μηταράκης κατά την ομιλία του στην 21η Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών στην Υδρα.

Η αγορά τι έχει να πει επ’ αυτού; Εδώ δεν μιλάμε αποκλειστικά για προϊόντα που δίνουν έμφαση μόνο στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας και αν θα λειτουργούν σε περιβάλλον IOS ή οτιδήποτε άλλο που συνηθίζουν να προβάλλουν οι ασφαλιστικές. Μιλάμε για προϊόντα που μπορεί να πείσουν την κυβέρνηση ότι ο κλάδος είναι έτοιμος και μπορεί να στηρίξει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και να μεταφέρει τους κινδύνους στις αγορές.

Ένα πολύ σοβαρό θέμα είναι το κόστος. Δεν πάει να αυξάνονται τα συμβόλαια υγείας κάθε χρόνο με ρυθμούς που δεν μπορεί να βαστάξει ο ασφαλισμένος και ά-λογα, ούτε οι ασφαλισμένοι να ψάχνουν  να βρουν το δίκαιο τους στην γενική γραμματεία καταναλωτή.

Και ας μην ξεχνάμε και τις αποζημιώσεις. Οι έλεγχοι είναι σωστοί ώστε να εντοπιστούν τυχόν απάτες. Όταν όμως οι αποζημιώσεις δεν γίνονται όπως ορίζουν οι όροι των συμβολαίων και ψάχνουμε να βρούμε τρόπου για να μειώσουμε το ύψους της αποζημίωσης, τότε χάνεται η εμπιστοσύνη. Και για να ακριβολογώ, αυτή η τακτική δεν ισχύει για όλες τις ασφαλιστικές.

Ο διάλογος της ασφαλιστικής αγοράς, ναι  ξεκίνησε, θα χρειαστεί όμως μεγάλη και συνεχή προσπάθεια από την αγορά να κρατηθεί και να ανοίξει ακόμα περισσότερο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξεκαθαρίζει(;) τι είναι νόμιμο και τι έκνομο στην ασφαλιστική αγορά

Οι ανησυχίες αυξάνονται, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, χωρίς να έχει βρεθεί η χρυσή τομή

Deloitte 2026 Global Insurance Outlook: Σε περίοδο αβεβαιότητας και αναδιαμόρφωσης μπαίνει ο κλάδος

Εκσυγχρονισμός, προσδοκίες πελατών και συγκέντρωση αγοράς διαμορφώνουν το μέλλον της ασφάλισης - Ποια η εικόνα στην Ελλάδα

«Πόλεμος» στα ασφάλιστρα υγείας: Οι αυξήσεις που φέρνουν αναταραχή στην αγορά

Nοσοκομεία και κλινικές συνεχίζουν να αναπροσαρμόζουν τα τιμολόγιά τους, ασκώντας επιπλέον πίεση στις ασφαλιστικές και, τελικά, στους πολίτες

Κλιματικός κίνδυνος και αγροτική ασφάλιση: Τι αλλάζει με το σχέδιο νόμου «Ενεργή Μάχη»

Η φιλοσοφία του μετατοπίζει το βάρος από την εκ των υστέρων αποζημίωση στη διαχείριση και στον περιορισμό του κινδύνου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Από την αποζημίωση στην πρόληψη: η πιο βαθιά αλλαγή στην ιδιωτική ασφάλιση

Ένα σύστημα που απλώς αποζημιώνει, χωρίς να παρεμβαίνει προληπτικά, γίνεται σταδιακά μη βιώσιμο

Πώς να διαλέξετε σωστή ασφάλεια αυτοκινήτου: Συγκριτικός οδηγός και συμβουλές

Η επιλογή της σωστής ασφάλισης είναι τελικά θέμα γνώσης και προτεραιοτήτων – όχι μόνο τιμής

Ξεκαθαρίζει(;) τι είναι νόμιμο και τι έκνομο στην ασφαλιστική αγορά

Οι ανησυχίες αυξάνονται, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, χωρίς να έχει βρεθεί η χρυσή τομή

«Πόλεμος» στα ασφάλιστρα υγείας: Οι αυξήσεις που φέρνουν αναταραχή στην αγορά

Nοσοκομεία και κλινικές συνεχίζουν να αναπροσαρμόζουν τα τιμολόγιά τους, ασκώντας επιπλέον πίεση στις ασφαλιστικές και, τελικά, στους πολίτες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση

Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια, καθώς –όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι– ήρθαν σε αντίθεση με προηγούμενες διαβεβαιώσεις

Οι τάσεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία

Ελαφρά επιβράδυνση αλλά και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα βλέπει η πρόσφατη έκθεση 2026 Global Economic Outlook της EY-Parthenon

Εθνική Ασφαλιστική: Στρατηγικός μετασχηματισμός με επίκεντρο τον πελάτη

Δ. Μαζαράκης: «Η νέα οργανωτική δομή θέτει τα σωστά θεμέλια για έναν πιο ευέλικτο, πελατοκεντρικό και ανθεκτικό οργανισμό»

ΕΚΠΟΙΖΩ: Καταχρηστικές οι αναπροσαρμογές ασφαλίστρων υγείας – Το Υπουργείο να αναλάβει ουσιαστική δράση

Καίριες επισημάνσεις τις Ένωσης προς ασφαλιστικές, καταναλωτές και αρμόδιες αρχές

ΕΑΕΕ: Εγκύκλιος για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ στον κλάδο

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 08.01.2026