back to top
9.1 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

“Πονοκέφαλος” για τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές τα stress tests της EIOPA

Το αμέσως επόμενο διάστημα η υποβολή των στοιχείων από τις εταιρίες στην εποπτική αρχή- έως το τέλος του έτους τα αποτελέσματα.

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Ισχυρούς “πονοκεφάλους” προκαλούν στις ασφαλιστικές εταιρίες της ΕΕ τα  stress tests που έχει δρομολογήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) σε μια περίοδο που η κερδοφορία του κλάδου υπονομεύεται από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει οδηγήσει τα επιτόκια στα…Τάρταρα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν στοιχεία προς επεξεργασία στην EIOPA και βρίσκονται αντιμέτωπες με την προοπτική να υποχρεωθούν να “βάλουν στην άκρη” περισσοτερα κεφάλαια, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. “Το timing της EIOPA δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο…Υπάρχει κίνδυνος τα αποτελέσματα να είναι αρνητικά”, σχολιάζει ο  Lutz Roehmeye, διαχειριστής ενεργητικού στην  Landesbank Berlin Investment. “Εάν τα τεστ αναδείξουν “τρύπες” σε κάποιους ομίλους, αυτό θα αποτελούσε πλήγμα για τον κλάδο στο σύνολό του”.

- Advertisement -

Η επίπτωση των χαμηλών/αρνητικών επιτοκίων βρίσκεται στο επίκεντρο των φετινών stress tests και οι ασφαλιστικές εταιρίες θα μπορούσαν να δουν παρενέργειες στην κερδοφορία τους και την μερισματική πολιτική μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων (στο τέλος του έτους), εάν τους ζητηθεί να ενισχύσουν τα κεφαλαιακά τους “μαξιλάρια”.

Ηδη τα έσοδα από επενδύσεις έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις πολιτικές της ΕΚΤ, υποχρεώνοντας την ευρωπαϊκή ασφαλιστική βιομηχανία να εξετάσει τοποθετήσεις πιο υψηλού ρίσκου ή να επανεπενδύσει τα κεφάλαια με χαμηλότερες αποδόσεις. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Moody’s Benjamin Serra, οι ασφαλιστικές της Γερμανίας και της Ολλανδίας έχουν επηρεαστεί περισσότερο από το πρόγραμμα ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης του κ. Ντράγκι επειδή έχουν διαθέσει περισσότερα προϊόντα εγγυημένων αποδόσεων.

Οι αποδόσεις έφταναν το 4% για συμβόλαια που πωλήθηκαν την περίοδο 1995-2000 στη Γερμανία. Καθώς τα σχετικά συμβόλαια έχουν διάρκεια ζωής 30 ετών (ή και περισσότερο), είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν όταν η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund έχει υποχωρήσει στο -0,027% έναντι 5,4% στο τέλος της δεκαετίας του 1990.

Στο κυνήγι των αποδόσεων, ορισμένες (αντ)ασφαλιστικές έχουν ήδη καταγράψει απώλειες από την μετατόπιση προς αξίες υψηλότερης επικινδυνότητας. Η Munich Re χαμήλωσε τον πήχη για την φετινή της κερδοφορία εξαιτίας των ζημιών που σημείωσε στο χαρτοφυλάκιο μετοχών της. Οι τοποθετήσεις της Zurich Insurance σε hedge funds εμφάνισαν ζημίες 63 εκατ. δολ. το α’ τρίμηνο του 2016. Η ολλανδική Aegon ανακοίνωσε ζημίες 358 εκατ. ευρώ εξαιτίας επενδύσεων σε εμπορεύματα και hedge funds, αλλά και επειδή οι κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) στις οποίες προέβη, δεν τις “βγήκαν”.

“Σαφώς υπάρχει ο πειρασμός να αυξήσουμε την έκθεσή μας σε αξίες υψηλότερων αποδόσεων. Πρέπει όμως να καταλαβαίνει κανείς πού ακριβώς τοποθετείται”, παρατηρεί ο Guy Miller, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της Zurich Insurance. Αλλες ασφαλιστικές εταιρείες στράφηκαν στην αγορά ακινήτων για να τονώσουν τα έσοδα από επενδύσεις, δήλωσε ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence Edmond Christou. “Ομιλοι ασφαλειών ζωής όπως η Swiss Life, η Helvetia και η Ageas τείνουν να στηρίζονται στα κέρδη από το real estate για να αποπληρώσουν τα προϊόντα εγγυημένης απόδοσης προηγούμενων ετών’.

Υπό πίεση θα βρεθούν και τα έσοδα από επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιρειών της Βρετανίας καθώς αυξανόμενο ποσοστό του ενεργητικού τους (όπως π.χ. βραχυπρόθεσμα εταιρικά ομόλογα) θα επανεπενδυθούν με χαμηλότερες αποδόσεις, επεσήμανε σε πρόσφατη έκθεσή της η Fitch Ratings. Η ψήφος των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ αποτελεί έναν πρόσθετο ανασταλτικό παράγοντα για τον κλάδο, καθώς επηρεάζει την τιμολόγηση αξιών από την αγορά εμπορικών ακινήτων έως τα ομόλογα.

“Τα stress tests της EIOPA αποτελούν μια άχρηστη δαπάνη για τις ασφαλιστικές εταιρείες, ιδίως μετά την εφαρμογή των κανόνων της Solvency II που υπολογίζουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας” υποστήριξε ο Immo Querner,  οικονομικός διευθυντής της τρίτης μεγαλύτερης ασφαλιστικής της Γερμανίας Talanx. “Η Solvency II είναι σχεδιασμένη για να αποτελεί ένα συνεχές stress testτων κεφαλαιακών επιπέδων της κάθε ασφαλιστικής, οπότε αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά….περνάμε από  stress test to…stress test !”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Σύσταση κοινού Ταμείου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών

Οι ασφαλιστικές της Ευρώπης μπορούν να επωφεληθούν εάν προχωρήσουν οι προτάσεις για την δημιουργία ενός συστήματος αντασφάλισης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για τις ζημίες που σχετίζονται με το κλίμα αναφέρει η Fitch Ratings

Δημοσίευση της 5ης Έκθεσης της ΕΙΟΡΑ σχετικά με τα διοικητικά πρόστιμα

Στις 29 Ιανουαρίου 2025, η EIOPA δημοσίευσε την 5η κατά σειρά ετήσια έκθεση σχετικά με τις διοικητικές κυρώσεις

Απόσυρση Κατευθυντήριων Αρχών που αφορούν σε θέματα εφαρμογής του Κανονισμού DORA

Αποσύρονται δύο παλαιότερες κατευθυντήριες γραμμές για την χρήση της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Δημόσια και Ιδιωτική παρουσία στην αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών

Η EIOPA και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτείνουν την συνολική σε επίπεδο ΕΕ αντιμετώπιση του κενού ασφαλιστικής προστασίας από φυσικές καταστροφές.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Η NN Group ολοκλήρωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία


Ο όμιλος NN ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των τουρκικών δραστηριοτήτων του στη Zurich Turkiye.

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου