back to top
2.6 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

«Πολυτέλεια» για τους Έλληνες η υγεία

Σε δεύτερη μοίρα συνεχίζουν να βάζουν οι περισσότεροι πολίτες της χώρας την υγεία τους, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Όπως δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την υγεία του πληθυσμού, σχεδόν 1 στους 4 ενήλικες παρότι χρειάζονταν ιατρική εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβαν.

Τα δεδομένα προήλθαν από τη δειγματοληπτική Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, έτους 2017, σύμφωνα με τα οποία το 74,2% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε πως  έχει πολύ καλή ή καλή υγεία, το 15,5% μέτρια υγεία και το 10,3% κακή ή πολύ κακή υγεία.  Το 98,% των παιδιών έχει πολύ καλή ή καλή υγεία, το 1,2% μέτρια υγεία και το 0,8% κακή ή πολύ κακή υγεία, κατά δήλωση των γονέων τους.

- Advertisement -

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, 10,2% των ερωτηθέντων (16 ετών και πάνω) έχει περιορίσει πολύ, για λόγους υγείας και για διάστημα 6 μηνών ή και περισσότερο, κάποιες από τις δραστηριότητες που θεωρούνται συνήθεις για τον γενικό πληθυσμό. Λίγο πάνω από το 14,% δηλώνει ότι τις έχει περιορίσει, αλλά όχι πολύ. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, κατά δήλωση πάντα των γονέων τους, το 1,9% έχει περιορίσει, για λόγους υγείας και για διάστημα 6 μηνών ή και περισσότερο, κάποιες από τις δραστηριότητές που συνηθίζουν τα παιδιά των αντίστοιχων ηλικιών.

- Advertisement -

Κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν τη διενέργεια της έρευνας, περίπου 1 στους 2 (44,7%) ερωτηθέντες χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία. Αλλά, το 24,5% εξ αυτών δεν την έλαβε.

Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 19,3% του φτωχού πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω, δεν έλαβε ιατρική εξέταση ή θεραπεία, αν και χρειάστηκε. Το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανήλθε στο 8,9%. Βασική αιτία που απέτρεψε τους πολίτες από το να πραγματοποιήσουν την ιατρική εξέταση ή θεραπεία που έπρεπε ήταν η οικονομική τους κατάσταση. Το ποσοστό ανήλθε σε 74,6%. Η ύπαρξη λίστας αναμονής ήταν η δεύτερη αιτία, με μεγάλη όμως διαφορά (13,6%). Σε ποσοστό 5,3%, πολίτες δήλωσαν ότι περίμεναν μήπως το πρόβλημα υποχωρήσει ή βελτιωθεί.

Αντιστοίχως, 37,2% όσων χρειάστηκαν οδοντιατρική, στοματολογική, ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβαν. Σύμφωνα με την έρευνα, το 21,8% του φτωχού πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δεν υποβλήθηκε σεοδοντιατρική, στοματολογική, ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία, αν και χρειάστηκε. Το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού ανέρχεται στο 8,6%.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ανακύκλωση της αγοράς και τα συγχωροχάρτια

α διαζύγια των τραπεζών με τις ασφαλιστικές δεν άντεξαν στον χρόνο, μπήκαν στον μηχανισμό της ανακύκλωσης και βγήκαν με άλλο πρόσωπο.

Τα νέα για τις ασφαλίσεις που θα ακουστούν την επόμενη εβδομάδα

Εμείς εδώ από την στήλη του Editorial σήμερα και προσωρινά μέχρι να ανακοινωθεί το όνoμά του θα το ονομάσουμε «Παρατηρητήριο των Αγορών»...

H EAEE ενημερώνει για τον ν.5170/2025 σχετικά με την αναπροσαρμογή ασφαλίστρων υγείας

H ΕΑΕΕ ενημερώνει ότι στις 20.1.2025 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ν. 5170/2025, ο οποίος περιλαμβάνει στο άρθρο 29

Γιάννης Ρούντος: το δικαίωμα στην Υγεία, η κοινωνική ευθύνη και η βιωσιμότητα της ασφάλισης

Σε μια επεισοδιακά πολύπλοκη εποχή, κατά την οποία η «τάση» να μιλούν όλοι για «βιωσιμότητα» έχει περάσει με περισσή επιπολαιότητα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Η NN Group ολοκλήρωσε την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Τουρκία


Ο όμιλος NN ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πώλησης των τουρκικών δραστηριοτήτων του στη Zurich Turkiye.

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου