back to top
24 C
Athens
Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025

«Πωλητήριο» σε στοιχεία ενεργητικού του Κλάδου Ζωής από Allianz και Generali

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Δυο από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές της Ευρώπης προετοιμάζονται πυρετωδώς να πουλήσουν στοιχεία ενεργητικού από τα χαρτοφυλάκια ζωής τους για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η Allianz σκοπεύει να «βγάλει στο σφυρί» assets του κλάδου ζωής ύψους τουλάχιστον 9 δις. ευρώ, από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Ο γερμανικός ασφαλιστικός κολοσσός έχει προσλάβει ως σύμβουλο της Morgan Stanley για να εξετάσει το χαρτοφυλάκιο. Η δυνητική πώληση, που έρχεται μετά την αξιολόγηση από την Allianz των δραστηριοτήτων της στον κλάδο ζωής στην Ευρώπη (εκτός της Γερμανίας) θα μπορούσε να εξασφαλίσει τίμημα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ , βοηθώντας την Allianz να απελευθερώσει εποπτικά κεφάλαια.

Η ιταλική Generali αποφάσισε να δρομολογήσει την πώληση του χαρτοφυλακίου ζωής στη Γαλλία, σε ένα deal που πιθανότατα θα αποδειχθεί εμβληματικό για την ασφαλιστική βιομηχανία της χώρας, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Η generali έχει επιλέξει την εξειδικευμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Fenchurch Advisoryγια τη δυνητική πώληση, που θα μπορούσε να φέρει στα ταμεία της Generali ποσό μεταξύ 1-2 δις ευρώ.

- Advertisement -

H Generali εξετάζει την πώληση ενός χαρτοφυλακίου back-book που συνδέεται  με αποταμιευτικά προϊόντα στην μονάδα ασφάλισης ζωής και είχε νωρίτερα βολιδοσκοπήσει τράπεζες για να προχωρήσει τοdeal. Η εξαγορά «κλειστών» χαρτοφυλακίων ζωής θα λειτουργήσει καταλυτικά για τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ευρώπη φέτος σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, αναφέρει σε έκθεσή της η PwC. Τα deals στον κλάδο έχουν αποδειχθεί σχετικά ανθεκτικά στον COVID-19, σε μια περίοδο που οι εξαγορές και συγχωνεύσεις εμφανίζουν κάμψη 23% στην Ευρώπη.

ΤαχαρτοφυλάκιαπουεξετάζουνναπουλήσουνAllianzκαιGenerali θα μπορούσεναπροσελκύσει ενδιαφέρον από εξειδικευμένες εταιρίες του κλάδου. Μεγάλες εταιρείες όπως η ΑΧΑ σταδιακά μειώνουν την έκθεσή τους σε δραστηριότητες έντασης ιδίων κεφαλαίων όπως η ανάληψη συμβολαίων ζωής. Αυτό τους οδήγησε να πουλήσουν «πακέτα» παλαιών τέτοιων συμβολαίων σε εταιρείες όπως η Phoenix, η Athora Ηolding (θυγατρική της Apollo Global Management) και η Eurovita SpA που ελέγχεται από το fund Cinven.

Οι εν λόγω εταιρείες επικεντρώνονται στην αγορά assets που είναι λιγότερα κερδοφόρα για τις ασφαλιστικές εταιρείες στο τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, η Phoenix συμφώνησε να αγοράσει την βρετανική μονάδα της Swiss Re, ReAssure Group, ενώ το 2018 η Generali συμφώνησε να πωλήσει πλειοψηφικό ποσοστό στην γερμανική της μονάδα ζωής, Generali Leben, στην Viridium Group, ακόμα μια εταιρεία ελεγχόμενη από την Cinven.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz: Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τους κινδύνους για τον παγκόσμιο ναυτιλιακό κλάδο

Έκθεση «Allianz Safety and Shipping Review 2025»: Η εμπορική σύγκρουση μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας, καθώς και αύξηση του «σκιώδους στόλου»

Allianz – Plus2Feet συνεχίζουν να δίνουν κίνηση και ελπίδα στα ζώα που το χρειάζονται

Η Allianz συνεχίζει τη συνεργασία της με την εταιρεία Plus2Feet, στο πλαίσιο της κοινής δράσης «Walking Together», που ξεκίνησε το 2021 μ

Πάνος Δημητρίου/Generali: Σήμερα έχουμε πάρτι, είμαστε μπροστά από τον ανταγωνισμό

H Generali  αποφασίζει δυναμικά, τώρα ‘να κάνει ένα limit up,  αλλάζοντας όλα στο customer care, είπε ο Πάνος Δημητρίου.

Allianz: Ισχυρή η ανάπτυξη στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

Η Allianz Research δημοσίευσε τη νεότερη έκδοση της ετήσιας έκθεσης «Global Insurance Report», η οποία αναλύει τις εξελίξεις στις ασφαλιστικές αγορές παγκοσμίως.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

NN. Σχεδιάζει να καταρρίψει το νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2025 με επενδύσεις εκατομμυρίων

Επενδύσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει η ΝΝ στην Ελλάδα για να ενισχύσει το προφίλ της και τις επιδόσεις των 1500 συνεργατών της, αναμένοντας το 2025

Νόμος 5162/24: τι ισχύει για την υποχρεωτικότητα κάλυψης των ΙΧ οχημάτων και των οχημάτων επαγγελματικής χρήσης

Σύμφωνα με τον Νόμο 5162/2024, από 1/6/25 καθίσταται υποχρεωτική η  ασφάλιση επιχειρήσεων και οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών. 

Τo νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ε.Ι.Α.Σ.

Επίκαιρες και ενδιαφέρουσες θεματικές επιλογές εμπεριέχει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.

Υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές: Oλιστική προσέγγιση ζητούν οι ΜμΕ

Υποχρεωτική έγινε η ασφάλιση αυτοκινήτων και επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ από την 1η Ιουνίου 2025, για φυσικές καταστροφές

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Εθνική Ασφαλιστική ανέδειξε την ανάγκη θεσμικής συνεργασίας για μια κοινωνία ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για συλλογική δράση και θεσμική συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης

H ΕΑΕΕ Μέλος του UN Global Compact και του UN Global Compact Network Greece

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ανακοινώνει την επίσημη ένταξή της στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact)

Ολόκληρη η ΚΥΑ για την υποχρεωτική ασφάλιση αυτοκινήτου

Δημοσιεύθηκε σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των τριών Υπουργών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Κλιματικής Κρίσης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη κερδίζει τα παιδιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, η Kaspersky δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της σχετικά με τα ψηφιακά ενδιαφέροντα των παιδιών.

NN. Σχεδιάζει να καταρρίψει το νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2025 με επενδύσεις εκατομμυρίων

Επενδύσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει η ΝΝ στην Ελλάδα για να ενισχύσει το προφίλ της και τις επιδόσεις των 1500 συνεργατών της, αναμένοντας το 2025