της Ελενας Ερμείδου
40% αύξηση παγκοσμίως σημείωσαν οι ασφαλιστικές πατέντες, φτάνοντας τις 917 το 2017 από 657 που είχαν κατατεθεί το 2016, σύμφωνα με την δικηγορική εταιρεία RPC. Η αύξηση δε, από το 2013 μέχρι το 2017 υπολογίζεται να φτάνει το 116%. Οφείλεται στην εμφάνιση που έχουν κάνει οι νέες τεχνολογίες στην αγορά Στο τραπέζι των συζητήσεων πλέον τίθεται και το ερώτημα της προστασίας των νέων πατεντών αλλά και η εύρεση πόρων χρηματοδότησης.
Η κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των πατεντών των insurtech καταδεικνύει το πόσο σημαντικές είναι οι νέες τεχνολογίες για τους ασφαλιστές. Και, όπως τονίζεται μέχρι σήμερα οι νέες τεχνολογίες αυξάνουν την απόδοση, δίνουν καλύτερα αποτελέσματα και συγχρόνως παρέχουν τα κίνητρα στο να αναπτυχθούν πραγματικά νέα προϊόντα στην αγορά.
Στην αγορά των ασφαλιστικών πατεντών το περασμένο έτος πρωτοστάτησαν οι Allstate Insurance και η State Farm, οι οποίες κατέθεσαν μέσα σε ένα έτος 35 και 34 πατέντες αντιστοίχως. Τρίτη στην σειρά έρχεται η Hartford Fire Insurance Company με 26 πατέντες, 4η η Ping An Insurance με 23 πατέντες και 5η η Swiss Re με 12 πατέντες.
Οι κλάδοι που κυριάρχησαν ήταν της τηλεματικής με 78 πατέντες από 56 το 2016 σημειώνοντας αύξηση 40% και της τεχνητής νοημοσύνης με 100 πατέντες από 73 το 2016 σημειώνοντας αύξηση 37%.
Οι εξελίξεις που καταγράφονται στην αγορά σύμφωνα με την δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου ευνοούν κατά κύριο λόγο τους Μεσίτες Ασφαλίσεων καθώς τους δίνονται πολύ περισσότερες σε σχέση με το παρελθόν ευκαιρίες να αναπτυχθούν και να έχουν συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Σύμφωνα με την RPC εφ’ εξής θα πρέπει να τεθούν σοβαρά προς συζήτηση θέματα που αφορούν την σωστή κατοχύρωση των πατεντών. Η ίδια τονίζει ότι σχήματα συνεργασιών και κοινοπραξιών μπορούν καλύτερα να εξασφαλίσουν τα πνευματικά δικαιώματα.
Κατά την Willis Towers Watson ο αριθμός των insurtech που έχει να κάνει με τον χρηματοοικονομικό κλάδο έπιασε επίπεδα ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο του 2018, ωστόσο οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 20% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στην έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων.