Σήμα κινδύνου εκπέμπουν για πρόωρη αναζωπύρωση κρουσμάτων του SARS-COV-2 Έλληνες επιστήμονες του ΑΠΘ και ξένοι συνεργάτες τους που ανέπτυξαν υπολογιστικό εργαλείο με μοντέλο διασποράς της επιδημία στην χώρα μας.
Μελετώντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών και με βάση την είσοδο του ίδιου αριθμού φορέων που υπολογίζεται κατά μέσο όρο 50 φορείς ημερησίως, παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, εκτιμάται ότι μπορεί να σημειωθεί σημαντική αύξηση των κρουσμάτων από τα τέλη Ιουλίου.
Οι ερευνητές
Συγκεκριμένα, το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ) μελετούν την διασπορά του SARS-COV-2 στην χώρα μας και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων.
Η μελέτη πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας.
Επιδίωξη του καθηγητή, Διευθυντή Τομέα Τεχνολογιών του εργαστηρίου, Δημοσθένη Σαρηγιάννη και των συνεργατών είναι η ανάπτυξη υπολογιστικού εργαλείου διαχείρισης του κινδύνου στη δημόσια υγεία από τον COVID-19. Σε αυτό περιλαμβάνεται ένα μοντέλο διασποράς της επιδημίας, το οποίο αποτελεί εξέλιξη των πιο προηγμένων υπαρχόντων μοντέλων SEIR.
Ακόμη, προσμετράται «η δυναμική της διάδοσης που έχουν μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις όπως η εφαρμογή τεστ ανίχνευσης του ιού στον γενικό πληθυσμό ή σε στοχευμένες υπο-ομάδες πληθυσμού και τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού, στην εξέλιξη της διασποράς (περιγράφεται ως διαμέρισμα X) και την τελική εκτίμηση υγειονομικού κινδύνου στον πληθυσμό».
διαβάστε αναλυτικά στο virus.com.gr