Για τέταρτη συνεχή χρονιά το 2023 σημειώθηκαν παγκόσμιες ασφαλιστικές ζημίες που ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και συνολική οικονομική ζημία που ξεπέρασε τα 350 δισεκατομμύρια δολάρια, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ένα διαρκές χάσμα προστασίας. Τέτοιες απώλειες τείνουν να γίνουν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία Ανασκόπηση Φυσικών Καταστροφών που κυκλοφόρησε από το WTW (Willis Towers Watson).
Η ανασκόπηση προσφέρει πληροφορίες για τα πρόσφατα γεγονότα φυσικών καταστροφών, τα διδάγματα και τις προοπτικές για το μέλλον. Από την ανάλυση των επιπτώσεων των έντονων καιρικών συνθηκών του 2023 στις ΗΠΑ και τη λεπτομέρεια της δραστηριότητας του τυφώνα στον Βόρειο Ατλαντικό σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα, μέχρι τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η ξηρασία της Διώρυγας του Παναμά έχει διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία, η ανασκόπηση περιλαμβάνει σχόλια από ειδικούς του WTW και κορυφαίους ερευνητές από το Ερευνητικό του Δίκτυο.
Τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:
–Στο επίκεντρο δευτερεύοντες κίνδυνοι: οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των δευτερογενών κινδύνων ήταν ένα κομβικό σημείο για τους διαχειριστές κινδύνων το 2023 μετά από ένα έτος όπου κυριάρχησαν οι σοβαρές καταιγίδες, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες
-Καταιγίδες που έσπασαν ρεκόρ: οι ασφαλιστικές εταιρείες μόνο στις ΗΠΑ βίωσαν τις πιο δαπανηρές καταιγίδες (SCS) από κάθε έτος που έχουν καταγραφεί, με τις συνολικές αποζημιώσεις να ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επαναξιολόγηση ορίων: Τα τελευταία χρόνια, οι ασφαλιστές θεωρούν τις ετήσιες ζημίες ύψους 20-30 δις δολαρίων από τις καταιγίδες των ΗΠΑ ως ενδεικτικές μιας δύσκολης χρονιάς. Αυτό το όριο θα πρέπει τώρα να επανεκτιμηθεί, μετά την άνευ προηγουμένου ζημιά που σημειώθηκε το 2023 και τη συνεχιζόμενη αύξηση των ανοιγμάτων σε ακίνητα.
Ο Cameron RYE, επικεφαλής έρευνας και καινοτομίας μοντέλων, WTW Research Network, δήλωσε: «Σε έναν κόσμο που διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από τη γήρανση των υποδομών, την κλιματική αλλαγή και την αστική ανάπτυξη σε περιοχές επιρρεπείς σε κινδύνους, αντιμετωπίζουμε τώρα καταστροφές που είτε δεν αναμενόταν είτε θεωρούνταν απίθανο να συμβούν μόλις πριν από λίγα χρόνια. Πέρα από τις οικονομικές ζημιές, το 2023 μας υπενθύμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μιας προληπτικής προσέγγισης για τον εντοπισμό, τον μετριασμό και την προσαρμογή του κινδύνου».