Συναντήσεις με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα έχει κλιμάκιο της ασφαλιστικής αγοράς τον Οκτώβριο προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της φορολόγησης και της λειτουργίας των ομαδικών ασφαλίσεων.
Ο ασφαλιστικός κλάδος, μετά την κύρωση του νομοσχεδίου τον Ιανουάριο με τον οποίο εναρμονιζόταν η φορολογία ομαδικών ασφαλιστηρίων και Επαγγελματικών, δέχεται μεγάλες πιέσεις καθώς οι επιχειρήσεις και οι ασφαλισμένοι θεωρούν ότι με το νέο καθεστώς δεν συμφέρει να έχουν ομαδικά ασφαλιστήρια.
Στη συνάντηση που προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο, θα τεθούν κάτω τα δεδομένα της αγοράς καθώς και οι προτάσεις των ασφαλιστικών προκειμένου να μην καταγράφονται μεγάλες εκροές. Eνδεικτικό είναι ότι ενώ το 2023 , ο κλάδος είχε αύξηση παραγωγής 18,2% σε σχέση με το 2022 , το α’ εξάμηνο 2024 ο κλάδος των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων καταγράφει υποχώρηση -12,6%.
Μία ολική αντιστροφή του κλίματος από τότε που ψηφίστηκε ο Νόμος. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ούτε ο κλάδος των ΤΕΑ (Ταμείων Επαγγελματικών Ασφάλισης) που ήταν άμεσα ανταγωνιστικός στις ομαδικές ασφαλίσεις φέρεται να ευνοείται από την νέα νομοθεσία.
Η αγορά φέρεται να ‘βάλει στο τραπέζι’, τα προβλήματα που δημιουργούνται για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και τους ασφαλισμένους (καθώς το θέμα έχει και εργασιακή και κοινωνική διάσταση) ζητώντας να δημιουργηθεί ένα πιο ευνοικό φορολογικό πλαίσιο την στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση ζητεί την μετάβαση προς ένα πιο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Αυτό που τονίζεται κατά κόρο είναι ότι ο ρόλος των ομαδικών ασφαλίσεων είναι καθοριστικός για την συμπληρωματικότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος αλλά και την παραγωγή υπεραξίας και φορολογικών εσόδων και για το ελληνικό κράτος.