back to top
28.7 C
Athens
Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026

Ολική καταστροφή, τα επόμενα βήματα;

της Ελενας Ερμείδου

Δυσμενέστατες θα είναι οι εξελίξεις από τις μεγάλες καταστροφές στην περιφέρεια της Θεσσαλίας για την Ελλάδα με  με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

- Advertisement -

Προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημίας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αφενός οι καταστροφές στις υποδομές και την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και αφετέρου η επίπτωση που θα έχει στην οικονομική δραστηριότητα το γεγονός ότι οι αγροτικές εκτάσεις δεν δύνανται να επανέλθουν άμεσα στην προτέρα κατάσταση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις της Alpha Bank βραχυπρόθεσμα, είναι πιθανό να ασκηθούν ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων, ενώ, μεσοπρόθεσμα, ενδέχεται να επέλθει επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου τόσο λόγω μείωσης των εξαγωγών αγαθών, όσο και λόγω αναπλήρωσης, μέσω εισαγωγών αγαθών, της απολεσθείσας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που προοριζόταν για εγχώρια κατανάλωση.

- Advertisement -

Μακροπρόθεσμες οι συνέπειες από την μείωση του κεφαλαίου στην παραγωγή

Επιπλέον, η μείωση του κεφαλαίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία (κτίρια, μηχανήματα, γη) αποτελεί, μακροπρόθεσμα, τη σημαντικότερη πρόκληση, καθώς επηρεάζει δυσμενώς τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας και, κατά συνέπεια, το δυνητικό προϊόν.

Σκέψεις και εικόνες που τρομάζουν

Η μεταφορά της εικόνας αυτής τρομάζει. Κάποιες επιχειρήσεις δεν θα επανέλθουν, κάποιες κατοικίες δεν θα ξαναχτιστούν. Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή θα συρρικνωθεί, ο τουρισμός θα μαραζώσει.

Το κράτος χρόνια δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το κονδύλι που ήθελε από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός για αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών δεν επαρκούν.

Γνώριμα μέτρα που δεν οδηγούν πουθενά 

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ασκήσει  πιέσεις φοροεισπρακτικού χαρακτήρα  και πάλι σε βάρος των πολιτών της χώρας για να συγκεντρώσει χρήματα.

Αυτά θα είχα αποφευκτεί αν η Ελλάδα αν η κυβέρνηση δεν κώφευε στις εκκλήσεις και τις συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ ΕΑΕΕ και εκπροσώπων της κυβέρνησης για να αποκτήσει η Ελλάδα έναν βασικό μηχανισμό πρόληψης και ασφάλισης.

Ελάχιστες επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες, κυρίως οι πολυ μεγάλες, και σχεδόν ανασφάλιστρα ήταν οι κατοικίες. Το 80% των αποζημιώσεων θα πάει προς τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι ασφαλισμένες.  Οι μεγάλοι θα συνεχίσουν την πορεία τους, ενώ η πορεία θα διακοπεί για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτοί που κάνουν λάθη δεν αναλαμβάνουν ποτέ ευθύνες

Και εδώ ας θυμηθούμε και πάλι αυτό που λέει ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου: οι ασθενέστεροι έχουν περισσότερο την ανάγκη της ασφάλισης και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί όταν επέλθει το ασφαλιστικό συμβάν δεν θα τα βγάλουν πέρα.

Επήλθε το συμβάν.Τώρα καλούμαστε βίαια να πληρώσουμε για λάθη των ολίγων, που είτε υπήρχε βούληση είτε όχι, δεν διορθώνονται.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Υποχρεωτική ασφάλιση στα ηλεκτρικά πατίνια: Τι αλλάζει και τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και οδηγοί

Νέο πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια και τα υπόλοιπα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα (Ε.Π.Η.Ο.) φέρνει το νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή

Νέες φήμες για συνεργασία ασφαλιστικής με την Credia

Για τη διανομή των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής και υγείας – Ρευστό παραμένει το ευρύτερο τοπίο

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για εγκύκλιο και αποφάσεις της ΑΑΔΕ

Αφορούν μεταξύ άλλων τη φορολογική αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ των συμβολαίων επί διαφοράς (CFDs)

Η Alpha Bank ολοκλήρωσε την εξαγορά της Altius Insurance Ltd.

Η τράπεζα δημιουργεί τον τρίτο ισχυρότερο ασφαλιστικό πυλώνα της Κύπρου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Agentic AI: Η επόμενη μεγάλη αλλαγή στην ασφαλιστική αγορά

Η τεχνητή νοημοσύνη περνά σε ένα νέο στάδιο και ο ασφαλιστικός κλάδος βρίσκεται ήδη μπροστά σε μια σημαντική τεχνολογική μετάβαση

Στις 23 Σεπτεμβρίου, στο OTEAcademy, η κορυφαία συνάντηση της κοινότητας του Risk Management στην Ελλάδα 

Σε μια περίοδο κατά την οποία η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι κανονιστικές εξελίξεις, η τεχνητή νοημοσύνη και η κλιματική κρίση μεταβάλλουν ριζικά

Αστική Ευθύνη: Η «αόρατη» ασπίδα προστασίας για κάθε επιχείρηση

Η Syndea υπενθυμίζει ότι η πρόληψη και η σωστή ασφαλιστική θωράκιση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για αποτελεσματική διαχείριση των επιχειρηματικών κινδύνων

Η πρόληψη δεν είναι πολυτέλεια!

Χιλιάδες γυναίκες αναβάλλουν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο, είτε λόγω έλλειψης χρόνου είτε επειδή δεν αντιμετωπίζουν κάποιο εμφανές σύμπτωμα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Κυκλοφόρησε η νέα περιοδική έκδοση της INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α.

Με πλούσια θεματολογία και επίκεντρο τις εξελίξεις στον ασφαλιστικό και επιχειρηματικό χώρο...

Αλλαγή στην ηγεσία της Allianz Ελλάδος

Η Allianz Ελλάδος ανακοινώνει αλλαγή στην ηγεσία της εταιρίας, με τον κ. Ersin Pak να αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθύνοντος Συμβούλου της Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη

«Παίδων Υγεία»: Ισόβια προστασία για ό,τι έχει μεγαλύτερη αξία

Η υγεία των παιδιών αποτελεί διαχρονικά την ύψιστη προτεραιότητα κάθε οικογένειας. Σε ένα περιβάλλον όπου οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης αυξάνονται

Swiss Re: Πέφτουν τα τιμολόγια σε υγεία, αυτοκίνητο, πλην ατυχημάτων

Πέφτουν οι τιμές των ασφαλίστρων σε αυτοκίνητο, περιουσία, υγεία και ασφάλιση επιχειρήσεων.

Τρ. Λυσιμάχου στο IW: To Bancassurance προχωρά ακάθεκτα και οι ασφαλιστικές συμβάλλουν στην ανάπτυξή του

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.