back to top
28.8 C
Athens
Τετάρτη 27 Αυγούστου 2025

Oι πλημμύρες, παγκόσμια απειλή

Σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού απειλείται από σημαντικές πλημμύρες, με τις φτωχές χώρες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε χθες, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, διασταύρωσε τα δεδομένα για τους κινδύνους αντιμετώπισης πλημμυρών από ποταμούς, βροχές και τη θάλασσα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κατανομή του πληθυσμού και την φτώχεια.

- Advertisement -

Από την διασταύρωση αυτή προέκυψε ότι περίπου 1,81 δισεκατομμύρια κάτοικοι, ήτοι το 23% του παγκόσμιου πληθυσμού, βρίσκονται άμεσα εκτεθειμένοι σε πλημμύρες, που έχουν περίοδο επανάληψης την εκατονταετία, άνω των 15 εκατοστών. Από αυτούς, τα 780 εκατομμύρια ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα.

Η ανατολική και νότια Ασία, με πρώτες την Κίνα και την Ινδία, συγκεντρώνει 1,24 δισεκατομμύρια κατοίκους τους οποίους αφορά αυτή η απειλή.

- Advertisement -

“Αυτό θέτει μεγάλους κινδύνους για τις ζωές και τα μέσα διαβίωσης, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς”, σύμφωνα με τη μελέτη. Σχεδόν το 90% των ανθρώπων που είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο πλημμυρών ζει σε φτωχές χώρες ή σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περίπου το 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 βρισκόταν σε ζώνες που διατρέχουν κίνδυνο. Ωστόσο η εξέταση μόνον της νομισματικής πλευράς του θέματος αυτού μπορεί να δημιουργήσει προκατάληψη, εστιάζοντας την προσοχή στις πλούσιες χώρες και τα οικονομικά κέντρα, προειδοποιούν.

“Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι εκτεθειμένες κατά δυσανάλογο τρόπο στους κινδύνους αντιμετώπισης πλημμυρών και είναι πιο ευάλωτες σε καταστροφικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα”, διαπιστώνεται από την μελέτη αυτή του Τζουν Ρέντσλερ της Παγκόσμιας Τράπεζας και των συναδέλφων του.

Η μελέτη αυτή παρέχει “την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση για την έκθεση στον κίνδυνο πλημμυρών και τη φτώχεια”, σημειώνει ο Τόμας ΜακΝτέρμοτ του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας στο Γκάλγουεϊ, σε σχόλιό του που δημοσιεύεται στη Nature Communications.

Η κλιματική αλλαγή και μια κακά σχεδιασμένη αστικοποίηση αναμένεται να επιδεινώσουν τους κινδύνους αυτούς τα ερχόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι ερευνητές.

Πρωτοφανείς πλημμύρες έπληξαν την Κίνα τον φετινό Ιούνιο, προκαλώντας την απομάκρυνση για προληπτικούς λόγους 500.000 ανθρώπων από τις εστίες τους. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των μουσώνων προκάλεσαν επίσης αυτόν τον μήνα τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων στο Μπανγκλαντές και πλημμύρες που άφησαν πίσω τους περισσότερα από 7 εκατομμύρια ανθρώπους σε επισφαλή κατάσταση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι κλιματικές αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα πιο ισχυρές και πιο έντονες βροχοπτώσεις σε όλον τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους: Τι δείχνουν τα στοιχεία πριν και μετά τον εμβολιασμό COVID-19

Eκτενής επιδημιολογική ανάλυση στην Περιφέρεια Βένετο της Ιταλίας δεν εντόπισε αύξηση στα ποσοστά ΑΚΘ σε νέους ανθρώπους

Από τη Θεσσαλία του 2023 στην Ήπειρο του 2025 – Μαθήματα για την ασφαλιστική αγορά

Διπλή πρόκληση για την αγορά: να αναπτύξει μηχανισμούς άμεσης αποζημίωσης και να προετοιμάσει την κοινωνία για την επόμενη καταστροφή

Πρόσκληση συμμετοχής σε ερευνητική μελέτη Long COVID από το ΕΚΠΑ

Στόχος η διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν την παθοφυσιολογία της Long COVID και τη βαρύτητα νόσησης κατά τη μεταλοιμώδη φάση - Ο τρόπος συμμετοχής

Μελέτη PHSSR: Πώς η χρόνια νοσηρότητα επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ

Σε παρεμβάσεις για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της χρόνιας νοσηρότητας στοχεύει νέα μελέτη στο πλαίσιο της

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Διαθέσιμη και προσιτή ασφάλιση: Η οπτική της GFIA

Ο πρόεδρος S. Frank εξηγεί πώς συνεργασίες και καινοτομίες όπως η παραμετρική ασφάλιση, η τηλεματική και η μικροασφάλιση γεφυρώνουν το κενό προστασίας

Όταν ένα τιμολόγιο μένει ανεξόφλητο: Υπαρκτός κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων

Κατά την Coface, η διαχείριση εμπορικών απαιτήσεων πρέπει να είναι κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού κάθε επιχείρησης και να συνδυάζεται με ασφαλιστικές λύσεις

Η Coface εγκρίνεται από το Lloyd’s για νέο συνδικάτο πιστωτικής ασφάλισης – Σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνική αγορά

Η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα του Lloyd’s ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς συνεργασίες

Η σύνεση φέρνει αυξημένη κερδοφορία για τη Swiss Re το α΄ εξάμηνο

Πώς σχολιάζουν τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος Andreas Berger και ο οικονομικός διευθυντής Anders Malmström

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Υδρόγειος Ασφαλιστική ενισχύει τις υπηρεσίες ταξιδιωτικής κάλυψης

Οι καλύψεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ατυχήματα, απώλεια αποσκευών και καθυστερήσεις, ενώ έμφαση δίνεται στην αστική ευθύνη των ταξιδιωτών

Πώς οι κυβερνοεγκληματίες αντλούν βιομετρικά δεδομένα μέσω AI, deepfakes και δημοφιλών apps

Η εξέλιξη του phishing με τη βοήθεια της ΤΝ θέτει σε κίνδυνο ιδιώτες και επιχειρήσεις, προειδοποιεί η Kaspersky

Διαθέσιμη και προσιτή ασφάλιση: Η οπτική της GFIA

Ο πρόεδρος S. Frank εξηγεί πώς συνεργασίες και καινοτομίες όπως η παραμετρική ασφάλιση, η τηλεματική και η μικροασφάλιση γεφυρώνουν το κενό προστασίας

Η νέα εργατική μεταρρύθμιση και οι προκλήσεις για την ιδιωτική ασφάλιση

Θα αξιοποιήσει η αγορά την ευκαιρία μιας μεταρρύθμισης που ενδυναμώνει τη σύνδεση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ασφάλισης;

CSR School 2025: Έναρξη τον Οκτώβριο με έμφαση στο ESG και ενδιαφέρον για τον ασφαλιστικό τομέα

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα προσφέρει στα στελέχη του insurance sector πρόσθετες γνώσεις για τα σχετικά πρότυπα, αλλά και ευκαιρίες δικτύωσης