back to top
26.2 C
Athens
Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025

Oι κίνδυνοι αυξάνονται, η κάλυψη παραμένει μικρή

Το gap μεταξύ της έκθεσης στον κίνδυνο φυσικών καταστροφών και του ποσοστού ασφαλιστικής κάλυψης, ολοένα και βαθαίνει, σε όρους δολαρίου, διαπιστώνει η Swiss Re.

Tο χάσμα πλέον διαμορφώνεται στα 368 δισεκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με τη Swiss Re η οποία ανέφερε ότι τα catastrophe bonds και τα resilience bonds είναι πολύτιμα εργαλεία ανάπτυξης.

- Advertisement -

Αυτό συμβαίνει επειδή η αύξηση της έκθεσης ξεπερνά τις αυξήσεις ανθεκτικότητας σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας περίπου το 76% της έκθεσης σε φυσικές καταστροφές απροστάτευτο από την ασφάλιση και την αντασφάλιση.

Συνολικά, το παγκόσμιο χάσμα ασφαλιστικής προστασίας έχει επίσης διευρυνθεί, καταδεικνύοντας την ανάγκη για τη διοχέτευση πολύ μεγαλύτερου ασφαλιστικού κεφαλαίου προκειμένου να συγκεντρωθούν οι παγκόσμιες ανάγκες ανθεκτικότητας.

- Advertisement -

Η νέα έκθεση από την ερευνητική μονάδα sigma της Swiss Re διαπιστώνει οι ανάγκες για την κάλυψη των παγκόσμιων κενών προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών, προστασίας καλλιεργειών, θνησιμότητας και ασφάλισης υγείας θα απαιτούσε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ασφάλιστρα ετησίως, ένα ποσό-ρεκόρ.

Η Swiss Re σημειώνει ότι αυτό το χάσμα ασφαλιστικής προστασίας έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 20% τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την οικονομική ανάπτυξη και τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. 

Παρόλα αυτά, ο κόσμος θεωρείται πιο ανθεκτικός και «η ικανότητα της κοινωνίας να απορροφά απροσδόκητους οικονομικούς κραδασμούς έχει βελτιωθεί τα τελευταία 10 χρόνια, με το 57% των παγκόσμιων κινδύνων από φυσικές καταστροφές, καλλιέργειες, θνησιμότητα και υγεία να καλύπτονται πλέον από ασφάλιση. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων από το 2012», ανέφερε η Swiss Re.

Ο Jerome Haegeli, Group Chief Economist της Swiss Re, σχολίασε: «Έχουμε δει τεκτονικές αλλαγές στις οικονομικές πολιτικές σε όλο τον κόσμο, καθώς οι κυβερνήσεις κλήθηκαν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην απειλή του πολέμου, στην πανδημία και στον αυξανόμενο πληθωρισμό. Παρά την αβεβαιότητα και την αστάθεια, ο κόσμος είναι πιο ανθεκτικός σήμερα και η ασφάλιση παίζει ισχυρότερο ρόλο από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα παραμένει 15% πιο αδύναμη από ό,τι πριν από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση και ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά αυξημένος. Η διαδικασία νομισματικής σταθερότητας που εξομαλύνει τον πληθωρισμό έχει αποκαλύψει κινδύνους ύφεσης, ενώ ο πληθωρισμός αυξάνει την ανάγκη των νοικοκυριών για περισσότερη δημοσιονομική στήριξη. Αναμένουμε μικρή βελτίωση της μακροοικονομικής ανθεκτικότητας το 2023”.

Η Swiss Re αναλύει την αύξηση της έκθεσης σε φυσικές καταστροφές: «Η επαναξιολόγηση των εκτιμήσεων έκθεσης, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ανάπτυξη και τη μετανάστευση των ανθρώπων σε περιοχές πιο εκτεθειμένες σε φυσικούς κινδύνους, σε συνδυασμό με τα updated views των ίδιων των κινδύνων φυσικών καταστροφών, οδήγησε στο εν λόγω κενό προστασίας. Ο υψηλός πληθωρισμός αύξησε επίσης τις αξίες έκθεσης και τις σχετικές απαιτήσεις τα τελευταία δύο χρόνια».

Ο Natural Catastrophe Insurance Resilience Index έχει αυξηθεί ελαφρώς για τις περισσότερες περιοχές του κόσμου, εκτός από τις αναδυόμενες αγορές όπου θεωρείται σχετικά σταθερός, από έτος σε έτος και εξακολουθεί να είναι χαμηλός σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.

Συνολικά, το χάσμα προστασίας από φυσικές καταστροφές είναι πλέον το ίδιο για τις προηγμένες και τις αναδυόμενες περιοχές του κόσμου. Το μέγεθος του χάσματος δείχνει την ανάγκη διοχέτευσης περισσότερων κεφαλαίων για την υποστήριξη της ασφάλισης και της αντασφάλισης… Πιστεύουμε ότι τα resilience bonds θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επενδυτές στο μέλλον. Ο στόχος των ομολόγων αυτών είναι να αποτρέψουν όχι μόνο οικονομικές αλλά και φυσικές καταστροφές, γι’ αυτό και συνεπάγονται ενσωματωμένη ασφάλιση. Φυσικά, δεν έχουμε δει ακόμη ένα ζωντανό παράδειγμα ομολόγου ανθεκτικότητας, το οποίο πραγματικά θα ενσωματώνει τη μεταφορά κινδύνου ομολόγων καταστροφής με την ανθεκτικότητα, αλλά ήδη οι πρώτες κινήσεις έχουν γίνει” αναφέρει η Swiss Re. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΕΕ: Σταθερή αύξηση στα συμβόλαια ασφάλισης κατοικιών – Καλύπτεται πλέον το 18,2% των οικιών στη χώρα!

Τι δείχνει η νέα τριμηνιαία έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος για τις Ασφαλίσεις Περιουσίας

Ασφαλίζεις το σπίτι σου ή αφήνεις την τύχη να αποφασίσει; Η ΕΑΕΕ θυμίζει: «Το απρόβλεπτο δεν περιμένει. Εσύ, έχεις ασφάλιση;»

Η καμπάνια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) επιστρέφει δυναμικά, με στόχο να υπενθυμίσει κάτι απλό αλλά ουσιώδες

Ο ΣΕΜΑ στο NATCAT Summit: Η ασφάλιση των ΜμΕ έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι έξοδο, αλλά επένδυση

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΜΑ John Croker μίλησε για τη χαμηλή διείσδυση της αγοράς στις ΜμΕ, παρά την υποχρεωτικότητα, και για την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας

Η ΕΑΕΕ για την υπαγωγή στο άρθρο 23 του νόμου για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Πρόκειται για το άρθρο του νόμου Ν. 5116/2024 που αφορά την καταβολή αχρεωστήτως καταβληθέντων σε δόσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

I. Γιουμπάκης (SENATUS): «Το ακίνητο συνδέει real estate και ασφάλιση – Μοχλός ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη»

Οι πελάτες ενδιαφέρονται για ουσιαστική προστασία. Αξιολογούν την πλήρη αξία του ακινήτου, τη ζημιά σε τρίτους και την απώλεια εισοδήματος

Munich Re: Σαρώνουν οι καταστροφές, 95% άνω του μέσου όρου 10ετίας

Τι ποσοστό ζημιών αντιπροσωπεύει το κάθε φαινόμενο

Άννυ Τρύφων, Designia: Δίπλα στις επιχειρήσεις ως risk advisors

Το σχήμα συνασφάλισης αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για την ανάληψη μεγάλων -από πλευράς ύψους- κεφαλαίων...

Στην Απόλλων – Σαρακάκης η εταιρεία Φαραντούρης ΕΠΕ;

Στην Απόλλων - Σαρακάκης ακούει ο Ανασφάλιστος πως οδεύει η εταιρεία Φαραντούρης Ασφαλιστικός Πράκτορας ΕΠΕ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Κυρλάκης στην κάμερα του I.W.: «Η διαμεσολάβηση χρειάζεται στήριξη για να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση»

Tο φετινό Insurance Conference ανέδειξε και ανέλυσε όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, μέσα από διακεκριμένους ομιλητές, στελέχη και επιχειρήσεις

Το ΕΕΑ δίπλα στους πληγέντες του Κρυονερίου: Άμεση στήριξη και επόμενος στόχος η δενδροφύτευση

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αποδεικνύει έμπρακτα ότι βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή και της κοινωνικής προσφοράς

Όταν η ομάδα συναντιέται εκτός γραφείου…

Το γραφείο του Γρηγόρη Φανού, σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα της Groupama Ασφαλιστικής, πραγματοποίησε ξεχωριστό meeting στον Κάλαμο

Ευχαριστούμε, Διαμεσολάβηση!

H μαζική συμμετοχή ανθρώπων της πρώτης γραμμής στο #inco25 επιβεβαίωσε πως η διαμεσολάβηση είναι η δύναμη της αγοράς

ΕΑΔΕ: Η θεσμοθέτηση της απευθείας διαβίβασης στοιχείων στα μητρώα ενισχύει τη διαφάνεια

Η ΕΑΔΕ αναγνωρίζει τη συνεχή προσπάθεια του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας για την προώθηση ενός μέτρου με ουσιαστικό όφελος