Το gap μεταξύ της έκθεσης στον κίνδυνο φυσικών καταστροφών και του ποσοστού ασφαλιστικής κάλυψης, ολοένα και βαθαίνει, σε όρους δολαρίου, διαπιστώνει η Swiss Re.
Tο χάσμα πλέον διαμορφώνεται στα 368 δισεκατομμύρια δολάρια και σύμφωνα με τη Swiss Re η οποία ανέφερε ότι τα catastrophe bonds και τα resilience bonds είναι πολύτιμα εργαλεία ανάπτυξης.
Αυτό συμβαίνει επειδή η αύξηση της έκθεσης ξεπερνά τις αυξήσεις ανθεκτικότητας σε όλο τον κόσμο, αφήνοντας περίπου το 76% της έκθεσης σε φυσικές καταστροφές απροστάτευτο από την ασφάλιση και την αντασφάλιση.
Συνολικά, το παγκόσμιο χάσμα ασφαλιστικής προστασίας έχει επίσης διευρυνθεί, καταδεικνύοντας την ανάγκη για τη διοχέτευση πολύ μεγαλύτερου ασφαλιστικού κεφαλαίου προκειμένου να συγκεντρωθούν οι παγκόσμιες ανάγκες ανθεκτικότητας.
Η νέα έκθεση από την ερευνητική μονάδα sigma της Swiss Re διαπιστώνει οι ανάγκες για την κάλυψη των παγκόσμιων κενών προστασίας έναντι φυσικών καταστροφών, προστασίας καλλιεργειών, θνησιμότητας και ασφάλισης υγείας θα απαιτούσε 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ασφάλιστρα ετησίως, ένα ποσό-ρεκόρ.
Η Swiss Re σημειώνει ότι αυτό το χάσμα ασφαλιστικής προστασίας έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 20% τα τελευταία πέντε χρόνια, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από την οικονομική ανάπτυξη και τις επιπτώσεις του πληθωρισμού.
Παρόλα αυτά, ο κόσμος θεωρείται πιο ανθεκτικός και «η ικανότητα της κοινωνίας να απορροφά απροσδόκητους οικονομικούς κραδασμούς έχει βελτιωθεί τα τελευταία 10 χρόνια, με το 57% των παγκόσμιων κινδύνων από φυσικές καταστροφές, καλλιέργειες, θνησιμότητα και υγεία να καλύπτονται πλέον από ασφάλιση. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων από το 2012», ανέφερε η Swiss Re.
Ο Jerome Haegeli, Group Chief Economist της Swiss Re, σχολίασε: «Έχουμε δει τεκτονικές αλλαγές στις οικονομικές πολιτικές σε όλο τον κόσμο, καθώς οι κυβερνήσεις κλήθηκαν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην απειλή του πολέμου, στην πανδημία και στον αυξανόμενο πληθωρισμό. Παρά την αβεβαιότητα και την αστάθεια, ο κόσμος είναι πιο ανθεκτικός σήμερα και η ασφάλιση παίζει ισχυρότερο ρόλο από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα παραμένει 15% πιο αδύναμη από ό,τι πριν από την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση και ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά αυξημένος. Η διαδικασία νομισματικής σταθερότητας που εξομαλύνει τον πληθωρισμό έχει αποκαλύψει κινδύνους ύφεσης, ενώ ο πληθωρισμός αυξάνει την ανάγκη των νοικοκυριών για περισσότερη δημοσιονομική στήριξη. Αναμένουμε μικρή βελτίωση της μακροοικονομικής ανθεκτικότητας το 2023”.
Η Swiss Re αναλύει την αύξηση της έκθεσης σε φυσικές καταστροφές: «Η επαναξιολόγηση των εκτιμήσεων έκθεσης, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ανάπτυξη και τη μετανάστευση των ανθρώπων σε περιοχές πιο εκτεθειμένες σε φυσικούς κινδύνους, σε συνδυασμό με τα updated views των ίδιων των κινδύνων φυσικών καταστροφών, οδήγησε στο εν λόγω κενό προστασίας. Ο υψηλός πληθωρισμός αύξησε επίσης τις αξίες έκθεσης και τις σχετικές απαιτήσεις τα τελευταία δύο χρόνια».
Ο Natural Catastrophe Insurance Resilience Index έχει αυξηθεί ελαφρώς για τις περισσότερες περιοχές του κόσμου, εκτός από τις αναδυόμενες αγορές όπου θεωρείται σχετικά σταθερός, από έτος σε έτος και εξακολουθεί να είναι χαμηλός σε σχέση με πριν από δύο χρόνια.
Συνολικά, το χάσμα προστασίας από φυσικές καταστροφές είναι πλέον το ίδιο για τις προηγμένες και τις αναδυόμενες περιοχές του κόσμου. Το μέγεθος του χάσματος δείχνει την ανάγκη διοχέτευσης περισσότερων κεφαλαίων για την υποστήριξη της ασφάλισης και της αντασφάλισης… Πιστεύουμε ότι τα resilience bonds θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τους επενδυτές στο μέλλον. Ο στόχος των ομολόγων αυτών είναι να αποτρέψουν όχι μόνο οικονομικές αλλά και φυσικές καταστροφές, γι’ αυτό και συνεπάγονται ενσωματωμένη ασφάλιση. Φυσικά, δεν έχουμε δει ακόμη ένα ζωντανό παράδειγμα ομολόγου ανθεκτικότητας, το οποίο πραγματικά θα ενσωματώνει τη μεταφορά κινδύνου ομολόγων καταστροφής με την ανθεκτικότητα, αλλά ήδη οι πρώτες κινήσεις έχουν γίνει” αναφέρει η Swiss Re.