back to top
27.6 C
Athens
Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026

Όχι και τόσο αθώα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Σημαντική αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων τα τελευταία χρόνια δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια νέα έρευνα – τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) στο Μιλάνο – αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη δεν περιέχουν και τόσο αθώα συστατικά.

Η έρευνα εξέτασε τις 122 ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε 9 ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα). Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα υγρών αναπλήρωσης για μια ποικιλία γεύσεων και περιεκτικοτήτων σε νικοτίνη, από τις δημοφιλέστερες εμπορικές μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά. Η μελέτη κατέγραψε αναλυτικά ποιες ουσίες περιείχε κάθε υγρό αναπλήρωσης και σε ποια ποσότητα.

- Advertisement -

Όπως διαπιστώθηκε, όλα τα υγρά περιέχουν τουλάχιστον μία ερεθιστική χημική ουσία που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία,  σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων, εντοπίσθηκαν μεθυλ-κυκλοπενταλονόνη (στο 26% των δειγμάτων) και α-ιονόνη (στο 9%), που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος ή αναπνευστικές δυσκολίες κατά την εισπνοή τους. Επίσης, η μενθόλη (43% των δειγμάτων) και η αιθυλο-βανιλίνη (16,5%) μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα.

- Advertisement -

«Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς στο αναπνευστικό σύστημα» λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Κωνσταντίνος Βαρδαβάς, επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής Κοινωνικής & Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, σημαίνει ότι πιθανώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παραβιάζουν τον Κανονισμό της ΕΕ ότι τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν πρέπει να περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την υγεία.

«Οι χρήστες (ατμιστές) πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι απαλλαγμένα από κινδύνους και οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους ότι αυτά μπορεί να περιέχουν ερεθιστικές ουσίες» επισημαίνει καταλήγοντας ο κ. Βαρδαβάς.

Πηγή: virus.com.gr / amna.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

EY: Ο ανταγωνισμός στις υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας μεγαλώνει μαζί τις προσδοκίες των πελατών

Σημαντικές αλλαγές φέρνει και η ανάπτυξη της ΤΝ, σύμφωνα με την έκθεση «2026 EY Global Wealth Management Industry Report

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που άλλαξε το σύστημα υγείας

Η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη δημοσίευσε έναν εκτενή απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν

Πτώση με ηλεκτρικό πατίνι: 12χρονος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο και διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το παιδί οδηγούσε χωρίς κράνος όταν έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εκπλήξεις(;) τιμών με τις συμβάσεις νοσηλίων

Nέες διαπραγματεύσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τα ιδιωτικά νοσοκομεία ενόψει, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί

Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που άλλαξε το σύστημα υγείας

Η αναπληρώτρια Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη δημοσίευσε έναν εκτενή απολογισμό των δράσεων που υλοποιήθηκαν

Πτώση με ηλεκτρικό πατίνι: 12χρονος μεταφέρθηκε από την Κάρπαθο και διασωληνώθηκε στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το παιδί οδηγούσε χωρίς κράνος όταν έχασε την ισορροπία του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στρατηγική συνεργασία ΕΑΔΕ-ΠΑΠΕΙ για την παραγωγική σύνδεση εκπαίδευσης, έρευνας και επαγγελματικής πρακτικής

Τι προβλέπει το Μνημόνιο που υπεγράφη με πρωτοβουλία του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης

Από την Comergon στην GrECo Hellas: Ένα νέο κεφάλαιο για τη διαχείριση κινδύνων στην Ελλάδα

Επίσημη παρουσίαση του brand στην ελληνική αγορά με αποκλειστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29/9 στην Αθήνα

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 10: «αν ήξερες!» τι πραγματικά συμβαίνει όταν χρειαστείς την ασφαλιστική σου

Στο 10ο επεισόδιο, η Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασατένα, Managing Director of Claims Operations, Hellas Direct, εξηγεί πώς συνδυάζονται ταχύτητα, τεχνολογία, σωστή αξιολόγηση και ανθρώπινη εξυπηρέτηση

Νέα κοινή πρωτοβουλία ΕΑΕΕ και ΕΙΑΣ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης

Το Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης ξεκινά στις 12/10

Λουκάς Γερασίμου: «Η τεχνολογία απλοποιεί τη διαδικασία και ο ασφαλιστικός σύμβουλος δίνει νόημα στην επιλογή»

O Tied Agency Sales Leader του Ομίλου Interamerican μιλά στον Λάμπρο Ρόδη για την «επόμενη ημέρα» του κλάδου