back to top
22.1 C
Athens
Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων

Ένα νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 10.000 νέων ανέργων έως 29 ετών, 100% επιδοτούμενο από τον Οργανισμό και με αποζημίωση διαρκείας επτά μηνών ίση για κάθε μήνα με τον κατώτατο μισθό για τους ωφελούμενους εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ενίσχυση των κινήτρων του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» του Υπουργείου Εργασίας –που «τρέχει» από τις αρχές του έτους και απευθύνεται σε νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία- ώστε η επιδότηση που προβλέπει να είναι τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή του νέου προγράμματος του ΟΑΕΔ. Οι αλλαγές στο «Πρώτο Ένσημο» θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα οδηγήσουν σε σημαντική ενδυνάμωση των κινήτρων που δίνονται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει επιδότηση 1200 ευρώ για έξι μήνες – που κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη- για κάθε νέα θέση με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η εξειδίκευση των ρυθμίσεων για το «Πρώτο Ένσημο» θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε τις νέες πρωτοβουλίες -που υπογραμμίζουν την μεγάλη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων – στο πλαίσιο συνάντησης που είχε, μαζί με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη, με ωφελούμενους προγραμμάτων του Οργανισμού και με εκπροσώπους των εταιρειών που αξιοποίησαν τα προγράμματα.

- Advertisement -

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν 10 εργαζόμενοι, νέοι σε ηλικία, 5 άνδρες και 5 γυναίκες, οι οποίοι εργάζονται σε διαφορετικές εταιρείες με διάφορα αντικείμενα και μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ βρήκαν δουλειά σε θέσεις αντίστοιχες με το εργασιακό τους προφίλ. Η Στέλλα Σ. προσελήφθη ως στέλεχος Digital Marketing σε διαφημιστική εταιρεία, έχοντας αποκτήσει τις σχετικές δεξιότητες μέσα από το πρόγραμμα κατάρτισης στο Digital Marketing που υλοποίησε ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με τη Google. Ο Γιάννης Ρ., Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, βρήκε δουλειά σε φαρμακευτική εταιρεία μέσα από το πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας «Έξυπνης Εξειδίκευσης». Η Κατερίνα Σ. βρήκε δουλειά ως υπάλληλος γραφείου σε τεχνική εταιρεία. Ο Στέλιος Σ., μηχανικός, βρήκε δουλειά σε επιχείρηση επισκευής αυτοκινήτων, ο Αντώνης Κ. και η Βασιλική Π. οικονομολόγοι, βρήκαν απασχόληση σε λογιστικά γραφεία εταιρειών, η Όλγα Ζ., μηχανολόγος μηχανικός, βρήκε δουλειά σε εταιρεία μηχανολογικών εργασιών, ενώ ο Διονύσης Φ. προσελήφθη ως πωλητής σε εταιρεία εισαγωγής τροφίμων. Δυο νέες γυναίκες, η Αργυρώ Θ. και η Ευγενία Μ, χάρη στα ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για τη στήριξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ξεκίνησαν τις δικές τους επιχειρήσεις, με την πρώτη να ανοίγει γυμναστήριο και τη δεύτερη να ανοίγει γραφείο ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης και εκπρόσωποι τριών επιχειρήσεων που αξιοποίησαν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ για να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία τους με τον ΟΑΕΔ. Οι περισσότεροι εκ των εργαζομένων επεσήμαναν ότι δεν έτρεφαν μεγάλες προσδοκίες ότι θα έβρισκαν δουλειά μέσω του Οργανισμού, ωστόσο εξεπλάγησαν ευχάριστα, τονίζοντας και τη μεγάλη συμβολή των Εργασιακών Συμβούλων με τους οποίους είχαν επαφή. Αντλώντας από τη μέχρι τώρα εμπειρία τους, κατέθεσαν προτάσεις για την βελτίωση του σχεδιασμού των νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Ανέδειξαν μεταξύ άλλων την ανάγκη χρήσης ψηφιακών εργαλείων για την καλύτερη σύζευξη των εργαζομένων με τις επιχειρήσεις, με τον κ. Πρωτοψάλτη να επισημαίνει ότι σχετική δράση βρίσκεται υπό κατάρτιση με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι εργοδότες από την πλευρά τους σημείωσαν ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ διευκόλυναν τις προσλήψεις, τονίζοντας ότι η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα είναι ικανοποιητική και αναδεικνύοντας την ανάγκη απλοποίησης και επιτάχυνσης κάποιων διαδικασιών.

- Advertisement -

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Τα τελευταία 2,5 χρόνια οι ρυθμοί των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ έχουν τριπλασιαστεί. Με το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» επιδιώκουμε να δώσουμε πρόσθετη δυναμική στον ΟΑΕΔ για να είναι πιο χρήσιμος στους εργαζομένους και τους ανέργους. Σήμερα ανακοινώνουμε ένα νέο πρόγραμμα του Οργανισμού για 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Αφορά νέους μέχρι 29 ετών, καλύπτει την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία –δηλαδή τις δυο μεγαλύτερες Περιφέρειες της χώρας- και με βάση το πρόγραμμα αυτό θα υπάρχει στήριξη για την πρόσληψη 10.000 νέων, στον καθένα από τους οποίους θα αντιστοιχεί για επτά μήνες, το ποσό του κατώτατου μισθού. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα με μεγάλη ένταση ενίσχυσης, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες τόσο των επιχειρήσεων όσο και των νέων ανθρώπων. Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε προσαρμογή του Προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» ώστε να το κάνουμε τουλάχιστον εξίσου ελκυστικό με το πρόγραμμα που ανακοινώνουμε. Οι νέοι είναι προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων».

Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε: «Το νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει σύντομα αποτελεί μια από τις νέες συγχρηματοδούμενες δράσεις που έχει ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ και αποτελεί μέρος των 86.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θα «ανοίξουν» μέσα στο 2022. Συνεχίζουμε να δίνουμε έμφαση στις ενεργητικές πολιτικές , γιατί δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε τους ανέργους να βρουν δουλειά. Τα προγράμματα που ενεργοποιούμε κάνουν ακριβώς αυτό. Θα συνεχίσουμε να βγάζουμε δράσεις και ελπίζουμε να έχουμε υψηλή ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις».

Η «ταυτότητα» του νέου Προγράμματος

Στόχος του νέου προγράμματος, διάρκειας 7 μηνών και προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ (με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ) είναι η ενίσχυση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας μέσω της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και την αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού εργατικού δυναμικού.

Ωφελούμενοι είναι 10.000 άνεργοι νέοι, ηλικίας 18-29 ετών, εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης και κατάρτισης, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ που εδρεύουν σε περιοχές αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής (6.500 άνεργοι) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (3.500 άνεργοι). Στους συμμετέχοντες καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ μηνιαίως αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό. Επιπρόσθετα καταβάλλεται αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, για το χρόνο συμμετοχής τους σε αυτό, υπάγονται στη μεικτή ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ.

Αναφορικά με τη διαδικασία, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν αιτήσεις στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ και προσδιορίζουν την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης.

Ο ΟΑΕΔ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις και στη συνέχεια οι εργασιακοί σύμβουλοι του Οργανισμού υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της κενής θέσης.

Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και προσλαμβάνει τον άνεργο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Έως 120 δόσεις για «κόκκινα» χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Υπουργικό σχέδιο περισσότερων δόσεων για οφειλέτες του ΕΦΚΑ, με προκήρυξη διαγωνισμού για ιδιωτικές εταιρείες που θα συμβάλουν στην αποπληρωμή

Ανασχηματισμός: Νέα υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας

Στις 11.00 το πρωί ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ambassadeur: Νέο διαγωνισμό με μικρότερες απαιτήσεις διοργανώνει ο e-ΕΦΚΑ

Στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι να λειτουργήσει το ακίνητο ως ξενοδοχείο τουλάχιστον 4 αστέρων

Τα 4 προγράμματα για απόκτηση στέγης της κυβέρνησης και οι βασικές ρυθμίσεις

Ανέβηκε στο opengov το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για ανοιχτή διαβούλευση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πάνορμος: Business Center και νέο μοντέλο συνεργασίας για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Νέα πρόταση συνεργασίας προς την ασφαλιστική διαμεσολάβηση ανοίγει ο Πάνορμος, θέτοντας στο επίκεντρο το Business Center και ένα μοντέλο που συνδυάζει...

ERGO My Fund: Αποταμίευση από σήμερα για τους στόχους του παιδιού αύριο

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η ERGO Hellas αναδεικνύει τη σημασία του οικονομικού προγραμματισμού για το μέλλον των παιδιών, μέσα από το ERGO My Fund.

Carglass® | Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών 2026

Η Carglass® συμμετέχει και φέτος στην Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών, που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών

Ο Π.Σ.Α.Σ. στηρίζει το MDRT DAY by MCC Hellas 2026 ως Strategic Partner

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.) ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά τη συμμετοχή του ως Strategic Partner του MDRT DAY

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το Insurance World στο MDRT Day 2026 – Διάλογος με τους leaders της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Με ενεργό παρουσία στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Aldemar Olympian Village στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετείχε σήμερα το Insurance World

Syndea: Στη Βουδαπέστη για το 29ο Συνέδριο «Μαζί, χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και εξέλιξης»

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο Marriott της Βουδαπέστης μπροστά στον μαγικό Δούναβη, υποδέχθηκε το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Syndea

Ε.Ε.Α.-Πάντειο: 5 εξειδικευμένα διαδικτυακά σεμινάρια – 1o webinar: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διοίκηση και στην Εκπαίδευση: Εργαλεία και Τεχνικές» | Πέμπτη 1/10

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σταθερά προσηλωμένο στη συνεχή επιμόρφωση και την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων

Ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις του κλάδου παραμένει υψηλός στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά από έναν ρυθμό αύξησης  κατά 1,4% το 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κατασκευών προβλέπεται ότι μειωθεί το 2026

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.