back to top
28.5 C
Athens
Τρίτη 30 Ιουνίου 2026

Moody’s: Τα αυτοκινούμενα οχήματα θα αλλάξουν τον ασφαλιστικό χάρτη

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου,

Η αυξανόμενη χρήση των αυτοκινούμενων ΙΧ (που διαφαίνεται στο μέλλον) θα μπορούσε να αλλάξει το “ασφαλιστικό τοπίο” για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, για τους προμηθευτές της σχετικής τεχνολογίας και φυσικά για την ίδια την ασφαλιστική βιομηχανία, σύμφωνα με μελέτη της Moody’s.

- Advertisement -

Η μελέτη που τιτλοφορείται “Τα αυτοκινούμενα ΙΧ θα μπορούσαν να προκαλέσουν.ατύχημα στους παρόχους ασφαλειών αυτοκινήτου” υποστηρίζει ότι καθώς η τεχνολογία πίσω από τα αυτοκινούμενα οχήματα βελτιώνεται, οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων και οι πάροχοι της σχετικής τεχνολογίας (όπως η Google π.χ.) θα μπορούσαν σε βάθος χρόνου να αναλάβουν την ευθύνη για τα ατυχήματα, είτε οικειοθελώς, είτε χωρίς τη θέλησή τους, στο μέτρο που τα δικαστήρια ή/και οι εποπτικές αρχές τις θεωρήσουν υπεύθυνες για τις συγκρούσεις που προκλήθηκαν από τα προϊόντα τους.

Η Moody’s εκτιμά ότι ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούσαν να “αυτο-ασφαλιστούν” για τις περισσότερες αιτήσεις αποζημίωσης και να εξασφαλίσουν αντασφαλιστική κάλυψη για “συστημικά προβλήματα λογισμικού συμπεριλαμβανομένων των κυβερνο-επιθέσεων”. Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να προχωρήσουν σε εξαγορές εταιρειών  παροχής ασφαλειών αυτοκινήτου προκειμένου να αποκτήσουν την τεχνογνωσία τους και τις υποδομές τους. Μια άλλη προσέγγιση θα ήταν να αγοράσουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι τεχνολογικοί πάροχοι ασφάλεια για “ελαττωματικά προϊόντα” ναι να χρησιμοποιούν τις ασφαλιστικές εταιρίες για την επεξεργασία των αιτημάτων αποζημίωσης.

- Advertisement -

Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου τα αυτοκινούμενα οχήματα υιοθετηθούν ευρέως, εκτιμώντας ότι η πλειονότητα των ΙΧ θα είναι αυτοκινούμενα το 2045 και θα κυριαρχήσουν πλήρως προς το 2055. Οσο επεκτείνεται η χρήση της νέας τεχνολογίας, η συχνότητα των τροχαίων ατυχημάτων θα ελαττωθεί σημαντικά, κάτι που θα μεταφραστεί σε χαμηλότερα ασφάλιστρα και χαμηλότερα κέρδη για τον κλάδο ασφαλειών αυτοκινήτων.  “Με δεδομένο ότι ο εν λόγω κλάδος καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας των γενικών ασφαλειών σε πολλές χώρες, οι επιπτώσεις στην ασφαλιστική βιομηχανία θα είναι μεγάλες”, καταλήγει η Moody’s.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση και απαγόρευση στους κάτω των 17 φέρνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Γ. Κώτσηρας: Στόχος μας, να ενισχύσουμε την ασφάλεια στους δρόμους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά

ΤτΕ: Διαδικτυακό Εργαστήριο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον ρόλο της ασφάλισης – Βίντεο

Θεσμικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλυσαν το κενό προστασίας, ενώ παρουσίασαν καλές πρακτικές, μελέτες περιπτώσεων και σχετικά προϊόντα

Μετρητά στο αυτοκίνητο: Τι πρέπει να ξέρουμε

Όσο μεγαλώνει το ποσό που μεταφέρετε τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των Αρχών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz: Ο κόσμος στην Ευρώπη κρατά μικρό καλάθι για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις

Μεγάλη έρευνα δείχνει επίσης ότι, αν και η ευθύνη για τη συνταξιοδότηση μετατίθεται ολοένα περισσότερο στα άτομα, πολλοί δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση και απαγόρευση στους κάτω των 17 φέρνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Γ. Κώτσηρας: Στόχος μας, να ενισχύσουμε την ασφάλεια στους δρόμους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά

Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα – Σώοι οι ένοικοι, 5 προσαγωγές

Μεταξύ άλλων εξετάζεται αν υπήρχαν οι απαραίτητες άδειες για τις εργασίες που ήταν σε εξέλιξη σε όμορο οικόπεδο

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δημιουργεί ψηφιακή πλατφόρμα διαλόγου για συλλόγους ασθενών

Η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να μετατρέψει τις διάσπαρτες εμπειρίες σε οργανωμένη γνώση που θα τροφοδοτεί τον δημόσιο διάλογο και τον σχεδιασμό πολιτικών

Ξεκίνησε η 2η διαβούλευση για τους καταλόγους ICD‑10‑GrM και ΕΤΙΠ από το ΚΕΤΕΚΝΥ

Η διαδικασία πραγματοποιείται στοχεύει στη βελτίωση και επικαιροποίηση των κωδικοποιήσεων του ελληνικού συστήματος υγείας

Δυναμική παρουσία της Carglass® Ελλάδος στον παγκόσμιο διαγωνισμό Best of Belron® 2026

O Αλ. Κιάσσος, μετά την κατάκτηση του τίτλου «Best of Belron Greece», βρέθηκε ανάμεσα στους 30 κορυφαίους τεχνικούς του Ομίλου Belron® παγκοσμίως