back to top
31.8 C
Athens
Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

Μοody’s: (Αντ)ασφαλιστές, risk management, κλίμα και μια νέα πραγματικότητα

Το 2022 είναι το έτος-ορόσημο, κατά το οποίο σημειώθηκε πρωτοφανής πρόοδος όσον αφορά στους κανονισμούς για το κλίμα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι σημαντικές εξελίξεις το τελευταίο έτος οδηγούν σε μια νέα πραγματικότητα, όπου εταιρείες και οργανισμοί θα οφείλουν να λογοδοτούν για τις πολιτικές που ακολουθούν όσον αφορά το κλίμα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι απαιτήσεις θα λάβουν τη μορφή των Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς Αειφορίας (ESRS). Στις ΗΠΑ, οι προτεινόμενες γνωστοποιήσεις για την αλλαγή του κλίματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) θα αποτελέσουν τις απαιτήσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πρώτο κύμα εταιρειών άρχισε να υποβάλλει αναφορές στο πλαίσιο της Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD), η οποία τελικά θα καταστεί υποχρεωτική και σε άλλες δικαιοδοσίες.

- Advertisement -

Πέρα από τη συμμόρφωση με τις αναφορές, οι ασφαλιστές έχουν αρχίσει να κατανοούν τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το κλίμα στη διαχείριση κινδύνων, τη στρατηγική και τη συνολική επιχείρησή τους. Πολλοί έχουν ήδη εργαστεί για την ανάπτυξη, την εφαρμογή και τη βελτίωση των δεδομένων, μοντέλων, συστημάτων και διαδικασιών που σχετίζονται με το κλίμα και το ESG.

Η Moody’s Analytics διεξήγαγε πρόσφατα συνεντεύξεις και έρευνα σε 30 ασφαλιστές από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, καθώς και ορισμένες απαντήσεις από την Ασία και την Αυστραλία. Ο στόχος της έρευνας ήταν να προσδιοριστεί το τρέχον επίπεδο ενσωμάτωσης του κλίματος στις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων και αναφοράς, ενώ παράλληλα μαθαίνει για τα σχέδια των ασφαλιστών σε αυτόν τον τομέα. Οι ερωτηθέντες κυμαίνονταν σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων Ζωής, Υγείας, P&C, Αντασφάλισης και άλλων σχετικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η έκθεση συμπληρώνει τα ευρήματα από την έρευνα της Moody’s που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 «Ασφαλιστές Ζωής: Μοντελοποίηση Κινδύνων και Διαδικασία Αξιολόγησης Κινδύνων».

- Advertisement -

Η έρευνα έδειξε ότι το 52% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι αναμένονται σημαντικές αλλαγές στα τρέχοντα εργαλεία και μοντέλα για την ενσωμάτωση των επιπτώσεων του κλιματικού κινδύνου ή για την «συνειδητοποίηση του κλιματικού κινδύνου». Επιπλέον, το 34% αναμένει ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκτηση ή την κατασκευή νέων μοντέλων.

Αυτή ήταν μια κοινή πεποίθηση μεταξύ των Αντασφαλιστών. Μόνο το 14% των εταιρειών σχεδιάζει να χειριστεί τον κλιματικό κίνδυνο χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες δυνατότητες διαχείρισης κινδύνου. Ο βαθμός στον οποίο θα πρέπει να τροποποιηθούν οι τρέχουσες δυνατότητες είναι πιθανό να οδήγησε στο γεγονός ότι το 62% των εταιρειών θα ήθελε να έχει ένα ενιαίο σύστημα, ικανό να υποστηρίζει τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές γνωστοποιήσεις

Πολλοί ασφαλιστές επιλέγουν να ενεργούν ως «πρωταγωνιστές» στην αγορά, κατανοούν ότι η έγκαιρη υιοθέτηση εθελοντικών πλαισίων τους δίνει μερικά επιπλέον χρόνια για να προετοιμάσουν και να δοκιμάσουν τα συστήματα και τις διαδικασίες τους πριν από αυτό που μπορεί αναπόφευκτα να μετατραπεί σε υποχρεωτική αναφορά. Καθώς περισσότερα δεδομένα γίνονται διαθέσιμα και τα μοντέλα συνεχίζουν να γίνονται πιο εξελιγμένα, οι κλιματικοί κίνδυνοι και οι ευκαιρίες γίνονται καλύτερα κατανοητές και μπορούν να ενσωματωθούν περισσότερο στις στρατηγικές αποφάσεις των ασφαλιστών, δίνοντάς τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η ταχεία ενσωμάτωση του κλίματος σε όλες τις πτυχές της επιχείρησης ενός ασφαλιστή, με τα σενάρια για το κλίμα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, θα δώσει στους ασφαλιστές ένα λειτουργικό πλεονέκτημα και καλύτερες γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση των αυξανόμενων κινδύνων για το φυσικό και μεταβατικό κλίμα. Θα ανταποκριθεί επίσης στις αυξανόμενες απαιτήσεις των επενδυτών σε όλο τον κόσμο, που αναζητούν ενημέρωση σχετικά με τις προσεγγίσεις των εταιρειών έναντι του κλιματικού κινδύνου και τις στρατηγικές ενέργειες που λαμβάνονται για την προσαρμογή ή τον μετριασμό του.

Mε πληροφορίες από το reinsurancene.ws

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εconomia NET: Αυτές είναι οι μακροοικονομικές τάσεις και η κατανάλωση σε Ευρώπη-ΗΠΑ

Υποτονικότερο β' εξάμηνο αναμένει η Economia NET, με περιορισμένη ζήτηση και επιφυλακτικότητα στην αγορά, μετά το σπριντ ενόψει δασμών

Allianz: Όλα όσα έχουμε μπροστά μας την εβδομάδα αυτή

Οι άνευ προηγουμένου πολιτικές φέρνουν άνευ προηγουμένου αποτελέσματα. Στην εβδομαδιαία οικονομική της ανάλυση, η Allianz

Τα κριτήρια ESG, η Βιωσιμότητα και η επιχειρηματική Ηθική Ευθύνη

Οι συνθήκες παγκοσμιοποίησης έχουν συγκεντρώσει την οικονομική -και όχι μόνο- δύναμη επίδρασης στο περιβαλλοντικό, κοινωνικό

Γιατί η S&P βλέπει ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα και υποβαθμίσεις σε περιοχές των ΗΠΑ

Πιθανές ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα περιουσίας ιδιοκτητών ακινήτων σε περιοχές των ΗΠΑ προβλέπει S&P Global Ratings, αλλά και υποβαθμίσεις ...

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέο podcast: Και Αν Συμβεί… Η νέα γενιά να αλλάξει την ασφάλιση με τεχνητή νοημοσύνη;

Νέο επεισόδιο της σειράς podcast «Και Αν Συμβεί...», με καλεσμένο τον Λεωνίδα Διαμαντόπουλο, ιδρυτή & CEO της TechIns

Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση: Πολύ σοβαρά τα προβλήματα στην ασφάλιση υγείας

Οι ασφαλιστικές επιχειρούν συνομιλίες για να κλείσουν συμφωνίες με κάποια νοσοκομεία τα οποία δίνουν καλύτερα τιμολόγια.

Στη Generali Hellas η Ευρωκλινική

H Akkadia Holdings Limited ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας για τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της στον Όμιλο Ευρωκλινικής στην Generali Hellas.

ΗΠΑ: Οικογενειακή υπόθεση η επίθεση μολότοφ σε ασφαλιστικό πρακτορείο;

Άνδρας κατηγορείται για επίθεση με μολότοφ σε ασφαλιστικό πρακτορείο της Φλόριντα, ανταγωνιστή της... αδερφής του

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ERB Ασφαλιστική βράβευσε αριστούχους του UCLan Κύπρου

Το βραβείο της εταιρείας και χρηματικό ποσό παρέλαβαν οι αριστούχοι των τμημάτων νομικής και HR του πανεπιστημίου UCLan Κύπρου

Όλες οι νέες προβλέψεις του νόμου για τους (αντ)ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Τι προβλέπεται για τη διαγραφή από το ειδικό μητρώο διαμεσολαβητών και την απαλλαγή από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Για πόσο θα γίνεται ανεκτή η καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών;

Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουμε πολίτες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, σχετικά με την απαράδεκτη τακτική των τραπεζών στο θέμα των προμηθειών

Απορρίφθηκε η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Novartis

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών φέρνει νέα δεδομένα στη νομική διαχείριση της υπόθεσης Novartis.

Νέα εκστρατεία phishing, με υποτιθέμενες ενημερώσεις του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού

Για σημαντική κλιμάκωση στις τακτικές phishing κάνει λόγο η Kaspersky, καθώς οι επιτιθέμενοι εξατομικεύουν τα συνημμένα έγγραφα