back to top
28.5 C
Athens
Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026

Μήνυμα Στουρνάρα σε servicers: Να προσφέρουν βιώσιμες ρυθμίσεις στους οφειλέτες

«Κάλεσμα» προς τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers) να αξιοποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο που τους παρέχει η πολιτεία και να προχωρήσουν σε μία πιο αποτελεσματική διαχείριση του χρέους ιδιωτών και επιχειρήσεων απήυθηνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ναυτεμπορική, τα κόκκινα δάνεια μπορεί να έχουν «βγεί» από τους ισολογισμούς των τραπεζών, με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό τους επι των ενήμερων δανείων, ωστόσο το χρέος αυτό δεν εξαφανίζεται.

- Advertisement -

Για το λόγο αυτό, όπως είπε, «είναι σημαντικό να μπορέσουν οι εταιρείες διαχείρισης, οι NPLs Servicers, να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το απόθεμα των ΜΕΔ που έχουν αναλάβει. Αυτό προϋποθέτει αξιοποίηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και των διατάξεων του πρόσφατου νόμου περί ρύθμισης οφειλών και παροχής β’ ευκαιρίας. Είναι σημαντικό σε πιστούχους ή πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενεχύρου -όπου αυτό είναι απαραίτητο- ώστε να διευκολυνθούν οι πιστούχοι αυτοί να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία. Και επίσης δεν πρέπει να λησμονείται ότι η επιτυχής διαχείριση των ΜΕΔ από τις εταιρείες διαχείρισης είναι προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής”».

Όπως επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ, παρατηρείται σημαντική αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 180 δισ. ευρώ, έχοντας επιστρέψει στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011. Όσον αφορά δε στα κόκκινα δάνεια: από το μέγιστο ύψος των περίπου 107 δισ. ευρώ όπου είχαν ανέλθει τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) τον Μάρτιο του 2016 -με τον δείκτη ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων να προσεγγίζει το 50%-, στο τέλος Ιουνίου 2021 το ύψος των ΜΕΔ που βρίσκονται στους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων (σε ατομική βάση) υποχώρησε σημαντικά σε 29,4 δισ. ευρώ και ο δείκτης ΜΕΔ σε 20,3%.

- Advertisement -

Για την πορεία της οικονομίας επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2021 το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,2% ή και περισσότερο. Η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, καθώς σταδιακά αποσύρονται τα μέτρα στήριξης. Οι συνθήκες χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ευνοϊκές λόγω των διευκολυντικών νομισματικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών, ενώ οι αναμενόμενες εισροές από το ταμείο Next Generation EU (NGEU) θα δώσουν σημαντική ώθηση στις επενδύσεις.

Το 2022, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο 5%, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται σημαντικά από τον διεθνή τουρισμό, την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και την επιτάχυνση των επενδύσεων παρά τις λιγότερες παρεμβάσεις κρατικής στήριξης. Τέλος, η πρόβλεψη της ΤτΕ για τον ρυθμό μεγέθυνσης του δυνητικού προϊόντος σε μια δεκαετία είναι κοντά στο 2,0%.

με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ακίνητα αξίας 70 δις. ευρώ που ανήκουν στους servicers είναι ανασφάλιστα έναντι φυσικών καταστροφών

Την ανάγκη ασφάλισης των ακινήτων αξίας 70 δις. ευρώ που κατέχουν οι servicers  προτάσσουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς σε συνομιλίες με το IW.

ΕΚΤ: Σήμερα η κρίσιμη μέρα με αποφάσεις για τα επιτόκια

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κλίμα των αγορών στα ομόλογα, τα Αμοιβαία και τις αποταμιεύσεις

ΕΚΤ: Σήμερα η κρίσιμη μέρα με αποφάσεις για τα επιτόκια

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κλίμα των αγορών στα ομόλογα, τα Αμοιβαία και τις αποταμιεύσεις

Γ. Στουρνάρας: Πάνω από 3,2% η ανάπτυξη το 2022 – Επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023

Σε αναθέωρηση επί τα βελτίω της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Σαγιονάρες και οδήγηση: μια καλοκαιρινή συνήθεια που μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Οι σαγιονάρες είναι συνυφασμένες με το καλοκαίρι και τις διαδρομές προς την παραλία, όμως δεν αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή για την οδήγηση.

Το τίμημα ενός επαγγελματικού ονείρου – Η νέα συγγραφική ματιά του Αντώνη Δουνδουλάκη

Υπάρχουν άνθρωποι στην ασφαλιστική αγορά που δεν περιορίζονται στον επαγγελματικό τους ρόλο

Δυναμώνουμε το όραμά μας – Συνέδριο Υδρογείου Ασφαλιστικής και Βραβεύσεις Συνεργατών στη Θεσσαλονίκη

Τις εξαιρετικές επιδόσεις των συνεργατών της τίμησε η Υδρόγειος Ασφαλιστική στο συνέδριο Βορείου Ελλάδος που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια: Η πρόληψη πριν από το ταξίδι κάνει τη διαφορά

Οι καλοκαιρινές αποδράσεις βρίσκονται στο επίκεντρο, όμως μαζί με τη χαλάρωση και την ξεγνοιασιά έρχεται και η ανάγκη για σωστή προετοιμασία.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Συνάντηση ΣΠΑΤΕ με τη Νίκη Κεραμέως για το νέο θεσμικό πλαίσιο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Τον ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην ανάπτυξη του 2ου πυλώνα ασφάλισης έθεσε ο ΣΠΑΤΕ στη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας

Στο MEGA ο Χρήστος Νούνης για τα ΤΕΑ – Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο στην Επαγγελματική Ασφάλιση

Στο επίκεντρο της συζήτησης για την επόμενη ημέρα της Επαγγελματικής Ασφάλισης βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

Σαγιονάρες και οδήγηση: μια καλοκαιρινή συνήθεια που μπορεί να γίνει επικίνδυνη

Οι σαγιονάρες είναι συνυφασμένες με το καλοκαίρι και τις διαδρομές προς την παραλία, όμως δεν αποτελούν την ασφαλέστερη επιλογή για την οδήγηση.

Η ΕΑΕΕ υπενθυμίζει: Η αντιπυρική περίοδος συνεχίζεται – Προστατεύουμε το περιβάλλον, μένουμε ασφαλείς

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντιπυρική περίοδος, με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος να επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για αυξημένη προσοχή

Το τίμημα ενός επαγγελματικού ονείρου – Η νέα συγγραφική ματιά του Αντώνη Δουνδουλάκη

Υπάρχουν άνθρωποι στην ασφαλιστική αγορά που δεν περιορίζονται στον επαγγελματικό τους ρόλο