back to top
16.2 C
Athens
Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026

Μ. Παπαζαρκάδα: «Θέλουμε να είμαστε ο πρώτος συνεργάτης που σκέφτεται κάθε επιχειρηματίας όταν χρειάζεται ασφάλεια και αξιοπιστία» 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Αριστ. Ρόδη 

 

- Advertisement -

Με σταθερή αναπτυξιακή πορεία και ξεκάθαρο όραμα για την ελληνική αγορά, η Coface Ελλάδος κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά, εγκαινιάζοντας τη νέα της έδρα, έναν χώρο που αποτυπώνει τον σύγχρονο, ανθρώπινο και δυναμικό χαρακτήρα της εταιρείας.

Η Country Manager της Coface στην Ελλάδα, κ. Μαρία Παπαζαρκάδα, μιλά στο Insurance World και στον Λάμπρο Ρόδη για τη φιλοσοφία πίσω από αυτήν τη σημαντική αλλαγή, τη στρατηγική ενίσχυσης της παρουσίας της εταιρείας στη χώρα μας και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο δίκτυο συνεργασιών της.

- Advertisement -

Παράλληλα, αναλύει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που διαμορφώνουν τη σημερινή αγορά πιστώσεων, τις καινοτόμες υπηρεσίες που στηρίζουν τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς και το όραμά της για το μέλλον της Coface ως σημείου αναφοράς στη διαχείριση του επιχειρηματικού κινδύνου και στην αξιόπιστη επιχειρηματική πληροφόρηση. 

 

Τι σηματοδοτεί η μετακόμιση στα νέα γραφεία και πώς αντικατοπτρίζει τη στρατηγική ενδυνάμωσης της παρουσίας σας στη χώρα; 

Η μετακόμιση στα νέα μας γραφεία δεν είναι απλώς μια αλλαγή χώρου· για εμάς είναι η ευκαιρία να στεγάσουμε σε ένα περιβάλλον σύγχρονο και λειτουργικό τη μεγάλη μας ομάδα. Στην Coface στην Ελλάδα λειτουργούμε με έντονο τον οικογενειακό χαρακτήρα: νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον, στηρίζουμε καθημερινά τα μέλη της ομάδας μας και χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με συνεργάτες και πελάτες. Θέλαμε, λοιπόν, τα νέα γραφεία να αντικατοπτρίζουν αυτό το πνεύμα –έναν χώρο ανοιχτό, φιλικό και ανθρώπινο, που ενώνει και ενδυναμώνει πρωτίστως εμάς, ώστε όλοι μαζί να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και να προσφέρουμε. Θέλαμε έναν χώρο που να αντανακλά τον δυναμισμό μας, την εξωστρέφεια και τη δέσμευσή μας προς την ελληνική αγορά.   

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συνεργάτες σας, αλλά και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, με αυτήν την κίνηση;  

Το μήνυμά μας είναι σαφές: η Coface επενδύει στην Ελλάδα και στους ανθρώπους της. Θέλουμε οι συνεργάτες, οι διαμεσολαβητές, αλλά και τα ίδια τα μέλη της ομάδας μας να αισθάνονται πως ανήκουν σε μια μεγάλη οικογένεια, όπου υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη, στήριξη και κοινό όραμα. Γι’ αυτό και η μετακόμιση στα νέα γραφεία δεν είναι απλώς μια κίνηση ανάπτυξης· είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι θέλουμε όλοι μαζί –ομάδα, συνεργάτες και πελάτες– να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με ενότητα και δυναμισμό.  

Πώς διαφοροποιείται η Coface στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και ποια είναι τα συγκριτικά σας πλεονεκτήματα;  

Η Coface ξεχωρίζει γιατί δεν προσφέρει απλώς ασφάλιση πιστώσεων. Παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης κινδύνου, οι οποίες βασίζονται τόσο στη διεθνή μας εμπειρία όσο και σε ένα μοναδικό εργαλείο: την επιχειρηματική πληροφόρηση. Μέσα από μια τεράστια βάση δεδομένων, που καλύπτει πάνω από 200 χώρες και εκατομμύρια επιχειρήσεις, δίνουμε στους πελάτες μας τη δυνατότητα να αξιολογούν με ακρίβεια τους συνεργάτες τους, να προβλέπουν πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνουν πιο ασφαλείς επιχειρηματικές αποφάσεις. Ο συνδυασμός της διεθνούς τεχνογνωσίας, της τοπικής εξειδίκευσης και της ποιοτικής επιχειρηματικής πληροφόρησης είναι αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε στην ελληνική αγορά. 

Τι ρόλο παίζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στη στρατηγική ανάπτυξης της Coface; Πώς τους υποστηρίζετε; 

Οι διαμεσολαβητές είναι ο βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας. Επενδύουμε στη συνεχή εκπαίδευσή τους, παρέχουμε εξειδικευμένα εργαλεία και στενή συνεργασία ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πελατών τους. Θέλουμε να νιώθουν ότι η Coface είναι δίπλα τους σε κάθε βήμα και έχουμε χαράξει την πολιτική μας με γνώμονα ότι οι διαμεσολαβητές είναι οι πελάτες μας· όχι οι πελάτες τους. 

Υπάρχουν νέες υπηρεσίες ή προϊόντα στα οποία εστιάζετε ειδικά για να ενισχύσετε την εξαγωγική δραστηριότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; 

Βεβαίως. Έχουμε αναπτύξει λύσεις που απευθύνονται κυρίως σε ΜμΕ με εξαγωγικό προσανατολισμό, παρέχοντας ασφάλεια στις συναλλαγές τους και άμεση πληροφόρηση για τις αγορές που στοχεύουν. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να διεκδικήσουν με σιγουριά το μερίδιό τους στις διεθνείς αγορές. 

Ποιες τεχνολογικές καινοτομίες εισάγετε για να γίνουν πιο εύχρηστες οι υπηρεσίες σας στους συνεργάτες και τους πελάτες; 

Η ψηφιοποίηση είναι προτεραιότητά μας. Έχουμε επενδύσει σε online πλατφόρμες και εργαλεία που προσφέρουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, αξιολόγηση κινδύνου και εύκολη διαχείριση συμβολαίων. Στόχος μας είναι να απλοποιούμε τις διαδικασίες και να δίνουμε στους πελάτες μας τον έλεγχο στα χέρια τους, τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και γνώσης, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. 

Πώς βλέπετε το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα σήμερα; Τι τάσεις διαμορφώνουν την αγορά πιστώσεων και τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις; 

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση σταθεροποίησης και ανάπτυξης. Ωστόσο, οι διεθνείς εξελίξεις, όπως οι γεωπολιτικές αναταράξεις και οι διακυμάνσεις στις τιμές, επηρεάζουν την αγορά πιστώσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερο από ποτέ εργαλεία πρόληψης και προστασίας από πιστωτικούς κινδύνους. 

Η Coface ειδικεύεται στη διαχείριση κινδύνου. Ποιους βασικούς κινδύνους βλέπετε μπροστά και πώς μπορούν να τους διαχειριστούν οι Έλληνες επιχειρηματίες με τη βοήθειά σας; 

Οι κυριότεροι κίνδυνοι είναι η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και οι καθυστερήσεις πληρωμών. Μέσω των υπηρεσιών μας βοηθάμε τις επιχειρήσεις να προβλέψουν εγκαίρως πιθανά προβλήματα, να διασφαλίσουν τις απαιτήσεις και τη ρευστότητά τους και να κινηθούν με ασφάλεια. 

Πώς αξιοποιείτε τη διεθνή εμπειρία της Coface ώστε να ενισχυθεί η ελληνική αγορά; 

Η Coface δραστηριοποιείται σε πάνω από 100 χώρες και αυτό μας δίνει μοναδικό πλεονέκτημα. Φέρνουμε στην Ελλάδα τη διεθνή τεχνογνωσία, εργαλεία ανάλυσης και πρακτικές που έχουν αποδειχθεί επιτυχημένες σε άλλες αγορές, προσαρμόζοντάς τα στις ανάγκες των Ελλήνων επιχειρηματιών. 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Τι λύσεις προσφέρετε που μπορούν να κάνουν τη διαφορά για εκείνες; 

Για τις ΜμΕ προσφέρουμε ευέλικτα προγράμματα ασφάλισης πιστώσεων, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, συμβουλευτική για τη διαχείριση κινδύνων, αλλά και άμεση πληροφόρηση για τις ξένες αγορές. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τα εργαλεία για να αναπτυχθούν με σιγουριά. 

Σχεδιάζετε περαιτέρω συνεργασίες με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και πώς; 

Ναι, είναι μέσα στις προτεραιότητές μας. Σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία με το δίκτυο διαμεσολαβητών μας με περισσότερες εκπαιδευτικές δράσεις, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κοινές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη θέση όλων μας στην αγορά. 

Ως επικεφαλής της Coface Ελλάδος, ποιο είναι το όραμά σας για τα επόμενα χρόνια; 

Το όραμά μου είναι να δυναμώσει η Coface ως σημείο αναφοράς στην ελληνική αγορά για την έγκυρη πληροφόρηση και τη σωστή διαχείριση πιστωτικού κινδύνου, που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη. Θέλω να γίνουμε ο πρώτος συνεργάτης που σκέφτεται κάθε επιχειρηματίας όταν χρειάζεται ασφάλεια, ευελιξία και υποστήριξη, αλλά κυρίως αξιοπιστία. 

 

Αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World, τ. 125

Σχετικές δημοσιεύσεις

Και αν συμβεί… Το 2026 ανοίγει με κρίσιμη συζήτηση για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Λάμπρο Αποστολιώτη, ο ρόλος του ΠΣΑΣ στη νέα εποχή

Coface: Κομβική χρονιά το 2026 για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις – Μέτρια ανάπτυξη και επίμονες χρεοκοπίες

Οι αναλυτές προειδοποιούν μεταξύ άλλων ότι η ΤΝ μπορεί να προκαλέσει κύμα επιχειρηματικών ανακατατάξεων και «καταστροφικής δημιουργίας»

Coface: Πώς θα είναι ο κόσμος το 2026, η ρήξη του ατλαντικού μπλοκ

Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα μεταξύ των ελπίδων της έκθεσης Ντράγκι και της πραγματικότητας

Μια γροθιά οι διαμεσολαβητές για τις μειώσεις προμηθειών στα συμβόλαια Υγείας

Για πρακτικές που «δημιουργούν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και θεσμικής ισορροπίας, σε βάρος χιλιάδων επαγγελματιών» έκανε λόγο ο Γ. Χατζηθεοδοσίου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Σχεδιάζει νέα κίνηση στον χώρο της υγείας

Κίνηση ματ απέναντι στις καταχρηστικές χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

ERGO Ασφαλιστική: Top Employer σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2026

Προσφέροντας ένα περιβάλλον «που προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τους ανθρώπους του»

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Καθήκοντα Γενικού Διευθυντή αναλαμβάνει ο Σταύρος Καραγρηγορίου

Στέλεχος με μακρά και επιτυχημένη διαδρομή στον ασφαλιστικό κλάδο και στον ευρύτερο τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

Η NAK Insurance Brokers στηρίζει το Kaloskopi Restart Project

Ν. Κατσιμπέρης: «Η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, η αναβίωση ιστορικών κοινοτήτων και ο σεβασμός στο περιβάλλον ταυτίζονται με τη φιλοσοφία μας»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Σχεδιάζει νέα κίνηση στον χώρο της υγείας

Κίνηση ματ απέναντι στις καταχρηστικές χρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες κυρίως ευθύνονται για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα

ERGO Ασφαλιστική: Top Employer σε Ελλάδα και Ευρώπη το 2026

Προσφέροντας ένα περιβάλλον «που προσαρμόζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου της εργασίας και εξελίσσεται διαρκώς μαζί με τους ανθρώπους του»

Ιστορική στιγμή για τις μεταμοσχεύσεις: Η πρώτη μηχανή συντήρησης μοσχευμάτων στο Λαϊκό Νοσοκομείο

Η νέα τεχνολογία δημιουργεί αισιοδοξία για την αύξηση των επιτυχημένων μεταμοσχεύσεων τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας

Επιπλέον 35 εκατ. ευρώ στα όρια δαπάνης για υπηρεσίες υγείας, ιατροτεχνολογικά και συμπληρώματα

Με τη δεύτερη τροποποίηση της ΚΥΑ για τον καθορισμό των ορίων δαπανών του έτους 2025

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων μείωσης ΕΝΦΙΑ 2026 για ασφαλισμένες κατοικίες

Το ποσοστό έκπτωσης διαφοροποιείται ανάλογα με τη φορολογητέα αξία του ακινήτου και τη διάρκεια της ασφάλισης