back to top
30.4 C
Athens
Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025

Λογιστικό «μπλόκο» στην έκδοση συντάξεων σε οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες

Την κατάργηση του διαχωρισμού της οφειλής των 20.000 ευρώ σε κύρια σύνταξη και προσαυξήσεις, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, ζητάει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Όπως τονίζει το Β.Ε.Α, παρά το γεγονός ότι ο Ν. 3863/10 προβλέπει ότι η οφειλή για την συνταξιοδότηση από τον τ. Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τελών και των προσαυξήσεων, πρακτικά δεν εφαρμόζεται.

- Advertisement -

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που εξετάζουν αιτήματα συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ, δεν χορηγούν τη σύνταξη στους δικαιούχους, αν η κύρια οφειλή ξεπερνά το ποσό των 14.202 ευρώ, ακόμα και αν συνολικά το οφειλόμενο ποσό δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

Σημειώνεται, ότι ποσό των 14.202 ευρώ είναι ίσο µε το 30πλάσιο του κατωτάτου ορίου συντάξεων γήρατος ΟΑΕΕ, δηλαδή ποσό εισφορών 30 х 473,40 = 14.202,00 ευρώ και το υπόλοιπο 5.798 ευρώ μέχρι τις 20.000 ευρώ πρέπει να είναι οι προσαυξήσεις.

- Advertisement -

Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι απαραίτητο να υπάρξει παρέμβαση από την κυβέρνηση, με στόχο να σταματήσει ο διαχωρισμός της οφειλής σε κύρια και τόκους και να εφαρμόζεται συνολικά το όριο των 20.000 ευρώ.

Πρόκειται για παραβίαση εν προκειμένω, της ως άνω νομοθετικής πρόβλεψης και για αυθαίρετο και παράνομο αιφνιδιασμό των μελών μας, δικαιούχων σύνταξης, που βρίσκονται ξαφνικά εγκλωβισμένοι σε μία πρωτοφανή κατάσταση ένδειας και στέρησης κάθε εισοδήματος για την κάλυψη των ανελαστικών εξόδων επιβίωσής τους.

Το Β.Ε.Α ζητάει την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, να εφαρμοστεί το όριο των 20.000 ευρώ για το σύνολο της οφειλής, προκειμένου να επανεξετασθούν οι αιτήσεις χιλιάδων ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν ήδη απορριφθεί, καθώς η κύρια οφειλή τους υπερέβη τις 14.202 ευρώ.

Η διοίκηση του Β.Ε.Α διαμαρτύρεται έντονα γι’ αυτή την παράνομη και αυθαίρετη απόφαση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και επιμένει στην άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία και ο αυθαίρετος αιφνιδιασμός των ελευθέρων επαγγελματιών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις του Ιουνίου

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιουνίου 2025 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής

Εμπόδιo το Μάαστριχτ στην μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων σε Ελλάδα

Τη σημαντική υστέρηση της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ύπαρξη ενός ισχυρού κεφαλαιοποιητικού πυλώνα

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιανουαρίου 2025

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου 2025 ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών

Συντάξεις: “Μποναμάς” πριν τα Χριστούγεννα για εκατομμύρια συνταξιούχους

Πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Ιανουαρίου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz: Οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνουν τους κινδύνους για τον παγκόσμιο ναυτιλιακό κλάδο

Έκθεση «Allianz Safety and Shipping Review 2025»: Η εμπορική σύγκρουση μεταξύ Η.Π.Α. και Κίνας, καθώς και αύξηση του «σκιώδους στόλου»

Αυξημένες κατά 16 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Μείωση κατά 1.145 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Απρίλιο του 2025, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων, έναντι αύξησης κατά 2.563 εκατ. ευρώ

Ασφαλιστικές: Mειωμένες κατά 244 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις, στα 21 εκατ. το ενεργητικό

Η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 164 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο

H Αγγ. Μουρατίδου της Euroins για την Τεχνολογία και την Ενημέρωση των Πολιτών σχετικά με τις Φυσικές Καταστροφές

Η Ασφαλιστική Euroins Ελλάδος συμμετέχει ως Ασημένιος Χορηγός στο συνέδριο για τις Φυσικές Καταστροφές, NatCat Summit “Mitigating the Risk

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

O Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Στο θέμα των ασφαλίστρων στα προγράμματα Υγείας που υφίσταται ακόμα ως πρόβλημα της αγοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου

«Σταθερά Μαζί»: Πάνω από 850 συμμετοχές στα συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο ετήσια συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ για το 2025, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Εθνική Ασφαλιστική ανέδειξε την ανάγκη θεσμικής συνεργασίας για μια κοινωνία ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για συλλογική δράση και θεσμική συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης

H ΕΑΕΕ Μέλος του UN Global Compact και του UN Global Compact Network Greece

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ανακοινώνει την επίσημη ένταξή της στο Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact)