της Ελενας Ερμείδου
Υπογράφουν ασφαλιστήρια ζωής μακροπρόθεσμων εγγυήσεων, διατηρούν αποταμιευτικά και επενδυτικά προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο τους, σχεδιάζουν νέα πολύπλοκα επενδυτικά προϊόντα, και γενικώς διαχειρίζονται δισεκατομμύρια κεφάλαια. Πρέπει να ελέγχονται, οι ασφαλιστικές, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα, και η προστασία των καταναλωτών, διπλές και τριπλές φορές.
Αυτό ήταν το κίνητρο βάσει του οποίου το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε να κάνει ελέγχους προς την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή για τις Επαγγελματικές Συντάξεις και Ασφαλίσεις, την EIOPA. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγξει τις ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει η EIOPA και στοχεύουν στην σύγκλιση των εποπτικών κανόνων και στα stress – tests.
H ΕIOPA, ως γνωστόν, συνεργάζεται με τις εθνικές εποπτικές αρχές των κρατών– μελών. Λέτε οι έλεγχοι για την σύγκλιση και τα τεστ αντοχής σε δύσκολες οικονομικές καταστάσεις να φτάσουν και μέχρι την Ελλάδα; ή και η ενέργεια του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συμβουλίου να αποτελέσει παράδειγμα καλής πρακτικής και να καθιερωθούν ή να προστεθούν νέοι συγκριτικοί έλεγχοι για κάθε αγορά;
Το μεγάλο επιχείρημα πάντως του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι η η ασφαλιστική αγορά στην ΕΕ διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 11 τρισεκατομμυρίων ευρώ και για ορισμένες αγορές τα κεφάλαια που διαχειρίζεται ξεπερνούν το 100% του ΑΕΠ των χωρών.
Η αγορά της Ελλάδος δεν συμπεριλαμβάνεται στις αγορές αυτές, ωστόσο τα «πατήματα» υπάρχουν.