της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στο περιβάλλον που αλλάζει και να επαναξιολογήσουν τις τακτικές τους προσεγγίσεις, προκειμένου να αδράξουν τις αναδυόμενες ευκαιρίες στην αγορά ασφάλισης έναντι πολιτικού ρίσκου και διαχείρισης κρίσεων, η αξία της οποίας αναμένεται να ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ το 2018 από 8 δισ. ευρώ σήμερα. Αυτό υποστηρίζει σε μελέτη της η συμβουλευτική εταιρεία KPMG, που αναφέρει ότι οι παράγοντες πίσω από την προβλεπόμενη ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς είναι το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, η αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων από “μοναχικούς λύκους’, η απειλή κυβερνο-επιθέσεων που εξαπλώνεται ταχύτατα και η πολιτική αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από το Brexit.
Με δεδομένη την αλλαγή του τοπίου για τους κινδύνους και την αυξημένη διάθεση για κάλυψη έναντι του πολιτικού κινδύνου και της διαχείρισης κρίσεων, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες για να επιτύχουν. “Πιστεύουμε ότι οι νικητές στην νέα αυτή ασφαλιστική αγορά θα είναι οι εταιρίες που θα κατανοήσουν εις βάθος αυτά τα “αναδυόμενα” ρίσκα χάρη στην ικανότητά τους να συγκεντρώνουν και να αναλύουν δεδομένα και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα που θα καλύπτουν όλη τη γκάμα των κινδύνων”.
Η KPMG εντοπίζει τρεις τάσεις που προβλέπει ότι θα κερδίσουν έδαφος τα επόμενα χρόνια και θα αποτελέσουν “πεδίον δόξης λαμπρόν” για τον ασφαλιστικό κλάδο.
Πρώτον, την ανάπτυξη προϊόντων που θα απευθύνονται στους τραπεζικούς πελάτες των ασφαλιστικών και θα εστιάζουν στην καλύτερη διαχείριση της κεφαλαιακής τους βάσης. Τέτοια προϊόντα προσφέρουν στις τράπεζες την ευκαιρία να βελτιώσουν την εικόνα των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και δίνουν έμφαση μεταξύ άλλων στην χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών (trade finance) και την εγγύηση εξαγωγικών πιστώσεων.
Δεύτερον, την αύξηση της ζήτησης για λύσεις έναντι στον μεταβαλλόμενο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων. “Καθώς ο κίνδυνος της τρομοκρατίας μετατοπίζεται από μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις στις επιθέσεις “μοναχικών λύκων”, η ζήτηση για ασφάλιση αναμένεται να στραφεί από την κάλυψη για καταστροφής περιουσίας στην κάλυψη έναντι του κινδύνου διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αναφέρει η KPMG, επικαλούμενη το παράδειγμα της Air France που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι οδήγησαν σε μείωση των εσόδων της κατά 68 εκατ. δολάρια.
Τρίτον, την ένταξη υπηρεσιών πρόληψης στα ασφαλιστικά προϊόντα που καλύπτουν τον πολιτικό κίνδυνο και την διαχείριση κρίσεων. Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη συνάψει συνεργασίες με εξειδικευμένες εταιρείες ανάλυσης ρίσκων και διαχείρισης κρίσεων, συνεργασίες που σύμφωνα με την KPMG θα επεκταθούν σε άλλες δραστηριότητες καθώς οι πελάτες αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία της διαχείρισης κρίσεων.