back to top
18.9 C
Athens
Τρίτη 14 Απριλίου 2026

KPMG: 3 νέες “χρυσές”τάσεις στην ασφαλιστική αγορά

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στο περιβάλλον που αλλάζει και να επαναξιολογήσουν τις τακτικές τους προσεγγίσεις, προκειμένου να αδράξουν τις αναδυόμενες ευκαιρίες στην αγορά ασφάλισης έναντι πολιτικού ρίσκου και διαχείρισης κρίσεων, η αξία της οποίας αναμένεται να ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ το 2018 από 8 δισ. ευρώ σήμερα. Αυτό υποστηρίζει σε μελέτη της η συμβουλευτική εταιρεία KPMG, που αναφέρει ότι οι παράγοντες πίσω από την προβλεπόμενη ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς είναι το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, η αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων από “μοναχικούς λύκους’, η απειλή κυβερνο-επιθέσεων που εξαπλώνεται ταχύτατα και η πολιτική αβεβαιότητα που τροφοδοτείται από το Brexit.

- Advertisement -

Με δεδομένη την αλλαγή του τοπίου για τους κινδύνους και την αυξημένη διάθεση για κάλυψη έναντι του πολιτικού κινδύνου και της διαχείρισης κρίσεων, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες για να επιτύχουν. “Πιστεύουμε ότι οι νικητές στην νέα αυτή ασφαλιστική αγορά θα είναι οι εταιρίες που θα κατανοήσουν εις βάθος αυτά τα “αναδυόμενα” ρίσκα χάρη στην ικανότητά τους να συγκεντρώνουν και να αναλύουν δεδομένα και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα που θα καλύπτουν όλη τη γκάμα των κινδύνων”.

Η KPMG εντοπίζει τρεις τάσεις  που προβλέπει ότι θα κερδίσουν έδαφος τα επόμενα χρόνια και θα αποτελέσουν “πεδίον δόξης λαμπρόν” για τον ασφαλιστικό κλάδο.

- Advertisement -

Πρώτον, την ανάπτυξη προϊόντων που θα απευθύνονται στους τραπεζικούς πελάτες των ασφαλιστικών και θα εστιάζουν στην καλύτερη διαχείριση της κεφαλαιακής τους βάσης. Τέτοια προϊόντα προσφέρουν στις τράπεζες την ευκαιρία να βελτιώσουν την εικόνα των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και δίνουν έμφαση μεταξύ άλλων στην χρηματοδότηση εμπορικών συναλλαγών (trade finance) και την εγγύηση εξαγωγικών πιστώσεων.

Δεύτερον, την αύξηση της ζήτησης για λύσεις έναντι στον μεταβαλλόμενο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων. “Καθώς ο κίνδυνος της τρομοκρατίας μετατοπίζεται από μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις στις επιθέσεις “μοναχικών λύκων”, η ζήτηση για ασφάλιση αναμένεται να στραφεί από την κάλυψη για  καταστροφής περιουσίας στην κάλυψη έναντι του κινδύνου διακοπής επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αναφέρει η KPMG, επικαλούμενη το παράδειγμα της Air France που ανακοίνωσε πρόσφατα ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι οδήγησαν σε μείωση των εσόδων της κατά 68 εκατ. δολάρια.

Τρίτον, την ένταξη υπηρεσιών πρόληψης στα ασφαλιστικά προϊόντα που καλύπτουν τον πολιτικό κίνδυνο και την διαχείριση κρίσεων. Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ήδη συνάψει συνεργασίες με εξειδικευμένες εταιρείες ανάλυσης ρίσκων και διαχείρισης κρίσεων, συνεργασίες που σύμφωνα με την KPMG θα επεκταθούν σε άλλες δραστηριότητες καθώς οι πελάτες αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία της διαχείρισης κρίσεων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Συμφωνίες bancassurance. Γιατί καθυστερεί το ντιλ ΕΤΕ-Allianz

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η CrediaBank, η οποία σχεδιάζει να αναβαθμίσει το κομμάτι του bancassurance εξετάζοντας νέες στρατηγικές συμμαχίες

Το επόμενο μεγάλο νέο για την Εθνική Ασφαλιστική

Τριετής συλλογική σύμβαση εργασίας σμιλεύεται στα γραφεία της Διοίκησης

KPMG: Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα Καλοκαιρινής Πρακτικής Άσκησης 2026

Η δίμηνη πρακτική έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει στοχευμένη μάθηση και ουσιαστική επαγγελματική έκθεση, με προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας

ERGO: Σε επικοινωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για το bancassurance

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές απέναντι σε τραπεζικά δίκτυα που διαρκώς αυξάνουν τα μερίδιά τους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ – Παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης από τη θέση του CEO

Αιφνιδιαστική εξέλιξη καταγράφεται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης υπέβαλε την παραίτησή του

NN HELLAS | Ισχυρές επιδόσεις το 2025 με επίκεντρο τον ψηφιακό της μετασχηματισμό προς όφελος πελατών, συνεργατών και κοινωνίας

1 δισ. ευρώ σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα το 2025 και διατήρηση της 1ης θέσης στην ελληνική ασφαλιστική αγορά βάσει εγγεγραμμένων ασφαλίστρων. 

Σταθερή ανάπτυξη και υψηλή φερεγγυότητα στην ασφαλιστική αγορά – Έντονη παρουσία ευρωπαϊκών εταιρειών

Μια ασφαλιστική αγορά με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και έντονη συγκέντρωση αποτυπώνεται στην Ετήσια Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζα

Πασχαλινό τραπέζι χωρίς… δυσάρεστες εκπλήξεις

Οδηγίες για ασφαλή προμήθεια και παρασκευή τροφίμων από την ΕΕΚΕ, ώστε να περάσετε καλά ΚΑΙ τη Δευτέρα του Πάσχα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ – Παραιτήθηκε ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης από τη θέση του CEO

Αιφνιδιαστική εξέλιξη καταγράφεται στον ασφαλιστικό κλάδο, καθώς ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης υπέβαλε την παραίτησή του

Οι Έλληνες περνούν 143 ώρες τον χρόνο μποτιλιαρισμένοι

Νέα έρευνα της Compare the Market αποκαλύπτει τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου η οδήγηση είναι πιο δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες

Η Εθνική Ασφαλιστική πρωταγωνιστεί στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό 
με Bronze διάκριση

Μια σημαντική αναγνώριση για τη στρατηγική της επένδυση στην τεχνολογική καινοτομία απέσπασε η Εθνική Ασφαλιστική στα φετινά Digital Finance Awards

Πάνω από 1 εκατ. τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν το 2025

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο online τραπεζικοί λογαριασμοί παραβιάστηκαν από infostealers τον περασμένο χρόνο

Πασχαλινό Bazaar με κοινωνικό αποτύπωμα στα γραφεία της Groupama Ασφαλιστικής

Η Groupama Ασφαλιστική  φιλοξένησε στα γραφεία της πασχαλινό bazaar, σε συνεργασία με τους οργανισμούς «Το Χαμόγελο του Παιδιού»