back to top
29.5 C
Athens
Σάββατο 16 Αυγούστου 2025

Kλιματική αλλαγή: Ευκαιρίες και προκλήσεις

Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, τέθηκαν στο επίκεντρο του ετήσιου συνεδρίου με γενικό θέμα «Η Ελλάδα Μετά V», που διοργανώνει ο ΚΥΚΛΟΣ ΙΔΕΩΝ σε συνεργασία με τη ΣΥΜΕΩΝ Γ. ΤΣΟΜΩΚΟΣ ΑΕ και με κεντρικό θέμα, το ερώτημα: «Από την κρίση στην κανονικότητα ή η κρίση ως κανονικότητα;».

«Το κόστος του να αγνοήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι δυσβάστακτο», τόνισε η Margo Tsirigotis Oge, πρώην διευθύντρια του Γραφείου Μεταφορών και Ποιότητας Αέρα στον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Συμβουλίου για καθαρές μεταφορές (ICCT). Επεσήμανε επίσης, τις σημαντικές προοπτικές της Ελλάδας στην ενεργειακή μετάβαση με έμφαση στις ΑΠΕ και τη βιώσιμη μετακίνηση, ανέλυσε το διεθνές πεδίο και τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΕΕ θα επιτύχει τους ενεργειακούς στόχους, που έχει θέσει για μηδενισμό των αερίων του.

- Advertisement -

«Η κρίση που βιώνουμε σήμερα συνδέεται με την κλιματική αλλαγή», τόνισε η Δανάη Κυριακοπούλου, Senior Policy Fellow, Grantham Research Institute on Climate Change and the Environment, London School of Economics και πρόσθεσε την ανάγκη για θαρραλέες πολιτικές δεσμεύσεις εν όψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, COP26 στη Γλασκώβη, με έμφαση στην κλιματική δικαιοσύνη μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών και την προσαρμογή των κοινωνιών και των οικονομιών στα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κεντρικών τραπεζών.

Για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ευρωπαϊκού ενεργειακού δόγματος, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αν. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, προσθέτοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν πρέπει να προκαλέσει κοινωνικές και οικονομικές αναταράξεις στα κράτη μέλη. Ταυτόχρονα, επεσήμανε τις πολλαπλές σκοπιμότητες της χρήσης φυσικού αερίου ως καύσιμο μετάβασης, επεσήμανε την ανάγκη διασφάλισης της ενεργειακής δικαιοσύνης και ασφάλειας, καθώς επίσης και τις γεωπολιτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα, ειδικότερα στον τομέα της διαμετακόμισης ενέργειας.

- Advertisement -

«Κλιματική αλλαγή: Οι συνέπειες στο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδα» ήταν ο τίτλος της συζήτησης μεταξύ του Κώστα Καρτάλη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος του Οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την Εφαρμογή της Σύμβασης για το Κλίμα και του Θοδωρή Γεωργακόπουλου, διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις.

Όπως τόνισε ο κ. Καρτάλης: «Η Μεσόγειος είναι ένα κλιματικό hot spot για δασικές πυρκαγιές» και πρόσθεσε την ανάγκη να διερευνηθούν οι επιστημονικές και ιστορικές τάσεις που διαμορφώνονται, προκειμένου να χαραχθούν οι μελλοντικές πολιτικές και δράσεις, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, όπως είπε, προς το παρόν επιβεβαιώνονται τα αρνητικά κλιματικά σενάρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Περιφέρεια Κρήτης: Δημιουργία μηχανισμού για την κλιματική αλλαγή

Στ. Αρναουτάκης: «Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη» - Ποιοι επιστημονικοί φορείς συμμετέχουν

Allianz Trade: Οι οικονομικές επιπτώσεις του καύσωνα σε Ελλάδα και κόσμο

Οι καύσωνες γίνονται το «νέο φυσιολογικό», στο οποίο η οικονομία πρέπει να προσαρμοστεί για να αποφύγει σοβαρές μακροπρόθεσμες απώλειες

Πώς η κλιματική αλλαγή «τιμολογείται» από τις ασφαλιστικές

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον απλή θεωρία ή μακρινό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων (EIOPA) τονίζει πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη

ORSA: Πρόοδο στην ενσωμάτωση κλιματικών κινδύνων διαπιστώνει η EIOPA

Ποιες προκλήσεις εντοπίζει η EIOPA στις πρακτικές των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και των εθνικών εποπτικών αρχών

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΠΑΝΟΡΜΟΣ: Σημαντική άνοδος το 2024, στρατηγικός στόχος η καινοτομία

Ιδιαίτερη αναφορά κατά τη ΓΣ έγινε στην αύξηση της μερίδας των εταίρων, η οποία έφτασε σε πρωτοφανή για τον συνεταιρισμό επίπεδα

Το νερό Άσκιον «απογειώνεται» με την AIR ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Η AIR ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ μεταφέρει τη γεύση και την καθαρότητα του νερού Βλάστης σε Ελλάδα και εξωτερικό

ΠΑΝΟΡΜΟΣ: Νέα πρόσκληση προς τους επαγγελματίες του κλάδου

Ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των συνεργατών του, αξιοποιώντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα της οικονομίας κλίμακος και σκοπού

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς

Για ποιους λόγους η Επιτροπή έκρινε ότι η συγκέντρωση δεν είναι σε θέση να περιορίσει σημαντικά τον ανταγωνισμό

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Coface εγκρίνεται από το Lloyd’s για νέο συνδικάτο πιστωτικής ασφάλισης – Σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνική αγορά

Η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα του Lloyd’s ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς συνεργασίες

ΑΠΑ: Επείγουσα προειδοποίηση για τη χρήση drones σε περιοχές πυρκαγιών

Κίνδυνος για τις επιχειρήσεις πυρόσβεσης και την ανθρώπινη ζωή

Η σύνεση φέρνει αυξημένη κερδοφορία για τη Swiss Re το α΄ εξάμηνο

Πώς σχολιάζουν τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος Andreas Berger και ο οικονομικός διευθυντής Anders Malmström

Καλοκαιρινή ανανέωση για Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές – Μικρές αλλαγές με μεγάλο αποτύπωμα

Η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη ευκαιρία για επαγγελματική ανασύνταξη και προσωπική φροντίδα

Κ. Κατσαφάδος: Νέα μέτρα για τους πυρόπληκτους τη Δευτέρα – Άνιση η μάχη με την κλιματική κρίση

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας