back to top
23.6 C
Athens
Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025

Κίνητρα και συμφωνίες διαχείρισης εισόδου στη Φαρμακευτική Πολιτική

Η πρόκληση της εξισορρόπησης της πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπείες, από τη μία και του ελέγχου των δαπανών, από την άλλη φαίνεται πως οδηγεί την Αριστοτέλους να εξετάσει τροποποιήσεις στις «αναλογίες των συστατικών» που θα αποτελέσουν τη «συνταγή» της Φαρμακευτικής Πολιτικής. Την ίδια ώρα, στόχος του Υπουργείου αποδεικνύεται η υλοποίηση του μέτρου δημοσιοποίησης των σχέσεων των φαρμακευτικών εταιρειών και ιατρών.

Η αλλαγή της «συνταγής» διαφάνηκε από την ομιλία τόσο του Υπουργού Υγείας όσο και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας στο Φόρουμ του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, που διεξάγεται στο Παρίσι.

- Advertisement -

Ο Ανδρέας Ξανθός μίλησε για «αλλαγή μίγματος», προτάσσοντας την πρόσβαση, την αξιολόγηση της καινοτομίας, τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τη διαπραγμάτευση επί «δίκαιων» τιμών. Στο μίγμα αυτό, όμως, η παράμετρος των διακρατικών συνεργασιών και κοινών διαπραγματεύσεων, στην οποία είχε στηρίξει, σχεδόν «μονοθεματικά», τις ελπίδες του για εξορθολογισμό, έχει καταστεί απλά μέρος του συνόλου. Ο Υπουργός Υγείας προσέθεσε ισόποσα την HTA, τα υποχρεωτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών, τη διείσδυση των γενοσήμων και την κλινική έρευνα.

Με αφορμή, δε, το «σκάνδαλο Novartis» έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως θα υλοποιηθεί και το μέτρο της δημοσιοποίησης των οικονομικών συναλλαγών των φαρμακευτικών εταιρειών με επιστημονικές εταιρείες και γιατρούς. Να θυμίσουμε, απλά, πως το μέτρο αποσύρθηκε μετά την εισήγηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και τις αντιδράσεις των γιατρών…

- Advertisement -

Ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας ήταν ελαφρώς πιο συγκεκριμένος. Μίλησε, επίσης, για αλλαγή στη συνταγή, αλλά αναφέρθηκε τόσο στην εφαρμογή συμφωνιών διαχείρισης εισόδου φαρμάκων στην αγορά (managed entry agreements) όσο και στην παροχή κινήτρων.

Ειδικότερα, τόνισε πως είναι απαραίτητη η διαφορετική συνάρθρωση μεταξύ της διαδικασίας αδειοδότησης, της κοστολόγησης και της αποζημίωσης των φαρμακευτικών προϊόντων σε ένα παγκόσμιο επίπεδο και πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην αγορά και τον ανταγωνισμό να υπαγορεύει ποιοι είναι οι δικαιούχοι των διαθέσιμων εξειδικευμένων θεραπειών.

«Η αξιοποίηση συμφωνιών διαχείρισης της εισόδου στην αγορά του φαρμάκου είναι ένα βήμα προς την τιμολόγηση με βάση την αξία των προϊόντων, όμως  χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ίσως, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε μια αλλαγή στα παρεχόμενα κίνητρα, αυτά που σχετίζονται με την τιμολόγηση σε εκείνα που σχετίζονται με τις διαδικασίες (όπως π.χ.  η είσοδος στην αγορά, η στελέχωση, φορολογικές ελαφρύνσεις, η διαθεσιμότητα των κλινικών δεδομένων κ.α.)», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Ι. Μπασκόζο, υπάρχει και αδιαμφισβήτητη ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο των ερευνητικών πρακτικών και των αντίστοιχων δαπανών και κυρίως των πρακτικών προώθησης των φαρμάκων. Αναφέρθηκε, μάλιστα,  στην ανάγκη ελέγχου των παρενεργειών από μία πιθανή εισαγωγή των φαρμακευτικών εταιρειών στο χρηματιστήριο.

«Οι παραδοσιακές  πολιτικές για την Υγεία και τα αντίστοιχα εργαλεία τους δεν είναι αρκετά για να λύσουν το πρόβλημα. Μια αλλαγή νοοτροπίας, ένα νέο επίπεδο κατανόησης, ένα πλαίσιο για τον ανοικτό διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών και σίγουρα  νέα, εξελιγμένα, εργαλεία είναι πλέον αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της πρόσβασης, της σχέσης κόστους -αποτελεσματικότητας και της διαθεσιμότητας των πληρωμών, διατηρώντας πάντα προσιτό το κόστος», συμπλήρωσε.

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δημόσιες δαπάνες για υγεία 10%, για νοσοκομειακή περίθαλψη 40%. Στις χειρότερες θέσεις του ΟΟΣΑ η Ελλάδα

Στην Γερμανία, Ιρλανδία, Ουγγαρία οι δημόσιες δαπάνες στο 20%. Μεγάλη αντίθεση μεταξύ Ελλάδας και προηγμένων χωρών όπου οι δαπάνες νοσηλείας είναιστο 20%.

ΟΟΣΑ: Κίνδυνος ύφεσης σε πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την παγκόσμια οικονομία στην ενδιάμεση έκθεσή του, με τίτλο «πληρώνοντας το τίμημα του πολέμου», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

ΟΟΣΑ: «Ιστορική» συμφωνία 130 χωρών για τη φορολόγηση των πολυεθνικών και των τεχνολογικών κολοσσών

Σε μια «ιστορική» συμφωνία κατέληξαν σήμερα 130 χώρες, όχι όμως και η Ιρλανδία, που διαπραγματεύονταν υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών, η οποία προβλέπει κατά κύριο λόγο την επιβολή ενός φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των μεγαλύτερων ομίλων του κόσμου.

ΟΟΣΑ: «Ιστορική» συμφωνία 130 χωρών για τη φορολόγηση των πολυεθνικών και των τεχνολογικών κολοσσών

Σε μια «ιστορική» συμφωνία κατέληξαν σήμερα 130 χώρες, όχι όμως και η Ιρλανδία, που διαπραγματεύονταν υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών, η οποία προβλέπει κατά κύριο λόγο την επιβολή ενός φόρου «τουλάχιστον 15%» επί των κερδών των μεγαλύτερων ομίλων του κόσμου.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

NN. Σχεδιάζει να καταρρίψει το νέο ρεκόρ πωλήσεων το 2025 με επενδύσεις εκατομμυρίων

Επενδύσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζει η ΝΝ στην Ελλάδα για να ενισχύσει το προφίλ της και τις επιδόσεις των 1500 συνεργατών της, αναμένοντας το 2025

Νόμος 5162/24: τι ισχύει για την υποχρεωτικότητα κάλυψης των ΙΧ οχημάτων και των οχημάτων επαγγελματικής χρήσης

Σύμφωνα με τον Νόμο 5162/2024, από 1/6/25 καθίσταται υποχρεωτική η  ασφάλιση επιχειρήσεων και οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών. 

Τo νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ε.Ι.Α.Σ.

Επίκαιρες και ενδιαφέρουσες θεματικές επιλογές εμπεριέχει το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιουνίου 2025 του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Απεργία στα ΜΜΕ

Σε απεργία στις 5 και στις 12 Ιουνίου προχωρούν οι δημοσιογράφοι μετά την πρόσκληση των ενώσεών τους.

Ποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξαιρούνται της ασφάλισης για δύο έτη

Η εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις δύναται να γίνει και μόνιμη!

O Γ. Χατζηθεοδοσίου στην ΕΡΤ για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων

Στο θέμα των ασφαλίστρων στα προγράμματα Υγείας που υφίσταται ακόμα ως πρόβλημα της αγοράς αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΑ κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου

«Σταθερά Μαζί»: Πάνω από 850 συμμετοχές στα συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα δύο ετήσια συνέδρια της ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ για το 2025, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Εθνική Ασφαλιστική ανέδειξε την ανάγκη θεσμικής συνεργασίας για μια κοινωνία ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή

Με κεντρικό μήνυμα την ανάγκη για συλλογική δράση και θεσμική συνεργασία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Μαζαράκης