back to top
33.9 C
Athens
Τρίτη 15 Ιουλίου 2025

Kaspersky Lab: Η ανησυχία για τη διαδικτυακή ασφάλεια των μεγαλύτερων συγγενών μας δεν μετατρέπεται σε φροντίδα

Είναι τεκμηριωμένο ότι οι νεότερες γενιές ξοδεύουν ένα μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στο Διαδίκτυο, αλλά δεν είναι οι μόνοι. Μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες (ηλικίας άνω των 55 ετών) γίνονται επίσης όλο και πιο «ψηφιακοί», με αποτέλεσμα τα μέλη της οικογένειάς τους να ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις ασφάλειας. Ωστόσο, με το ένα τρίτο των ανθρώπων να μην κάνουν τίποτα για να προστατεύσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς τους, αυτές οι ανησυχίες δε μεταφράζονται σε δράση, έχοντας ενδεχομένως ως αποτέλεσμα οι αγαπημένοι τους να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οι διαδικτυακές δραστηριότητες συνεχίζουν να έχουν μια συνεχώς αυξανόμενη επιρροή στην καθημερινότητά μας, κάτι το οποίο ισχύει και για τους μεγαλύτερους ηλικιακά χρήστες αλλά και για τις νέες γενιές. Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, η πλειονότητα (84%) των χρηστών ηλικίας 55 ετών και άνω έχει πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι αρκετές φορές την ημέρα και το 44% ξοδεύει τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα στο διαδίκτυο.

- Advertisement -

Πράγματι, από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, αυτή η ηλικιακή ομάδα είχε στην κατοχή της κατά μέσο όρο τέσσερις συνδεδεμένες συσκευές ανά νοικοκυριό, συμπεριλαμβανομένων δύο υπολογιστών και δύο φορητών συσκευών.

Παρά τα πολλά οφέλη που προσφέρουν αυτά τα επίπεδα συνδεσιμότητας, τα μέλη της οικογένειας έχουν ανησυχίες ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγγενείς τους δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατεύσουν τον εαυτό τους όταν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, με το 60% των ανθρώπων να ανησυχούν για την ασφάλεια των ψηφιακά συνδεδεμένων μεγαλύτερων ηλικιακά συγγενών τους. Και με το 44% των χρηστών του Διαδικτύου να παραδέχεται ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγγενείς τους έχουν υποστεί απειλή μέσω του διαδικτύου – συμπεριλαμβανομένου του να έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης (15%), να έχουν συναντήσει κακόβουλο λογισμικό ή ιούς (15%) και να έχουν πέσει θύματα κατασκοπείας από κακόβουλο λογισμικό (13%) – αυτός ο φόβος είναι βάσιμος.

- Advertisement -

Ωστόσο, παρά τις πραγματικές απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της οικογένειάς τους, αυτή η ανησυχία δεν μεταφράζεται αναγκαστικά σε δράση και υποστήριξη. Μόνο το 34% αυτών που μιλήσαμε έχει εγκαταστήσει μια λύση ασφάλειας στις συσκευές των μεγαλύτερων σε ηλικία συγγενών τους και μόλις το 32% τους εκπαιδεύει τακτικά για τις διαδικτυακές απειλές. Ένα τρίτο (33%) δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να τους βοηθήσει να προστατευθούν, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο του να υποστούν ακούσια ένα περιστατικό ψηφιακής ασφάλειας.

«Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες του διαδικτύου είναι μια ευάλωτη και εξαιρετικά κερδοφόρα ομάδα-στόχος για τους ψηφιακούς εγκληματίες, τοποθετώντας τους σταθερά στο στόχαστρό τους για κακόβουλα προγράμματα, λογισμικά κατασκοπείας και απάτες μέσω email», δήλωσε ο Dmitry Aleshin, ο VP Product Marketing, της Kaspersky Lab. «Ο μόνος τρόπος για την καταπολέμηση αυτών των συνεχώς εξελισσόμενων απειλών είναι μέσω ενός συνδυασμού αυξημένης επαγρύπνησης και εγκατάστασης αποτελεσματικού λογισμικού ασφάλειας σε όλες τις συσκευές, συμπεριλαμβανομένων και των φορητών συσκευών. Αυτό θα βοηθήσει να κρατηθούν μακριά από τους κινδύνους ασφάλειας και να προστατευθούν τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της οικογένειας από οποιεσδήποτε δυσάρεστες ψηφιακές ενοχλήσεις.»

Με τους ανθρώπους να δαπανούν σήμερα τόσο πολύ χρόνο στο διαδίκτυο και τους ψηφιακούς κινδύνους να συνεχίζουν να γίνονται πιο διαδεδομένοι, πρέπει να διασφαλίσουν ότι προστατεύονται από τις πρόσφατες ψηφιακές απειλές. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω εργαλείων όπως το Kaspersky Total Security, μια πολυλειτουργική λύση η οποία μπορεί να προστατεύσει κάθε μέρος της ψηφιακής ζωής των ανθρώπων και να ασφαλίσει αρκετές συσκευές ταυτόχρονα. Αυτό επιτρέπει στα μέλη της οικογένειας να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υποστούν βλάβη από κακόβουλο λογισμικό ή να πέσουν τα προσωπικά τους δεδομένα σε λάθος χέρια. Οι χρήστες των Windows μπορούν επίσης να λάβουν δωρεάν προστασία από το Kaspersky Free, το οποίο εμποδίζει επικίνδυνα αρχεία, ιστότοπους και εφαρμογές με στόχο την προστασία των προσωπικών τους πληροφοριών.

Επισκεφτείτε το website της Kaspersky Lab για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα προϊόντα ή διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση Έρευνας Κινδύνων Ασφάλειας Καταναλωτών 2017: «Not logging on, but living on».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι που κρύβει η χρήση AI για τη δημιουργία action figures και χαρακτήρων Ghibli

Τις τελευταίες ημέρες μία νέα τάση έχει κατακλύσει το διαδίκτυο: Πρόκειται για εικόνες τύπου anime εμπνευσμένες από το Studio Ghibli και action figures που

Τα κυριότερα σημεία της έρευνας της ΕΕΑΕ για τον κλάδο

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΕ αναζητά και στοχεύει στην διάδραση, την αλληλεπίδραση και την ενεργό συμμετοχή με τα Μέλη της Ένωσης

Pricefox : Ποιες οι τάσεις στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Η μελέτη της Pricefox αναφέρεται στις τάσεις που επικρατούν στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά αλλά στα προιόντα τα οποία πουλάει στην πλατφόρμα της .

Eπικίνδυνη και παραβατική η οδήγηση στην Ελλάδα

Οι Έλληνες οδηγούν και περπατούν με το κινητό, το 67% παραβιάζει κόκκινο σηματοδότη.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Με την εξαγορά της Xealth η Samsung Electronics επενδύει στην ψηφιακή υγεία

Το οικοσύστημα ευεξίας της Samsung θα επεκταθεί σε 500+ νοσοκομεία και 70+ εταίρους λύσεων ψηφιακής υγείας

Οι Έλληνες millennials μεταξύ online σύνδεσης και εξαπάτησης

Έρευνα και συμβουλές της Kaspersky για τη συμπεριφορά των Ελλήνων millennials στο διαδίκτυο - Δόλωμα η αγάπη και το χρήμα

Ο Γιώργος Γεωργίου στο ΔΣ της Mind The Hack

Ο Γ. Γεωργίου έχει θητεύσει σε Allianz Global Investors, Invesco, Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, UBS, ΕΚΤ και FCA

«F1: The Movie»: Πράσινη σημαία σε αγώνα διαδικτυακής απάτης

Η Kaspersky εξηγεί πώς η ταινία «F1» πυροδοτεί παγκόσμιο κύμα διαδικτυακής απάτης με ψεύτικες προβολές και προσφορές παιχνιδιών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η «επόμενη μέρα» της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση διανύει περίοδο μετάβασης, με τις παραδοσιακές πρακτικές να δοκιμάζονται.

Μασκ προς Ευρώπη: Γεννάτε γιατί… χανόσαστε

Κοινοποιώντας στο X έναν δημογραφικό χάρτη της Ευρώπης «στο κόκκινο», ο Έλον Μασκ καλεί τους πολίτες της να κάνουν μεγάλες οικογένειες

SVV: Γιατί ο ασφαλιστικός κλάδος πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα απέναντι στην ΤΝ

Είναι απλώς μια περαστική μόδα ή μήπως η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει τον κλάδο....όλες οι απαντήσεις ....

Φυσικές καταστροφές: Έκθεση της GFIA για τον σχεδιασμό χρήσεων γης

Καθώς οι φυσικές καταστροφές αυξάνονται σε συχνότητα και κόστος, η GFIA ζητά ενίσχυση του ρόλου των ασφαλιστικών στον σχεδιασμό χρήσεων γης

Παραβίαση προσωπικών δεδομένων από τράπεζα για ανύπαρκτες οφειλές

Αδικοπρακτική Ευθύνη της Εναγομένης Τραπεζικής Εταιρίας – Προσβολή Προσωπικότητας – Ηθική Βλάβη (ΑΚ 932) 38.000 ευρώ (19.000 ευρώ Χ 2)