back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη 6 Μαΐου 2026

«Kαμπανάκι» για τους (αντ)ασφαλιστές Υγείας/Ζωής, λόγω κλιματικής αλλαγής

Εάν δεν ληφθούν άμεσα περαιτέρω μέτρα για την κλιματική αλλαγή, οι συνέπειές της είναι πιθανό να έχουν «σημαντικό αντίκτυπο» και για τους (αντ)ασφαλιστές Ζωής και Υγείας, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω καύσωνα, πλημμυρών, ξηρασίας, πυρκαγιών και ασθενειών που προκαλούνται από όλα τα παραπάνω.

Τα ανωτέρω αναφέρει νέα έκθεση της Swiss Re, η οποία συνδέει την κλιματική αλλαγή άμεσα με παγκόσμιους κινδύνους για την υγεία και έμμεσα με άλλες παρόμοιες απειλές.

- Advertisement -

«Εκατομμύρια ζωές μπορούν να σωθούν και παράλληλα να μειωθούν τα κόστη για τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, εάν δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον», τονίζεται στην έκθεση. «Χωρίς δράση, τα ποσοστά θνησιμότητας και τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μπορεί να αυξηθούν, γεγονός που θα επέφερε σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, το ύψος των αποζημιώσεων εργαζομένων και στις στρατηγικές ασφαλίσεων ζωής» προστίθεται.

Μία από τις ορατές επιπτώσεις θα είναι η εξάπλωση των κυμάτων καύσωνα – γεωγραφικά – και της επικινδυνότητάς τους, αναφέρει η Swiss Re, που σε συνδυασμό με την ταχεία γήρανση του πληθυσμού, θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για τους ηλικιωμένους σε επηρεαζόμενες περιοχές.  Οι ολοένα αυξανόμενες θερμοκρασίες και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας θα μπορούσαν επίσης να επεκτείνουν την εποχική και γεωγραφική «εμβέλεια»για μια σειρά μεταδιδόμενων ασθενειών, ενώ το λιώσιμο των πάγων θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση παλαιότερων βακτηρίων και ιών. Οι σοβαρές συνθήκες ξηρασίας είναι επίσης δυνατό να οδηγήσουν σε αύξηση του παγκόσμιου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όπως αποτυπώθηκε και από τις πυρκαγιές της Καλιφόρνια το 2018.

- Advertisement -

Επιπλέον, οι ενδεχόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η μετανάστευση, η αστικοποίηση, κ.ο.κ. μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές προκλήσεις για τους μελλοντικούς (αντ)ασφαλιστές ζωής και υγείας, αναφέρει η Swiss Re.

Ήδη σήμερα, περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λειψυδρίας, περιοχές όπου η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, νερό αποχέτευσης και προσωπικής υγιεινής είναι περιορισμένη και αυτό το φαινόμενο αναμένεται να επεκταθεί όσο αυξάνεται και η θερμοκρασία στον πλανήτη.

«Οι άμεσες ενέργειες υπέρ της δημόσιας υγείας που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αφορούν στην ενίσχυση των μέτρων πρόληψης έναντι των κινδύνων υγείας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, και στην οικοδόμηση ενός προσαρμοστικού συνόλου δεξιοτήτων για την απορρόφηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων και αυξανόμενων κινδύνων» καταλήγει η έκθεση.

Πηγή: reinsurancene.ws

Διαβάστε επίσης:

Συμμαχία ασφαλιστών-ΟΗΕ στη διαχείριση κινδύνων από την κλιματική αλλαγή

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Από τον διάλογο στη συλλογική δράση: Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα στην Αθήνα – Βίντεο

Η εκδήλωση του Εθνικού Συντονιστή ΙΝΖΕΒ αποτέλεσε πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ θεσμικών φορέων, επιστημονικής κοινότητας, εκπροσώπων της ΚτΠ και της αγοράς

Δωρεάν δράσεις για το περιβάλλον από την Εθνική Ασφαλιστική στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Μπροστά στις φυσικές καταστροφές, η εταιρεία ενισχύει τη περιβαλλοντική γνώση και συνείδηση, και παράλληλα μια νέα κουλτούρα υπευθυνότητας

4 σημαντικά μηνύματα για τους αντασφαλιστές

Εκτιμήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από AM Best, Howden Re, Gallagher Re και Aon, στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Deloitte: Στρατηγικές δράσεις για την κλιματική μετάβαση και τη βιώσιμη χρηματοδότηση

Το φόρουμ «Sustainability & Resilience» επικεντρώθηκε στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό εν μέσω κλιματικής κρίσης και νέων κανονιστικών απαιτήσεων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Τα μηνύματα των ραντάρ της ERGO και της Munich Re προς τους ασφαλιστές

Η έκθεση «Tech Trend Radar 2026» συνοψίζει τις παγκόσμιες τεχνολογικές εξελίξεις που διαμορφώνουν τον ασφαλιστικό κλάδο τα επόμενα χρόνια

Anytime: Δυναμική είσοδος στη Ρουμανία με αιχμή το «no-surprise insurance»

Το «Insurance World» βρέθηκε στην επίσημη πρεμιέρα της εταιρείας στο Βουκουρέστι

Δύο νέα προϊόντα από τnν Coface στην Ελλάδα και η εισαγωγή του Business Information

Η Γερμανία, σύμφωνα με την εταιρεία, εγκυμονεί κινδύνους εξάπλωσης των αφερεγγυοτήτων στην Ευρώπη αν η κατάσταση δεν εξομαλυνθεί

Αllianz Trade: Πόσο θα αυξήσει η κρίση στη Μ. Ανατολή τον κίνδυνο μη πληρωμής για τις επιχειρήσεις;

Επικαιροποιημένες προβλέψεις για τα έτη 2026 και 2027 δημοσιεύει η ασφαλιστική πιστώσεων στην τελευταία της «Έκθεση Αφερεγγυότητας»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

EY: Το GenAI αλλάζει τα δεδομένα στη διεθνή κινητικότητα εργαζόμενων

Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, εμπιστοσύνη και ταχύτητα παίζουν καθοριστικό ρόλο, ενώ κανονιστική και ρυθμιστική πολυπλοκότητα επιβραδύνουν τις διαδικασίες

50 χρόνια Επικουρικό Κεφάλαιο: Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του επετειακού συνεδρίου

Το συνέδριο της 12ης Μαΐου περιλαμβάνει πλούσια ατζέντα, με θεσμικές παρεμβάσεις και ουσιαστικό διάλογο – Δηλώστε ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή

Ταξίδι στο Μαρόκο για τους κορυφαίους συνεργάτες της INTERLIFE

Το μαγευτικό Μαρόκο αποτέλεσε τον προορισμό του ταξιδιού επιβράβευσης...

Τρία καυτά νέα της αγοράς… συγκρούσεις συμφερόντων στους μεσίτες

Είναι τρία νέα που δεν έχουν ειπωθεί, αλλά στο εσωτερικό της ασφαλιστικής αγοράς είτε σιγοψήνονται είτε βράζουν σε υψηλή θερμοκρασία.

ZIA Insurance: Στο πλευρό της νέας γενιάς μέσω της Ημέρας Σταδιοδρομίας στο 2ο Λύκειο Μίκρας

Ο Managing Director Απ. Ζηκούλης παρουσίασε στους μαθητές το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, τις απαιτήσεις και τις προοπτικές του