back to top
3.2 C
Athens
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Κ. Μητσοτάκης για ΤΕΚΑ: Μια μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά

“Χαίρομαι που κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τους πραγματικούς ωφελημένους αυτής της μεταρρύθμισης. Θα σταθώ στην πιο σημαντική πτυχή, στον πειρασμό του νέου να συμμετέχει και αυτός σε ένα σχήμα μαύρης εργασίας ή μερικώς ασφαλισμένης εργασίας. Σήμερα με το σύστημα το οποίο έχουμε στην διάθεσή μας ο κάθε νέος ο οποίος θα εργάζεται έστω και μια ώρα ανασφάλιστος, θα γνωρίζει ότι χάνει εισφορές οι οποίες θα του επιτρέψουν να έχει μια επικουρική σύνταξη πολύ καλύτερη από αυτή που θα είχε. Αυτό θα ασκήσει πίεση ώστε αυτή η πραγματικότητα η οποία υπάρχει, να αρχίσει να αλλάζει γιατί έχουμε πλαίσιο κινήτρων και αντικινήτρων. Στην αρχή τα ποσά θα φαίνονται μικρά αλλά μετά από κάποιο διάστημα θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Οι βασικές τους εισφορές είναι ουσιαστικά εγγυημένες”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με νέες και νέους στο πλαίσιο της παρουσίασης του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

“Όλα τα ασφαλιστικά συστήματα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι οι εργαζόμενοι διαρκώς μειώνονται και υπάρχουν λιγότεροι αναδιανεμητικοί πόροι. Το νέο σύστημα γεννά πόρους οι οποίοι ανήκουν στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Αυτό έχει ένα μεταβατικό κόστος το οποίο το κράτος είναι διατεθειμένο να αναλάβει”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

- Advertisement -

Η Ηρώ Ρήγου, 23 ετών, ανέφερε ότι ως φοιτήτρια εργαζόταν ανασφάλιστη στην εστίαση. “Ήταν δική μου ευθύνη και τεράστιο λάθος καθώς έχασα κάποια επιδόματα την περίοδο του κορονοϊού. Αισθάνθηκα μη ορατή”, είπε ενώ η Αντωνία Κωνσταντοπούλου τόνισε πως “αυτή η μεταρρύθμιση ήταν αναγκαίο να γίνει”. “Αυτό που εμένα μου άρεσε είναι ότι θα υπάρξει μια εφαρμογή που θα μπορώ να δω πόσα λεφτά από το μισθό μου μαζεύονται και θα έχω τον έλεγχο σε κάποιο βαθμό των επενδύσεων που θα γίνουν”, είπε ο Θάνος Παρασκευάς ενώ ο 19χρονος Χρήστος Κωνσταντάτος που είναι ασφαλισμένος στο ΤΕΚΑ έκανε αναφορά στη διαφάνεια που έχει το νέο σύστημα. “Επειδή είμαι 19 ετών, πώς λειτουργούν οι συντάξεις δεν το γνωρίζω. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα μέσο που μου δίνει πληροφόρηση. Δεν είμαι καθόλου εξοικειωμένος με την έννοια των επενδύσεων”, ανέφερε.

“Εκπαιδεύουμε μια νέα γενιά στην έννοια της αποταμίευσης. Η σύνταξη είναι μια υποχρεωτική μορφή αποταμίευσης. Το να μπορείς να έχεις καλύτερη εικόνα αυτά τα χρήματα πώς θα επενδύονται και να είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις το ρίσκο των αγορών έχοντας την εγγύηση ότι τα χρήματα σου δεν θα χαθούν”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στάθηκε και στην ψηφιακή διαφάνεια. “Έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ψηφιακές πλατφόρμες και να μπορούμε να παρέχουμε την real time πληροφόρηση η οποία στην αρχή θα έχει εκπαιδευτική διαδικασία. Στη συνέχεια το ποσό θα ανεβαίνει. Είναι σημαντικό πού πάνε τα χρήματα αυτά, είναι κεφάλαιο το οποίο μπορεί να επενδυθεί πίσω στην ελληνική οικονομία. Τα ασφαλιστικά ταμεία στο εξωτερικό έχουν τεράστια τεχνογνωσία εκπαίδευσης. Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να καλύψουμε με κρατικούς πόρους απώλειες από το ταμείο” σημείωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι “να πετυχαίνουμε με το μικρότερο ρίσκο, τις μεγαλύτερες αποδόσεις”.

- Advertisement -

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να έχει εφαρμογή στην κύρια ασφάλιση.

“Κάνουμε μια αρχή με την επικουρική. Οι εισφορές της κύριας ασφάλισης πρέπει να υπάρχουν για να πληρώνουν τις συντάξεις. Θα επιμείνω στο πιο σημαντικό για μένα στοιχείο, που είναι η έννοια του ατομικού κουμπαρά” προσέθεσε σημειώνοντας ότι “ο ίδιος ο νέος θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να μην εργαστεί καθόλου στην γκρίζα οικονομία” και τόνισε: “Τη λογική ότι μπορεί να δουλέψεις λιγότερες δηλωμένες ώρες, να πάρεις χαμηλότερες απολαβές, πρέπει να την πολεμήσουμε γιατί έτσι οι νέοι χάνουν κάποια χρήματα που είναι δικά τους”. “Από 1.1.2023 που θα ανοίξει το σύστημα για όλους κάτω από τα 35 είμαι περίεργος να δω πόσοι θα μπουν”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς γιατί αυτή η μεταρρύθμιση δεν είχε γίνει ως τώρα είπε ότι αυτό το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις και πρόσθεσε:

“Δεν είναι καθόλου απλές αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Ήμαστε δέσμιοι προκαταλήψεων και ιδεοληψιών που έκαναν την εμφάνισή τους στην Βουλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κάθετα αντίθετη χωρίς να μπορεί να επιχειρηματολογήσει γιατί θέλει να στερήσει τις υψηλότερες συντάξεις μετά από 40 χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις τού ασφαλιστικού έχουν από τη φύση τους πολύ μακρύ ορίζοντα υλοποίησης και σε ένα πολιτικό σύστημα που έχει μάθει να σκέφτεται μόνο στο πλαίσιο του επόμενου εκλογικού κύκλου μπορεί να μην ήταν προτεραιότητα. Οι αλλαγές που έγιναν επιβλήθηκαν μέσα από μνημόνια προσαρμογής. Αυτή είναι μεταρρύθμιση που δεν μας την επέβαλε κανείς, την υπερασπιστήκαμε και την υλοποιούμε εμείς γιατί πιστεύουμε ότι είναι μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά. Εσείς, όσο και αν δεν το σκέφτεστε τώρα, κάνετε μία επιλογή που θα τη βρείτε μπροστά σας από την καλή πλευρά όταν έρθει η ώρα να πάρετε τη σύνταξή σας και ταυτόχρονα βοηθάτε την οικονομία”.

Απαντώντας σε ερώτηση για όσους έχουν επιφύλαξη και άγνοια σχετικά με τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θεωρεί λογικό “να παρέχουμε ένα δίωρο σεμινάριο για κάποιον ο οποίος δεν έχει ιδέα από επενδύσεις, να διαπαιδαγωγήσουμε μια ολόκληρη γενιά” και συμπλήρωσε: “Η επενδυτική συνείδηση και η εκπαίδευση γύρω από αυτά τα θέματα, κακό δεν κάνει. Είναι διαδικασία εκμάθησης και διαχείρισης της μεταβλητότητας των αγορών. Έχεις τη δυνατότητα να δεις το μακρύ ορίζοντα. Σε βάθος χρόνου οι αποδόσεις των μετοχών είναι θετικές, άσχετα αν οι αγορές περνούν πάντα διακυμάνσεις”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ολοκληρώνεται η προθεσμία για μετάβαση στο ΤΕΚΑ από τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα be.teka.gov.gr | Πλατφόρμα 1 θα είναι διαθέσιμη έως τις 31/12/2024 για τις αιτήσεις των ασφαλισμένων.

Τώρα, η επικουρική ασφάλιση είναι στο χέρι σου!

Το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), φέρνει την επικουρική ασφάλιση στα χέρια των ασφαλισμένων, με την καινοτόμο εφαρμογή myTEKA.

Τα κυβερνητικά μέτρα για την ασφάλιση στην σωστή κατεύθυνση, χρειάζονται διευκρινίσεις

Το ερώτημα είναι, αν μπορεί να υποχρεώσει κατοικίες να ασφαλίζονται και να τις αποκλείσει από τις αποζημιώσεις που δίνει το κράτος για φυσικές καταστροφές, αν δεν έχουν ασφαλιστεί

Π. Τσακλόγλου: Οι νέες γενιές θα πάρουν υψηλότερες συντάξεις, λόγω ΤΕΚΑ

Για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), όπου εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις υπαγωγής για την καταβολή σύνταξης σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ με οφειλές μέχρι 30.000 ευρώ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Epsilon Digital: Ηγέτης στην Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στον Ασφαλιστικό Κλάδο

Στον συνεχώς εξελισσόμενο ασφαλιστικό κλάδο, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αποτελεί προτεραιότητα για την αποδοτικότητα και τη...

Διεθνής διάκριση για την INTERAMERICAN

Ο Όμιλος INTERAMERICAN συνεχίζει να πρωτοπορεί στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, κατακτώντας το Silver Medal από τον κορυφαίο ανεξάρτητο

Εθνική Ασφαλιστική: Προς ολοταχώς για επιστροφή στο κτίριο της Καραγεώργη Σερβίας

Χρονιά προκλήσεων για την Εθνική Ασφαλιστική, με πρώτη απ` όλες την αλλαγή έδρας όπου, σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες

Η Generali ενισχύει την εμπειρία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων της με την ψηφιακή βοηθό Genie

Η Generali, στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των υπηρεσιών της, διευρύνει τα κανάλια επικοινωνίας της, και παρουσιάζει την Genie

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

«Όαση» για τις συναλλαγές η ασφάλιση πιστώσεων

Η εγχώρια αγορά, χρόνια τώρα, ήδη από το 2008, που ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση και η Ελλάδα, 24 μήνες μετά, βίωσε τη δική της πολυετή

Το δημογραφικό στο μικροσκόπιο της Eurostat: O ευρωπαϊκός πληθυσμός γερνάει…

Η μέση ηλικία του πληθυσμού της ΕΕ έφθασε την 1η Ιανουαρίου 2024 τα 44,7 χρόνια, ανακοινώθηκε από τη Eurostat. Αυτό σημαίνει πως

Πώς θα κρατήσετε τους πελάτες σας στις Κυκλάδες και την Κρήτη

Από εκεί που ψάχναμε για πελάτες για να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ψάχνουμε να δούμε πότε τα επιστημονικά συμπεράσματα ....

Έγκριση θεραπευτικής αγωγής για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα

To «πράσινο φως» έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νέα θεραπευτική επιλογή για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Έναρξη νέου κύκλου Σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για το 2025 από την NP Ασφαλιστική

Νέο κύκλο σεμιναρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επανεκπαίδευση) Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, ξεκινάει εντός του Μαρτίου