back to top
29.7 C
Athens
Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2025

Κ. Χατζηδάκης: Οι βασικοί άξονες της δράσης για αύξηση των επενδύσεων

Το 5ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο επικεντρώνεται φέτος στις προοπτικές, τις προκλήσεις των επενδύσεων στην Ελλάδα, με τις μεταρρυθμίσεις των κεφαλαιαγορών, την ανάπτυξη του real estate, τον τουρισμό, τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Σε ανώτατο επίπεδο, στελέχη της κυβέρνησης, εκπρόσωποι φορέων της ελληνικής αγοράς, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων ελληνικών και ξένων και διακεκριμένοι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας μέσα από 6 διαφορετικά πάνελ και 3 fireside chat, αναλύουν την πλούσια θεματολογία του.

- Advertisement -

Η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών επιδιώκει να καθιερώσει το ετήσιο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης ως σημείο συνάντησης και αναφοράς του συνόλου των θεσμικών επενδυτών, ώστε να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο της Ένωσης ως θεσμικού συμβούλου κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποφάσεων και πολιτικών, να συνεισφέρει στην διάχυση της συσσωρευμένης γνώσης της επαγγελματικής διαχείρισης υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα της και την συμβολή της στο οικονομικό και ασφαλιστικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα και να επισημάνει τις προκλήσεις και τις αναπτυξιακές διαστάσεις για τις εταιρείες μέλη της Ένωσης.   

Θεσμική ομιλία παρέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

- Advertisement -

“Είναι ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι στο συνέδριο για τον βασικό λόγο ότι όλη η κυβέρνηση θεωρεί την ΕΘΕ σύμμαχό της. Ζούμε σε μία εποχή ραγδαίων εξελίξεων. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η επαγγελματική διαχείριση αποτελεί βασική παράμετρο βιώσιμης ανάπτυξης. Αποτελεί προϋπόθεση για προσέλκυση κεφαλαίων ενισχύοντας το εγχώριο οικονομικό γίγνεσθαι. Εδώ και 5 χρόνια η οικονομική πολιτική μας έχει επιτύχει πρωτιές. Στην περίοδο 2019-2023 πετύχαμε την μεγαλύτερη μείωση ποσοστού ανεργίας, μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους, αύξηση του επιπέδου ανταγωνισμού, μείωση του spread ομολόγων.

Η λελογισμένη μείωση των φόρων, η υιοθέτηση σύγχρονης εργασιακής νομοθεσίας, η λήψη επενδυτικής βαθμίδας έκαναν την Ελλάδα ελκυστικότερη επενδυτικά. Οι επενδύσεις είναι προαπαιτούμενο για ένα καλύτερο μέλλον

Ως χώρα σημειώνουμε πρόοδο τα τελευταία χρόνια, παρά την πανδημία, επιτύχαμε την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε επενδύσεις με άμεσες ξένες επενδύσεις. Πρέπει ωστόσο να καλυφθεί το επενδυτικό κενό.

Αναλυτικά:

«Η Ελλάδα σημείωσε άλματα στον τομέα των επενδύσεων» υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο 5o Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών. «Παρά την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, «σημειώσαμε μεταξύ 2019-2023 στις επενδύσεις τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε ολόκληρη την ΕΕ των 27! Βασική συνεισφορά σε αυτό είχε η εισροή Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, όπου έχουμε σημειώσει μία σειρά από ρεκόρ και έχουν σωρευτικά ξεπεράσει τα 27 δισ. ευρώ!».

Ωστόσο, σημείωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, «έχουμε σοβαρή ακόμη σοβαρή δουλεία μπροστά μας. Διότι, παρά τη σημαντική πρόοδο, δεν έχουμε ακόμη καλύψει όλο το χαμένο έδαφος των τελευταίων δεκαετιών -το λεγόμενο “επενδυτικό κενό”».

Ο Υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως «βασική αρχή της πολιτικής αυτής της κυβέρνησης είναι πως, η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Έρχεται κυρίως μέσα από επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές» και παρουσίασε τους σημαντικότερους άξονες για  την περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων:

  • Διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας προκειμένου να παραμένει η χώρα ελκυστική στους επενδυτές. Η πολιτική αυτή αποτυπώνεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028, που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες και θα αποσταλεί προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Μετά τις διαδοχικές φοροελαφρύνσεις της προηγούμενης πενταετίας (μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 22% και της φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%) και την πρόσφατη μείωση για μία ακόμη μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, η σωρευτική μείωση τους φτάνει τις 5,4 μονάδες από το 2019.
  • Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά μέσα από ένα πιο εύρωστο και πιο ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του 10% της Εθνικής τράπεζας με τη συμμετοχή παγκόσμιας κλάσης θεσμικών επενδυτών υπερκαλύπτοντας κατά 12 φορές τη διεθνή προσφορά και οδηγώντας την τιμή διάθεσης των μετοχών 42% ψηλότερα σε σχέση με την έκδοση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα μέσω της συγχώνευσης της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια και στη χορήγηση στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και από μη-τραπεζικά ιδρύματα αλλά και στην επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», κατά 1 δισ. ευρώ, ώστε τα ποσοστά κόκκινων δανείων στο χαρτοφυλάκιο των συστημικών τραπεζών να κατέλθουν στον μέσο όρο της ΕΕ.
  • Πρωτοβουλίες και νομοθετικές παρεμβάσεις για ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και περαιτέρω θωράκισής της για να καταστεί το Χρηματιστήριο πιο ελκυστικό. Παράλληλα, προωθούνται μέτρα σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο που ενισχύουν απευθείας την κεφαλαιαγορά όπως η μείωση της φορολογίας για τα εταιρικά κέρδη, τα μερίσματα και τη συγκέντρωση κεφαλαίου και οι φοροαπαλλαγές για τους τόκους από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Ενώ με νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους επιχειρηματικούς «Άγγελους Επενδυτές». Επιπρόσθετα, εξορθολογίζεται το φορολογικό καθεστώς αμοιβαίων κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, ώστε να υπάρχει κίνητρο για δημιουργία επενδυτικών σχημάτων βασισμένων εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
  • Δημιουργία έως τις αρχές του 2025 του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου – κατ’ αναλογία αντίστοιχων επενδυτικών funds σε άλλες χώρες της ΕΕ- για την ενίσχυση των επενδύσεων σε κρίσιμους κλάδους, όπως η πράσινη μετάβαση, η κυκλική και γαλάζια οικονομία, οι υποδομές και τα δίκτυα, και η υψηλή τεχνολογία. Κλάδους που σήμερα δεν καλύπτονται επαρκώς από τους επενδυτές, αλλά έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία. Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως το Ταμείο θα λειτουργεί ως συνεπενδυτής με άλλα ταμεία, με μειοψηφικές συμμετοχές και αναμένεται να εκκινήσει με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ. Όπως υπογράμμισε το Ταμείο αυτό δεν έρχεται να «κανιβαλίσει» τις ήδη υπάρχουσες πρωτοβουλίες αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι ως ένα «κρατικό ταμείο σοβιετικού τύπου».
  • Παροχή κινήτρων για αύξηση των επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση προωθεί ένα, ίσως, από τα πιο ανταγωνιστικά πλαίσια φορολογικών κινήτρων στην ΕΕ για δαπάνες έρευνας προκειμένου να ενισχυθεί η διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια και να κατευθυνθούν περισσότερες επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ δημιουργεί και νέα χρηματοδοτικά κίνητρα, πέραν των φορολογικών, για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και μετασχηματισμούς με το σχετικό νομοσχέδιο να αναμένεται να περάσει από τη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου.

«Οι επενδύσεις είναι προαπαιτούμενο για να έχουμε νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Για να υπάρχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής και ένα καλύτερο μέλλον για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Επομένως να ξέρετε ότι όταν ακούτε λαϊκίστικες φωνές, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και ειδικότερα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα τις αγνοούμε αυτές τις φωνές. Έχουμε πάθει ως χώρα και έχουμε μάθει. Θα προχωρούμε δημοσιονομικά μέχρι εκεί που αντέχουμε και θα προχωρούμε στο επίπεδο των επενδύσεων όχι μόνο μέχρι εκεί που αντέχουμε από πλευράς πολιτικών αλλά και ακόμη περισσότερο. Ακριβώς για να στείλουμε το μήνυμα ότι μάθαμε το μάθημα της περασμένης δεκαετίας και ότι η χώρα αυτή είναι αποφασισμένη να εκπλήξει ευχάριστα και να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον ιδιαίτερα για τη νέα γενιά» κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης

©Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τι γνωρίζουν οι νέοι από χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό;

Tι ειπώθηκε στο Panel VI: «Οι Νέοι μας», με συντονιστή τον κ. Αιμίλιο Κυριάκου, Πρόεδρο ΔΣ, Junior Achievement Greece

H Eλλάδα πρωτοπορεί την τελεταία 5ετία, αλλά έχει ακόμη (επενδυτικό) δρόμο

Koρυφαίοι εκπρόσωποι της αγοράς συμμετείχαν στο Panel Ι με τίτλο: «Η Ελλάδα σήμερα».

Τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό: Επιδόματα, παραγραφή και όλες οι βασικές ρυθμίσεις

Αναρτήθηκε σε  δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας

Σε λειτουργία η νέα Επιθέωρηση Εργασίας: Ανέλαβε ο Γιώργος Τζιλιβάκης

Ξεκίνησε σήμερα επίσημα η λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, μετά την πλήρωση του συνόλου των τυπικών προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

100 Χρόνια ΕΕΑ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον 2ο Αγώνα Δρόμου για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Επαγγελματίες

Ο Αγώνας Δρόμου του ΕΕΑ αποτελεί μια γιορτή που φέρνει κοντά επαγγελματίες, οικογένειες και φίλους - Έως την 1η Οκτωβρίου οι εγγραφές

Ξεκινά σήμερα το τριήμερο ασφαλιστικό συνέδριο της Sofos Insurance Agency στη Λίμνη Πλαστήρα

Το συνέδριο θα διαρκέσει έως τις 14 Σεπτεμβρίου και φιλοδοξεί να αναδείξει τις τάσεις, τις προκλήσεις και τις καινοτομίες στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος ανοίγει τις πόρτες της με Open Day για το νέο εξάμηνο

Στις 17/9 οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για εξετάσεις πιστοποίησης, σεμινάρια επιμόρφωσης αλλά και επιστημονικές δράσεις

ΣΥΑΕ και Εκπαιδευτικός Όμιλος COORDINATORS προσφέρουν υποτροφίες σπουδών στα μέλη τους

Ένα έτος δωρεάν δίδακτρα στο πρόγραμμα ασφαλιστικών σπουδών της ΙΣΑΕΚ για μέλη του ΣΥΑΕ, συλλόγων της ΟΑΣΕ και μέλη των οικογενειών τους

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

100 Χρόνια ΕΕΑ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον 2ο Αγώνα Δρόμου για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Επαγγελματίες

Ο Αγώνας Δρόμου του ΕΕΑ αποτελεί μια γιορτή που φέρνει κοντά επαγγελματίες, οικογένειες και φίλους - Έως την 1η Οκτωβρίου οι εγγραφές

Η Ελλάδα επενδύει στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της Google DeepMind

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας σε πεδία όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η πρόληψη φυσικών καταστροφών

Θεραπευτική Κλινική Ν. Αλεξάνδρα: Πρώτο πιλοτικό Δίκτυο Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Γυναικολογικού Καρκίνου

Με ιδιαίτερη φροντίδα οι Έλληνες επιστήμονες σχηματίζουν «μονοπάτια» ασθενών για κάθε γυναικολογική κακοήθεια

Back to school! Ομαλή προσαρμογή γονέων και παιδιών

Το δύσκολο έργο της οργάνωσης και του συντονισμού μετά τις διακοπές μπορούμε να το διευθετήσουμε ακολουθώντας κάποια βασικά βήματα

Ξεκινά σήμερα το τριήμερο ασφαλιστικό συνέδριο της Sofos Insurance Agency στη Λίμνη Πλαστήρα

Το συνέδριο θα διαρκέσει έως τις 14 Σεπτεμβρίου και φιλοδοξεί να αναδείξει τις τάσεις, τις προκλήσεις και τις καινοτομίες στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης