back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026

Κ. Χατζηδάκης: «Δικαίωμα στη Λήθη», μια αυτονόητη κίνηση ανθρωπιάς

«Η θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη» είναι μια αυτονόητη κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο, ώστε να μην υπάρχουν πλέον διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους. Ουσιαστικά αφορά περίπου 400.000 συμπολίτες μας που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο και βλέπουν πια τα δικαιώματά τους να εξισώνονται με των υπόλοιπων πολιτών. Πλέον δηλαδή θα μπορούν να προχωρούν στις αποφάσεις τους για δάνεια και ασφαλίσεις ζωής, απελευθερωμένοι από τα δεσμά του σχετικού ιατρικού τους ιστορικού». Αυτό σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Κώδικα Δεοντολογίας της Ελληνικής Ασφαλιστικής Εταιρείας για τη θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη».

«Η θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη» δεν είναι αφορμή κομπασμού», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Για μένα, από την πρώτη στιγμή, υπήρξε ένα ζήτημα συνειδησιακό. Γιατί υπάρχουν οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος αυτών των συνανθρώπων μας που συχνά γίνονται ανεκτές από την κοινωνία. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ήταν αυτονόητη υποχρέωσή μας. Γι’ αυτό πριν από δυόμιση μήνες δεσμευτήκαμε ως κυβέρνηση και σήμερα το κάνουμε πράξη, ύστερα από τη στενή και καλή συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και  την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου».

- Advertisement -

Ο συγκεκριμένος Κώδικας Δεοντολογίας είναι ένα κείμενο αυτοδέσμευσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ασφαλίσεων ζωής, οι οποίες είναι προϋπόθεση για δανειακά προϊόντα, χορηγούμενα από πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Μέχρι πρότινος οι επιζώντες από καρκίνο αντιμετώπιζαν διακρίσεις σχετικά με τη λήψη δανείων ή ασφαλειών, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν εμπειρία καρκίνου. «Αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε καμία προηγμένη κοινωνία! Το θέμα έχει να κάνει με την ανθρωπιά μας. Με την ανθρωπιά της ίδιας της Πολιτείας. Και είναι ένα θέμα μεγάλης κλίμακας, διότι οι επιζώντες από καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη πλέον είναι 20 εκατ. Είναι, λοιπόν, και ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Το δικαίωμα στη λήθη για τους ασθενείς με καρκίνο αποτελεί άλλωστε μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., οι οποίες έχουν λάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, βάσει πλέον του Κώδικα αυτού -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- το ιστορικό καρκίνου ενός υποψήφιου προς ασφάλιση προσώπου δεν θα λαμβάνεται υπόψη κατά το στάδιο της αξιολόγησης του ασφαλιστικού κινδύνου. Δεν θα συνιστά, δηλαδή, αφ’ εαυτού ούτε λόγο απόρριψης της αίτησης ασφάλισης ούτε επαύξησης του ασφαλίστρου. Και ο υποψήφιος θα τυγχάνει ίσης μεταχείρισης σε σύγκριση με πρόσωπα που δεν έχουν νοσήσει ποτέ από καρκίνο.

- Advertisement -

«Φυσικά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, τόσο για τους επιζώντες από καρκίνο όσο και για τους ασθενείς με καρκίνο. Διότι, χωρίς αμφιβολία, τα εμπόδια που ακόμη αντιμετωπίζουν παραμένουν πολλά: στην εργασία, στην ασφάλιση, στην κοινωνική ζωή», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επανέλαβε τη δέσμευση πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας: Μιας κοινωνίας όπου κάθε άνθρωπος -ανεξάρτητα από το ιατρικό του ιστορικό- θα αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια, με σεβασμό και με αλληλεγγύη. Όπως αξίζει σε όλους τους συνανθρώπους μας. Και, βεβαίως, και στους συνανθρώπους μας που είναι επιζώντες από καρκίνο. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους. Ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς! Ένα μέλλον με περισσότερη ανθρωπιά!».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης ευχαρίστησε όλες τις πλευρές για την αγαστή συνεργασία όλους αυτούς τους μήνες, τη Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Θεώνη Αλαμπάση, τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, τον πρόεδρο της Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, Γιώργο Καπετανάκη και την πρόεδρο του Win Cancer, Πίστη Κρυσταλλίδου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

5 άξονες πρωτοβουλιών για την οδική ασφάλεια

Εντός του Μαΐου θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο τα κίνητρα ασφάλισης κατα φυσικών καταστροφών

Στο φορολογικό και αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση εντάσσονται και τα μέτρα που αφορούν την ασφαλιστική αγορά.

Κ. Χατζηδάκης: Τέσσερις παρεμβάσεις για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τέσσερις παρεμβάσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε στενή συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών

Κ. Χατζηδάκης: Μειώσεις φόρων στην τριετία 2025-2027 με ανάπτυξη και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Το 2023 η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση φόρων ως προς το ΑΕΠ μεταξύ των χωρών της ΕΕ 

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οικονομικό κίνητρο 40.000 ευρώ αυξάνει την προσέλκυση νέων γιατρών σε κρίσιμες ειδικότητες

Η ανταπόκριση θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς αφορά ειδικότητες που αποτελούν βασικό πυλώνα της ΠΦΥ και του ΕΣΥ

Στο ΕΣΥ παραμένουν ένα χρόνο ακόμη 181 γιατροί πριν τη συνταξιοδότηση

Οι εν λόγω γιατροί υπηρετούν σε θέσεις διευθυντών και συντονιστών διευθυντών ή επιμελητών Α΄

Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 – Ο ρόλος της εξατομικευμένης θεραπείας

Τι επισημαίνει ο Παναγιώτης Τσαπόγας, Παθολόγος και Αναπληρωτής Διευθυντής στη Γ’ Παθολογική Κλινική / Κέντρο Μεταβολισμού και Διαβήτη του Ερρίκος Ντυνάν

«Και Αν Συμβεί… Να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού;» με καλεσμένη τη Χριστίνα Φυτέα

Μια ουσιαστική, θεσμική συζήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά και πώς επηρεάζονται ασφαλισμένοι και επαγγελματίες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης: 1η Φεβρουαρίου τα αποκαλυπτήρια του πρώτου ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια στην Αττική

Παράλληλα, η Πλατεία Δημαρχείου Ελληνικού-Αργυρούπολης μετονομάζεται σε Πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

Τερέζα Σκαρλάτου: «Η Ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων από την Allianz Trade προσφέρει στις επιχειρήσεις την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται» 

Η CEO της Allianz Trade αποκαλύπτει στο «IW» μια φιλοσοφία ηγεσίας που στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνεργασία αλλά και στη δύναμη των δεδομένων

Τι διαβλέπει η Munich Re, τα στραβοπατήματα

Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και η αβεβαιότητα που περιβάλλει την πολιτική των ΗΠΑ – Προβλέψεις για Ευρώπη, Κίνα αλλά και τεχνολογικές μετοχές

Η HDI παρουσιάζει τη νέα υπηρεσία «Climate Risk Consulting Service»

Mια επιστημονική λύση πρόγνωσης νέας γενιάς, που αξιοποιεί την ΤΝ και τα πιο σύγχρονα γεωχωρικά εργαλεία της εταιρείας

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ