back to top
22.7 C
Athens
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2026

Κ. Χατζηδάκης: «Δικαίωμα στη Λήθη», μια αυτονόητη κίνηση ανθρωπιάς

«Η θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη» είναι μια αυτονόητη κίνηση ανθρωπιάς για τους επιζώντες από καρκίνο, ώστε να μην υπάρχουν πλέον διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους. Ουσιαστικά αφορά περίπου 400.000 συμπολίτες μας που έχουν επιζήσει από τον καρκίνο και βλέπουν πια τα δικαιώματά τους να εξισώνονται με των υπόλοιπων πολιτών. Πλέον δηλαδή θα μπορούν να προχωρούν στις αποφάσεις τους για δάνεια και ασφαλίσεις ζωής, απελευθερωμένοι από τα δεσμά του σχετικού ιατρικού τους ιστορικού». Αυτό σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Κώδικα Δεοντολογίας της Ελληνικής Ασφαλιστικής Εταιρείας για τη θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη».

«Η θέσπιση του «Δικαιώματος στη Λήθη» δεν είναι αφορμή κομπασμού», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Για μένα, από την πρώτη στιγμή, υπήρξε ένα ζήτημα συνειδησιακό. Γιατί υπάρχουν οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος αυτών των συνανθρώπων μας που συχνά γίνονται ανεκτές από την κοινωνία. Θεωρώ, λοιπόν, ότι ήταν αυτονόητη υποχρέωσή μας. Γι’ αυτό πριν από δυόμιση μήνες δεσμευτήκαμε ως κυβέρνηση και σήμερα το κάνουμε πράξη, ύστερα από τη στενή και καλή συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και  την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου».

- Advertisement -

Ο συγκεκριμένος Κώδικας Δεοντολογίας είναι ένα κείμενο αυτοδέσμευσης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ασφαλίσεων ζωής, οι οποίες είναι προϋπόθεση για δανειακά προϊόντα, χορηγούμενα από πιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Μέχρι πρότινος οι επιζώντες από καρκίνο αντιμετώπιζαν διακρίσεις σχετικά με τη λήψη δανείων ή ασφαλειών, σε σύγκριση με άτομα που δεν έχουν εμπειρία καρκίνου. «Αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε καμία προηγμένη κοινωνία! Το θέμα έχει να κάνει με την ανθρωπιά μας. Με την ανθρωπιά της ίδιας της Πολιτείας. Και είναι ένα θέμα μεγάλης κλίμακας, διότι οι επιζώντες από καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη πλέον είναι 20 εκατ. Είναι, λοιπόν, και ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Το δικαίωμα στη λήθη για τους ασθενείς με καρκίνο αποτελεί άλλωστε μέρος του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και μέχρι σήμερα αναγνωρίζεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., οι οποίες έχουν λάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός, βάσει πλέον του Κώδικα αυτού -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- το ιστορικό καρκίνου ενός υποψήφιου προς ασφάλιση προσώπου δεν θα λαμβάνεται υπόψη κατά το στάδιο της αξιολόγησης του ασφαλιστικού κινδύνου. Δεν θα συνιστά, δηλαδή, αφ’ εαυτού ούτε λόγο απόρριψης της αίτησης ασφάλισης ούτε επαύξησης του ασφαλίστρου. Και ο υποψήφιος θα τυγχάνει ίσης μεταχείρισης σε σύγκριση με πρόσωπα που δεν έχουν νοσήσει ποτέ από καρκίνο.

- Advertisement -

«Φυσικά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, τόσο για τους επιζώντες από καρκίνο όσο και για τους ασθενείς με καρκίνο. Διότι, χωρίς αμφιβολία, τα εμπόδια που ακόμη αντιμετωπίζουν παραμένουν πολλά: στην εργασία, στην ασφάλιση, στην κοινωνική ζωή», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επανέλαβε τη δέσμευση πως «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας: Μιας κοινωνίας όπου κάθε άνθρωπος -ανεξάρτητα από το ιατρικό του ιστορικό- θα αντιμετωπίζεται με αξιοπρέπεια, με σεβασμό και με αλληλεγγύη. Όπως αξίζει σε όλους τους συνανθρώπους μας. Και, βεβαίως, και στους συνανθρώπους μας που είναι επιζώντες από καρκίνο. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο φωτεινό μέλλον για όλους. Ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς! Ένα μέλλον με περισσότερη ανθρωπιά!».

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης ευχαρίστησε όλες τις πλευρές για την αγαστή συνεργασία όλους αυτούς τους μήνες, τη Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Θεώνη Αλαμπάση, τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, τον πρόεδρο της Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, Γιώργο Καπετανάκη και την πρόεδρο του Win Cancer, Πίστη Κρυσταλλίδου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το «Δικαίωμα στη Λήθη» γίνεται πραγματικότητα και στην Ελλάδα

Με την ψήφιση του Νόμου 5317/2026, η χώρα μας αποκτά πλέον σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ανθρώπων που έχουν αντιμετωπίσει..

Δικαίωμα στη Λήθη: Νομοθετική κατοχύρωση για τα άτομα με ιστορικό καρκίνου και στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά ασφαλιστικές συμβάσεις που συνδέονται με συμβάσεις καταναλωτικής πίστης, 5 έτη μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας

Πλήθος και ισχυρά μηνύματα στην εκδήλωση της ΕΑΕΕ για το μέλλον της ασφάλισης

Το έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις του κλάδου αποτύπωσε η ευρεία συμμετοχή σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου

Κ. Χατζηδάκης: Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προστασία της κοινωνίας

Την ανάγκη για ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης κινδύνων ανέδειξε από το βήμα της εκδήλωσης «Beyond Risk» της ΕΑΕΕ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Enrico Nanni αναλαμβάνει καθήκοντα CEO Ευρώπης στη Howden από το 2027

Ο Enrico Nanni αναλαμβάνει καθήκοντα CEO Ευρώπης στη Howden από την 1η Ιανουαρίου 2027, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο του Chief Commercial Officer.

Στα γραφεία της Karavias Underwriting Agency στελέχη από το συνδικάτο των LLOYD’S

Η συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανοίγουν τον δρόμο για νέες ασφαλιστικές λύσεις, αναφέρει η Karavias Underwriting Agency

Παρουσία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη τα εγκαίνια του νέου Ψηφιακού Αγγειογράφου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε χθες, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, τη Λάρισα, προκειμένου να εγκαινιάσει τον νέο ψηφιακό αγγειογράφο

ΣΠΑΤΕ: Οι 8 προτάσεις στην 8η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών

Συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης έθεσε στο επίκεντρο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Από τον «τρόμο» στα ταμεία: Πώς το Halloween εξελίχθηκε σε μια «χρυσή» βιομηχανία δισεκατομμυρίων

Μπορεί οι ρίζες του να βρίσκονται σε αρχαία κελτικά έθιμα, όμως το σύγχρονο Halloween έχει μετατραπεί σε έναν από τους ισχυρότερους εμπορικούς κινητήρες

AIG Greece: Η αστική ευθύνη μιας επιχείρησης δεν σταματά στην είσοδό της

Τον ρόλο της ασφάλισης αστικής ευθύνης στην προστασία των επιχειρήσεων από απαιτήσεις τρίτων αναδεικνύει η AIG Greece, μέσα από ανάρτησή της στο Facebook.

Ο Enrico Nanni αναλαμβάνει καθήκοντα CEO Ευρώπης στη Howden από το 2027

Ο Enrico Nanni αναλαμβάνει καθήκοντα CEO Ευρώπης στη Howden από την 1η Ιανουαρίου 2027, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο του Chief Commercial Officer.

Σε μία συγκυρία πιέσεων, η βιομηχανία ξεχωρίζει ως σταθερός πυλώνας ανάπτυξης για την Ελλάδα

Παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, οι πωλήσεις του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, με δυναμική αντίστοιχη της ευρωπαϊκής.

Οι λευκές γραμμές που μειώνουν τα τροχαία

Έρευνα που ξεκίνησε το 1957 στις ΗΠΑ κατέγραψε μείωση 19% στα τροχαία ατυχήματα μετά την τοποθέτηση λευκών γραμμών