Μετά τις απώλειες που επέφερε ο κορωνοϊός στην οικονομία των ΗΠΑ, οι προκλήσεις συνεχίζονται, τόσο για το επιχειρείν όσο και για τον κόσμο της ασφάλισης στην αμερικανική ήπειρο.
Η κοινωνική αναταραχή που έχει προκληθεί με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζ. Φλόιντ στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, είχε επίπτωση και στην ομαλοποίηση της λειτουργίας των καταστημάτων που λόγω covid-19 πάσχιζαν να ανακάμψουν.
Ο γνωστός επιχειρηματίας Fraser Ross με έντονη δραστηριοποίηση στο λιανεμπόριο στο LA εκτιμά πως οι βανδαλισμοί στα καταστήματα λόγω των αναταραχών είναι κάτι χειρότερο από την κρίση της πανδημίας.”Με τον κορωνοϊό ήμασταν σε θέση να συνεργαστούμε με τους προμηθευτές και τους εταίρους μας. Τώρα έχουμε ‘ταμπουρωθεί’ στα καταστήματά μας και δίνουμε αγώνα για να τα προστατεύσουμε» δηλώνει στο CNBC.
O ίδιος εκτιμά ότι τα δικά του καταστήματα έχουν υποστεί ζημιές ύψους άνω των 400.000 δολαρίων.
Ποιος ο ρόλος της ασφάλισης σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία;
Σύμφωνα με την American Property Casualty Insurance Association σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει ένας «χρυσός κανόνας» και μια κοινή γραμμή βάσει της οποίας χαράσσεται η πολιτική κάλυψης. Η γραμμή αυτή ορίζει ότι οι ζημιές που προκαλούνται στη διάρκεια διαδηλώσεων και αναταραχών καλύπτονται από τα συμβόλαια ασφάλισης περιουσίας.
Εκπρόσωπος της αμερικανικής Ένωσης δήλωσε ότι οι αναταραχές ή μια απεργιακή κινητοποίηση καλύπτονται ως κίνδυνοι με βάση την πολιτική των συμβολαίων περιουσίας, με εξαίρεση ορισμένων που εντάσσονται σε κατηγορία «υψηλού κινδύνου» οπότε καλύπτονται από μια πολιτική “all-risk’ που είναι ευρύτερη.
«Σε γενικές γραμμές, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης καλύπτει ζημιές για περιουσιακά στοιχεία όταν η αιτία της ζημιάς αποδίδεται σε πυρκαγιά, αναταραχές ή βανδαλισμούς», δήλωσε εκπρόσωπος της ασφαλιστική Hartford στο CNBC.
Ωστόσο, οι ασφαλιστές σημειώνουν ότι κάθε αξίωση είναι διαφορετική και αξιολογείται βάσει του συνόλου των γεγονότων και των όρων του συμβολαίου τους.
Δεν είναι σαφές ποιες θα είναι οι απώλειες από τα επεισόδια. Παρόλα αυτά, σε αντίστοιχα γεγονότα που ξέσπασαν το 1992 με αφορμή την υπόθεση του Rodney King οι απώλειες έφθασαν τα 775 εκατ. δολάρια, (ή 1,42 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα), σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Πληροφοριών.