Η σχέση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας είναι αμφίδρομη. Μάλιστα πολλές φορές κρύβεται σε υπόγειες διαδρομές. Σύμφωνα με τον διακεκριμένο ψυχίατρο Χαράλαμπο Τουλούμη, έξι στους δέκα ανθρώπους θα αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους κάποια ψυχική διαταραχή. Επομένως, οι ψυχικές διαταραχές, όπως το γενικευμένο άγχος, η κοινωνική φοβία και η διαταραχή πανικού είναι πάρα πολύ συχνές. Ορισμένες αποτελούν διαταραχές της νεότητας, άλλες συνεπάγονται ανικανότητα, ενώ κάποιες είναι χρόνιες και υποτροπιάζουσες.
Οι πιο σοβαρές από αυτές, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να επιφέρουν βλάβη σε κάποιες περιοχές του εγκεφάλου και, βέβαια, συνοδεύονται από σημαντικό κόστος για τους ασθενείς και τα πρόσωπα που τους φροντίζουν. Με τη βοήθεια του κ. Τουλούμη κατανοούμε καλύτερα τις ψυχικές ασθένειες και μαθαίνουμε περισσότερα για τη σύνδεσή τους με νοσήματα που αφορούν τη σωματική υγεία.
Μέχρι τώρα, κυρίαρχο δόγμα ότι ένα υγιές σώμα αποτελεί τη βάση για ένα υγιές πνεύμα. Τα τελευταία χρόνια όμως δημοσιεύονται μελέτες που εξετάζουν τη συσχέτιση ψυχικής και σωματικής υγείας από την άλλη πλευρά. Ποια είναι η άποψή σας; Πόσο σοβαρά πρέπει να λαμβάνουμε αυτή τη συσχέτιση;
Έχετε απόλυτο δίκιο ότι η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη – αυτό είναι κατά βάση το θέμα της ψυχοσωματικής ιατρικής. Στην ψυχοσωματική ιατρική υπάρχουν δύο σχολές ερμηνείας αυτής της αμφίδρομης σχέσης που υπάρχει μεταξύ των σωματικών νοσημάτων και των ψυχικών διαταραχών.
Η πρώτη σχολή είναι εκείνη που αναφέρει ότι το στρες κινητοποιεί κάποιες διεργασίες στον οργανισμό και αυτές έχουν ως αποτέλεσμα κάποια σωματική νόσηση σε δεύτερο χρόνο.
Η δεύτερη σχολή είναι καθαρά ψυχαναλυτική. Αναφέρει ότι οι ψυχοσυγκρούσεις (όταν το προεγώ του ανθρώπου εδώ και τώρα επιζητεί ικανοποίηση για κάποια πράγματα τα οποία δεν είναι αποδεκτά δημιουργείται μία ψυχοσύγκρουση) παίρνουν τη μορφή ενός σωματικού συμπτώματος.
Περισσότερα στο interamerican blog