back to top
13.9 C
Athens
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Insurance Europe: Κερδίζουν οι καταναλωτές από τα Big Data Analytics

Οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ χαιρετίζουν την παραδοχή από πλευράς Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟΡΑ) ότι η ανάλυση των «μεγάλων δεδομένων» (Big Data) φέρνει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και υπογραμμίζουν ότι δεν απαιτούνται νέες ρυθμίσεις σε επίπεδο ΕΕ για τα Big Data Analytics.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

- Advertisement -

Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο William Vidonja, στέλεχος της Insurance Europe «Οι Ευρωπαίοι (αντ)ασφαλιστές χαιρετίζουν τα συμπεράσματα της έκθεσης της ΕΙΟΡΑ για τις μεγάλες ευκαιρίες που «φέρνει» η χρήση των Big Data τόσο στους καταναλωτές όσο και στην ασφαλιστική βιομηχανία.

Ειδικότερα, η διαθεσιμότητα ενός τεράστιου όγκου δεδομένων και η χρήση ολοένα και πιο τεχνολογικά προηγμένων μοντέλων διαχείρισης ρίσκου επιτρέπουν στις ασφαλιστικές να προσφέρουν σημαντικά οφέλη στους πελάτες τους, όπως προϊόντα που εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες τους, καλύτερη τιμολόγηση και καλύτερη πρόληψη των κινδύνων».

- Advertisement -

Η έκθεση της ΕΙΟΡΑ είναι το αποτέλεσμα μιας θεματικής έρευνας, με στόχο την συγκέντρωση εμπειρικών αποδείξεων για τα οφέλη και τους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση των Big Data. «Οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές καλούν την Αρχή να συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη βιομηχανία για το σημαντικό αυτό θέμα.

Την ίδια στιγμή, η Insurance Europe καλεί την ΕΙΟΡΑ να απέχει από ρυθμιστικά μέτρα που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασταλτικά για την καινοτομία και για την ικανότητα του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου να είναι ανταγωνιστικός διεθνώς».

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα Big Data, υπάρχει πληθώρα ευρωπαϊκών κανόνων που εφαρμόζονται κατά τη χρήση των δεδομένων στον ασφαλιστικό κλάδο (προστασία προσωπικών δεδομένων, διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, marketing εξ΄αποστάσεως, ίση μεταχείριση, απαιτήσεις εταιρικής διακυβέρνησης της Solvency II κ.α.)

«Η έκθεση της ΕΙΟΡΑ επιβεβαιώνει την επάρκεια των υφιστάμενων κανόνων σε επίπεδο ΕΕ και των διευθετήσεων που έχουν γίνει για την διακυβέρνηση των δεδομένων από τις ασφαλιστικές. Ως εκ τούτου, οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα, καθώς υπάρχει ήδη αποτελεσματική προστασία που διασφαλίζει την υπεύθυνη χρήση των big data analytics και αποτρέπει πιθανά ανεπιθύμητα αποτελέσματα», καταλήγει η Insurance Europe.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Φερεγγυότητα II: Ο “χρησμός” της Insurance Εurope για τη διαχείριση κινδύνων βιωσιμότητας

Η Insurance Europe ανταποκρίθηκε σε διαβούλευση της EIOPA σχετικά με τα ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα (RTS) σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων

Insurance Europe: Τρεις προτάσεις για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

Θετική είναι η Insurance Europe απέναντι στα νέα φιλόδοξα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC) να ιδρύσει την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

Οι θέσεις Insurance Europe σχετικά με την προώθηση πρότασης Omnibus

Μεταξύ των προωθούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της συγκαταλέγεται η υιοθέτηση πρότασης Omnibus

Δημοσίευση της 5ης Έκθεσης της ΕΙΟΡΑ σχετικά με τα διοικητικά πρόστιμα

Στις 29 Ιανουαρίου 2025, η EIOPA δημοσίευσε την 5η κατά σειρά ετήσια έκθεση σχετικά με τις διοικητικές κυρώσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πειραιώς-Εθνική: Ποιος θα πάρει το bancassurance

Πολλά και ενδιαφέροντα ήταν όσα είπε ο Θοδωρής Γναρδέλλης στην ενημέρωση των αναλυτών από το team της Πειραιώς.

ΕΑΕΕ: To Action Plan της Κομισιόν για την αυτοκινητοβιομηχανία

Στις 5 Μαρτίου 2025, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EE) παρουσίασε το σχέδιο δράσης της (Action Plan ΕΕ) για τον τομέα της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Allianz-Trade, Γερμανία: Στροφή σε αμυντικές επενδύσεις με αύξηση χρέους

Η πλειοψηφία των δύο τρίτων στην Bundestag εξαίρεσε τις αμυντικές δαπάνες από τον κανονικό προϋπολογισμό, επιτρέποντας νέο χρέος άνω

ΣΕΣΑΕ: Ιστορίες ηγεσίας από την Αρχαία Ελλάδα

Ο ΣΕΣΑΕ ξεκινώντας τον κύκλο εκδηλώσεων που έχει προγραμματίσει για φέτος, σε επίκαιρα θέματα που αγγίζουν την Ασφαλιστική Αγορά

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφαλιστικές φουρτούνες

Κάτι πρέπει να κάνει το λόμπυ των ασφαλιστών για να λύσει το θέμα. Η κυβέρνηση ολιγωρεί όμως ο χρόνος πιέζει....

Μελέτη PHSSR: Πώς η χρόνια νοσηρότητα επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ

Σε παρεμβάσεις για την έγκαιρη και αποτελεσματική διαχείριση της χρόνιας νοσηρότητας στοχεύει νέα μελέτη στο πλαίσιο της

GenAI και τραπεζικός κλάδος: Προκλήσεις και ευκαιρίες

«GenAI και τραπεζικός κλάδος: προκλήσεις και ευκαιρίες» ήταν το κεντρικό θέμα του πολύ ενδιαφέροντος Panel I που πραγματοποιήθηκε

Ενσωματώνει το gov.gr στη διαδικασία ασφάλισης αυτοκινήτου η Anytime

Η Anytime ενσωματώνει την πλατφόρμα του κυβερνητικού ψηφιακού συστήματος στη διαδικασία ασφάλισης αυτοκινήτου.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού το έχει ήδη «φάει» η ακρίβεια

Ανακοινώθηκε η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και έχει ενδιαφέρον να δούμε τα πραγματικά νούμερα