back to top
27.6 C
Athens
Τρίτη 4 Αυγούστου 2026

Η Interamerican για τη χρηματοοικονομική υπευθυνότητα και γνώση από τις μικρές ηλικίες

“Η έλλειψη βασικών γνώσεων περί τα χρηματοοικονομικά κοστίζει ακριβά και αποτελεί οξύ κοινωνικό πρόβλημα”. Σε αυτή τη διαπίστωση συνέκλιναν οι ομιλητές κατά την παρουσίαση του βιβλίου για παιδιά “Προγραμματίζοντας για το Μέλλον μας!” του Νίκου Φίλιππα, καθηγητή Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και προέδρου του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού. Το βιβλίο (Εκδόσεις Παπαδόπουλος), του οποίου την έκδοση και δωρεάν διανομή υποστηρίζει η INTERAMERICAN στη σειρά σχετικών πρωτοβουλιών εταιρικής υπευθυνότητας για την ανάπτυξη χρηματοοικονομικής παιδείας, παρουσιάστηκε σε εκπαιδευτικούς και ενδιαφερόμενο κοινό στις 27 Ιουλίου και αποτελεί πρότυπο εργαλείο εισαγωγής στην αντίληψη των οικονομικών εννοιών από τις μικρές ηλικίες.

Κατά την παρουσίαση, ο συγγραφέας και η Τζίνα Θανοπούλου, Ed.M., M.A. Harvard University, συμβουλευτική-εκπαιδευτική ψυχολόγος, η ´Ολγα Μπορνόζη, διευθύνουσα σύμβουλος της Capital Link, ο Γιάννης Περλεπές, γενικός διευθυντής της εφημερίδας “Ναυτεμπορική” και ο Μάρκος Φραγκουλόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής πωλήσεων και marketing της ΙΝΤΕRAMERICAN, προσέγγισαν από διαφορετικές οπτικές γωνίες το φαινόμενο της χρηματοοικονομικής άγνοιας και τις συνέπειές του, που πλήττουν την ατομική και κοινωνική ευημερία. Οι ομιλητές επεσήμαναν, μεταξύ των πιο σοβαρών αιτίων για την αδυναμία κατανόησης του χρηματοοικονομικού συστήματος και ελέγχου της διαχείρισης του χρήματος, το σχετικό κενό που υφίσταται στην υποχρεωτική εκπαίδευση, καθώς και παράγοντες όπως η ταχύτητα των εξελίξεων που φέρνει η χρηματοοικονομική καινοτομία, οι ατομικές και ομαδικές συμπεριφορές (ψευδαίσθηση της γνώσης, συμπεριφορές αγέλης) κ.ά., που μεγαλώνουν το πρόβλημα.

- Advertisement -

Με το βιβλίο του, ο Νίκος Φίλιππας φωτίζει, με απλό και κατανοητό τρόπο για παιδιά, έννοιες όπως ο προϋπολογισμός και η χρησιμότητά του, ο αποτελεσματικός προγραμματισμός εσόδων-εξόδων, οι χρηματοοικονομικοί στόχοι και πώς επιτυγχάνονται, η διαφορά μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών, η συναλλαγή. Οι εύληπτες απαντήσεις και ερμηνείες υποστηρίζονται με παραδείγματα από την καθημερινότητα των παιδιών και με εκφραστική εικονογράφηση (Ναταλία Καπατσούλια).

“Μακροπρόθεσμος στόχος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού είναι η δημιουργία μιάς νέας γενιάς χρηματοοικονομικά ενημερωμένων και υπεύθυνων πολιτών, ώστε να λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τα οικονομικά τους θέματα” τόνισε ο συγγραφέας, προτείνοντας την εισαγωγή σχετικών μαθημάτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με ίσες ευκαιρίες μάθησης για όλα τα παιδιά. Ο καθηγητής υπογράμμισε τη σημασία χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας σε αυτή την εκπαίδευση, καθώς και την ανάγκη παράλληλης επιμόρφωσης των γονέων.

- Advertisement -

Η παιδοψυχολόγος κ. Θανοπούλου εστίασε στην ψυχολογική και ηθική προέκταση της αξίας του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, συνδέοντάς τον με αξίες ζωής και πράξεων κοινωνικής σημασίας και συνεισφοράς, που αναπτύσσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη και ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Στη δική της παρέμβαση η κ. Μπορνόζη, μεταφέροντας τις συνέπειες στην ηλικιακή ωριμότητα,  μίλησε για τη βαρύτητα της σχέσης μεταξύ συνταξιοδοτικού αλφαβητισμού και χρηματοοικονομικής ευημερίας. Όπως τόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της Capital Link, ο συνταξιοδοτικός αναλφαβητισμός οδηγεί σε αδυναμία προετοιμασίας -από τη νεότητα ήδη- για τις ανάγκες που αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος μετά την ολοκλήρωση του εργάσιμου βίου του.

Ο κ. Περλεπές υποστήριξε την αναγκαιότητα του “οικονομικού εγγραμματισμού” από τα πρώτα σχολικά χρόνια, επισημαίνοντας την επέκταση της ενημέρωσης σε γονείς και εκπαιδευτικούς και τον υπεύθυνο ρόλο των Μέσων Ενημέρωσης γι’ αυτό. “Η οικονομική παιδεία αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, όπως ήταν κάποτε η αριθμητική” τόνισε, παρατηρώντας πως “όταν οι πολίτες ευημερούν έχοντας ευρύτητα οικονομικής συνείδησης, που περιλαμβάνει και τη φορολογική, ευημερεί και το κράτος”.

Η INTERAMERICAN, όπως υπογράμμισε εκ μέρους της εταιρείας ο κ. Φραγκουλόπουλος, έχει ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της, για τη δημιουργία και απόδοση αξίας στην κοινωνία, την καταπολέμηση της χρηματοοικονομικής άγνοιας με ενέργειες ανάλογες της υποστήριξης του βιβλίου “Προγραμματίζοντας για το Μέλλον μας!”. Αξίζει να σημειωθεί ότι η INTERAMERICAN ήταν χορηγός και του πρώτου βιβλίου του Νίκου Φίλιππα για μικρότερα παιδιά, με θέμα την αποταμίευση.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Interamerican: «Μην αγνοείτε τις ειδοποιήσεις του 112»

Την ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης στις προειδοποιήσεις της Πολιτικής Προστασίας για τα φαινόμενα πυρκαγιών υπογραμμίζει η Interamerican...

Interamerican | Resilience Stories: Ο Κώστας Λαγουβάρδος μιλά για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα του αύριο

Η Interamerican παρουσιάζει το δεύτερο επεισόδιο του vidcast «Resilience Stories», της σειράς συζητήσεων που αναδεικνύει διαφορετικές όψεις

Με το Sustainability Accelerator η Interamerican μετατρέπει τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε επιχειρηματικές λύσεις

Μια πρωτοβουλία για τους ανθρώπους του Ομίλου, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και την καινοτομία

Ο Π. Κούβαλης στο UNCHAIN Festival: Η εμπιστοσύνη και η εμπειρία πελάτη θα ξεχωρίσουν τους ασφαλιστές του μέλλοντος

O COO της INTERAMERICAN έλαβε μέρος στο πάνελ με τίτλο «From Concept to Carrier: Building, Scaling and Transforming Insurance Companies»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Εθνική Ασφαλιστική στο πλευρό των ασφαλισμένων της που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Στην Εθνική Ασφαλιστική, αναγνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι μας λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών.

Anytime και Public ενώνουν δυνάμεις και αλλάζουν την εμπειρία ασφάλισης

Η Anytime και τα Public εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στην καθημερινότητα των πελατών τους

Η ERGO στο πλευρό των συνεργατών του Εταιρικού της Δικτύου με δύο ταξίδια επιβράβευσης στην Πράγα και το Καρπενήσι

Η ERGO Ασφαλιστική επιβράβευσε για μία ακόμη χρονιά τους συνεργάτες του Εταιρικού της Δικτύου που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους...

Infotrust Insurance Agents: Επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ στη νέα ιδιόκτητη έδρα 

Σε νέα ιδιόκτητα γραφεία μεταφέρεται η Infotrust Insurance Agents, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στην αναπτυξιακή της πορεία και επενδύοντας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Εθνική Ασφαλιστική στο πλευρό των ασφαλισμένων της που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Στην Εθνική Ασφαλιστική, αναγνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι μας λόγω των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών.

Το πρώτο εποπτικό πλαίσιο στην αγορά αντασφάλισης της Λιβύης

Το νομοθετικό κενό των 20 ετών στην αγορά αντασφάλισης καλύπτει το νέο εποπτικό πλαίσιο στο κλάδο σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Κατερίνα Χαραλαμπίδου, MDRT Hellas: Θα θέλαμε το MDRT Day by MCC Hellas 2026 να αφήσει ένα συναίσθημα

Με αφορμή την έναρξη του κύκλου των Media Partnerships, το MDRT Hellas προχωρά στη φετινή του επικοινωνιακή διαδρομή προς το MDRT Day

Ποιες αποζημιώσεις και ενισχύσεις θα λάβουν οι πυρόπληκτοι

Την ανάγκη άμεσης στήριξης των πολιτών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές υπογράμμισε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Anytime και Public ενώνουν δυνάμεις και αλλάζουν την εμπειρία ασφάλισης

Η Anytime και τα Public εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στην καθημερινότητα των πελατών τους