της Ελενας Ερμείδου
Κοντεύει να συμπληρωθεί μία 10ετία από τότε που οι Ευρωπαϊκές και Αμερικάνικες Αρχές αποφάσισαν να διαχωρίσουν τις θυγατρικές ασφαλιστικές των τραπεζών. Στην Ευρώπη μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και την έλευση της Οδηγίας για την Φερεγγυότητα ΙΙ υπήρξαν σωρεία εξαγορών που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα προσώρας υπήρξε μόνο μία: αυτή της ΑΤΕ Ασφαλιστικής που εξαγοράστηκε από την Γερμανική Ergo. Μένει να διαχωριστεί η Εθνική Ασφαλιστική από την μητρική της, την ΕΤΕ, ωστόσο έχει καθυστερήσει.
Η Exin κατέληξε σε ένα φιάσκο που όμως ήταν ορατό από τον Οκτώβριο του 2017, οι ευθύνες του οποίου δεν βαρύνουν μόνο τον Φέρφιλντ, αλλά και αυτούς που επέλεξαν έναν ‘μνηστήρα’ που δεν είχε το ποσό των 718 εκατ. ευρώ και περίμενε από δανεικά.
Σήμερα και μετά την έξοδο της Fosun στο παραπέντε, η Gongbao, η οποία μετά την κατάρρευση του μύθου της Exin, είχε δηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική συνδυάζοντας ίδια κεφάλαια. και δανεισμό, υπέβαλε προσφορά 676 εκατ. ευρώ.
Τα πράγματα, ωστόσο περιπλέκονται γιατί στο τραπέζι έχει πέσει και η πιθανότητα του IPO, πώληση μέσω χρηματιστηρίου ποσοστού 51% που σε μία τέτοια συγκυρία σημαίνει καθυστέρηση. Εύλογες είναι από κάθε άποψη οι ανησυχίες του ΤΧΣ.
Η ΕΤΕ ακόμα δεν έχει ανοίξει λεπτομέρως τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά το deal με Gongbao, το ρόλο της ICBC στην Ελλάδα και στην Gongbao. Επίσης και για πως θα διαχειριστεί την προσφορά των κινέζων στην περίπτωση που κινηθεί μέσω δημόσιας προσφοράς, αλλά και τι θα γίνει με το bancassurance.
Κάποιοι εκτός ασφαλιστικής αγοράς δηλώνουν ότι η ΕΤΕ θα αξιώσει μεγαλύτερο τίμημα, ενώ κάποιοι άλλοι εντός ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν ότι ακόμα και τα 676 εκατ. ευρώ είναι πολλά, καθώς απαιτείται να καταβληθούν σοβαρά κονδύλια, ώστε να μεταμορφωθεί η Εθνική Ασφαλιστική και να γίνει μία ασφαλιστική σύγχρονη. Κάνουν αναφορά για κάτω των 600 εκατ.
Το σίγουρο είναι ότι το σίριαλ δεν σταματά εδώ, συνεχίζεται και η Εθνική Ασφαλιστική ξεκινά να γράφει την νέα σελίδα στην ιστορία της.