της Μαρίας Λαμπροπούλου*
Ο τρόπος με τον οποίο τα μεγάλα σύγχρονα ζητήματα επηρεάζουν τη ζωή και τη δραστηριότητα του πλανήτη δεν αφήνει περιθώριο για απαθείς συμπεριφορές. Οι μεγάλοι Οργανισμοί, έχοντας κατακτήσει την ωριμότητα που πηγάζει από τη διαχρονικά συνεπή και υπεύθυνη στάση τους απέναντι στην κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται, αναζητούν τρόπους για την ουσιαστική συμμετοχή τους στη λύση των μεγάλων «γρίφων» της βιωσιμότητας.
Η Generali, ένας παγκόσμιος οργανισμός με διαδρομή 190 ετών σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό και ευαίσθητο τομέα, αυτόν της ασφάλισης, αντιλαμβάνεται σε βάθος την ανθρώπινη ανάγκη για ασφάλεια και προστασία. Η συνεχής ενασχόληση της εταιρείας με την πρόβλεψη των κινδύνων που απειλούν την ομαλή πορεία της ζωής, καθώς και η προσπάθεια για την παροχή ουσιαστικής προστασίας από αυτούς, οδήγησαν στον σχεδιασμό της πρωτοβουλίας The Human Safety Net. Στόχος η δημιουργία ενός δικτύου μέσω του οποίου θα συνδυάζονται όλες οι δυνάμεις εκείνες που μπορούν με τη συμμετοχή τους να αλλάξουν τις ζωές των ανθρώπων η καθημερινότητα των οποίων ανατράπηκε αναπάντεχα ή βρέθηκαν να διαβιούν σε πραγματικά δυσχερείς συνθήκες.
Με τη φιλοσοφία της να συγκεντρώνεται στη φράση «ό,τι κι αν συμβεί στη ζωή, κανείς δεν πρέπει να στερείται την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις δυνάμεις του”, η Generali στήνει μέσα από τη διεθνή της παρουσία ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. Αξιοποιώντας την ορατότητά της και την αποδοχή της ως ένας αξιόπιστος κοινωνικός εταίρος, συνδέει φορείς, ΜΚΟ και εθελοντές με σκοπό τη στήριξη, κυρίως, οικογενειών και παιδιών που έχουν πληγεί και την προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.
Το The Human Safety Net συνεργάζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο με περισσότερες από 60 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και κοινωνικούς φορείς και αναπτύσσει τη δράση του ήδη σε 23 χώρες και σε περισσότερες από 200 πόλεις. Μέσα από τα προγράμματά του, τα οποία συμβάλλουν σε πέντε από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, έχει αγγίξει μέχρι σήμερα τις ζωές περισσότερων από 170.000 ανθρώπων. Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Για τις οικογένειες», που συνδέεται με τους δείκτες για τη στήριξη ομάδων πρώιμης παιδικής ηλικίας (SDG 3 και SDG 4), και το πρόγραμμα «Για τους Πρόσφυγες» βοηθούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και βιώσιμων κοινοτήτων (SDG 8 και SDG 11) και εμφανίζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όλα τα προγράμματα της πρωτοβουλίας βασίζονται στην αρχή ότι μπορεί να επιτευχθεί σημαντικός αντίκτυπος μόνο όταν υπάρχουν συνέργειες μεταξύ κρατών και κοινωνικών εταίρων (SDG 17).
Οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες της Generali σε όλα τα σημεία παρουσίας της εταιρείας ανά τον κόσμο συνδράμουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετέχουν στις ενέργειες του The Human Safety Net μέσω εθελοντισμού, παροχής δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας, εκστρατειών συγκέντρωσης κεφαλαίων, αλλά ενεργώντας και ως πρεσβευτές.
Σε τοπικό επίπεδο, η Generali επενδύει σε σταθερές και διαχρονικές σχέσεις με φορείς των οποίων το έργο είναι πραγματικά αξιόλογο, όπως το «Ένα παιδί-Ένας Κόσμος», τα «Παιδικά Χωριά SOS», οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», η «Μέριμνα» και «Το Εργαστήρι-Λίλιαν Βουδούρη».
Η ύπαρξη του The Human Safety Net έλαβε πρόσφατα και μια νέα διάσταση, καθώς συνδέθηκε με το παρελθόν και την κουλτούρα του τόπου που αποτελεί αφετηρία για την εξέλιξη της Generali. Αποκτώντας τη διαχείριση του εμβληματικού Κτηρίου των Επιτρόπων –το γνωστό και ως Procuratie Vecchie της Πλατείας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία–, ο Οργανισμός αποτίει τιμή στην ιστορία του μνημείου και φωτίζει τη διαδρομή της κοινωφελούς δράσης που ξεκίνησε εκεί πριν εκατοντάδες χρόνια. Με τον τρόπο αυτό υπογραμμίζεται η αξία της ανθρώπινης ζωής και η σημασία της διαχρονικής προσπάθειας για την προστασία της.
Η επαναλειτουργία του Procuratie Vecchie αποτελεί ορόσημο τόσο για την τοπική όσο και για τη διεθνή κοινότητα. Μετά από πέντε αιώνες, το παγκοσμίου φήμης κτήριο της Βενετίας αποκτά μια δεύτερη ζωή και θα συνεχίσει να αντανακλά την αρχική αποστολή των Επιτρόπων: να βοηθούν τους πιο αδύναμους της κοινωνίας. Ως έδρα της πρωτοβουλίας The Human Safety Net, θα αποτελέσει σημείο ανταλλαγής ιδεών και διαλόγου για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων του σημερινού κόσμου, καθώς και πηγή έμπνευσης των επισκεπτών, προκειμένου να αναλάβουν δράση για να απελευθερώσουν τις δυνατότητες των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές όπου οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Ταυτόχρονα, είναι μια ουσιαστική κίνηση στήριξης του σχεδίου να αποτελέσει η Βενετία –η πόλη κόσμημα που κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή– την παγκόσμια πρωτεύουσα της βιωσιμότητας, ανατρέποντας τις προβλέψεις.
Η πρόκληση για την ανάκτηση και την ανάπλαση ενός κτηρίου ιστορικής και μνημειακής σημασίας, όπως το Procuratie Vecchie, ήταν να δοθεί νέα πνοή σε ένα από τα αριστουργήματα της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα, προσεγγίζοντας με σεβασμό τα ιστορικά του χαρακτηριστικά, αλλά ταυτόχρονα προσαρμόζοντάς το και στις ανάγκες της σύγχρονης χρήσης του. Σήμερα, στο Procuratie Vecchie συναντά κανείς την εφαρμογή όλων των σύγχρονων τεχνολογιών και πρωτοκόλλων βιωσιμότητας σε ένα μοναδικό κτηριακό πλαίσιο, βάσει των απαιτήσεων που θέτει η διεθνής πιστοποίηση LEED Silver Core & Shell. Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί έναν ιδιαίτερα απαιτητικό στόχο προς υλοποίηση, δεδομένου του ότι οι κίνδυνοι και οι περιορισμοί που προκύπτουν είναι αρκετοί για ένα κτήριο ανεκτίμητης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Επιπροσθέτως, από ενεργειακής και περιβαλλοντικής πλευράς, έχουν επανασχεδιαστεί οι μονάδες θερμικής επεξεργασίας και επεξεργασίας αέρα, προκειμένου να εξαλείψουν πλήρως τη χρήση ορυκτών καυσίμων, διασφαλίζοντας έτσι μια πιο αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση ενέργειας και μετατρέποντας το Procuratie Vecchie σε ένα κτήριο ουδέτερο από άνθρακα στην καρδιά της πόλης της Βενετίας.
Η Generali, μέσα από αυτό το σπουδαίο και παγκόσμιας εμβέλειας έργο, καταφέρνει να συνδέσει την αποστολή της επιχειρηματικής της δραστηριότητας με την κοινωφέλεια. Η ορατότητα των ζητημάτων στα οποία απευθύνεται και η διείσδυσή της στην κοινωνία μέσω των ανθρώπων και των εταίρων που την εμπιστεύονται έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και την ενεργοποίηση των θεσμικών μηχανισμών, οι οποίοι, συνδράμοντας αυτήν την προσπάθεια, μεγιστοποιούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα πολλαπλά επίπεδα του σχεδιασμού αναδεικνύουν τους πυλώνες της στρατηγικής του Οργανισμού που συνδέονται με την κοινωνία και το περιβάλλον και βοηθούν στην εκπλήρωση του στόχου για ποιοτική διαβίωση και νοηματοδότηση της ζωής κάθε ανθρώπου που δεν στάθηκε αρκετά τυχερός στην πορεία της.
* Η Μαρία Λαμπροπούλου είναι Chief Marketing & Communications Officer της Generali.
Από το περιοδικό Insurance World