back to top
30.5 C
Athens
Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025

Η ελληνική οικονομία, η ΕΕ και μια κινέζικη παροιμία

Νίκος Γαβρίλης

Τους τελευταίους μήνες, η ελληνική οικονομία αποτελεί αντικείμενο επαινετικών σχολίων. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024 έφτασε στο 4,8% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ενώ και το γενικό ισοζύγιο είναι θετικό. Η χώρα μας αποδεικνύει με αριθμούς ότι ξεπερνά με αξιοζήλευτη συνέπεια τη μεγάλη περίοδο κρίσεων, όπως αυτή επιμηκύνθηκε από την πανδημία. Τα αποτελέσματα αυτά μαρτυρούν ότι οι εμπορικές δραστηριότητες ανθούν εκ νέου και οδηγούν σε αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων.

- Advertisement -

Οι Κινέζοι λένε: «Ευτυχισμένος είναι ο υγιής άνθρωπος. Πλούσιος αυτός που δεν έχει χρέη». Για τις περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις είναι αναπόφευκτο να ζουν υπό τη διαρκή ανησυχία ασυνέπειας των πελατών τους στις καταβολές των οφειλόμενων από την πώληση των προϊόντων τους. Η αδυναμία εξόφλησης των εν λόγω υποχρεώσεων εντείνει την αβεβαιότητα για μια σταθερή και υγιή οικονομική ανάπτυξη και μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες ακόμη και για αυτήν τη βιωσιμότητά τους. Ασφαλιστικά προϊόντα έρχονται να δώσουν λύσεις στην αντιμετώπιση του πιστωτικού κινδύνου.

Άλλες επιχειρήσεις είναι αναγκαίο να εγγυώνται τη συμβατική εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με υποβολή δεσμευτικών επιστολών για εγχρήματες αποζημιώσεις αν τα προϊόντα, οι εργασίες ή οι υπηρεσίες τους δεν πληρούν καθορισμένες προϋποθέσεις. Οι τραπεζικές εγγυήσεις ήταν ο παραδοσιακός τρόπος εύρεσης λύσεως, ωστόσο, εδώ και χρόνια, η ιδιωτική ασφάλιση παρέχει τη δυνατότητα προστασίας με έκδοση εγγυητικών επιστολών από ασφαλιστές που υποστηρίζονται από διεθνούς φήμης και απόλυτης αξιοπιστίας αντασφαλιστικούς οργανισμούς. Ο Αμερικανικός Συνεταιρισμός Πιστώσεων και Εγγυήσεων (Surety and Fidelity Association of America – SFAA) έχει δημοσιεύσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία Εγγυητικές Επιστολές προστατεύουν περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν σε αξία τα 9 τρισ. δολάρια.

- Advertisement -

Παρά τα δείγματα προόδου της ελληνικής οικονομίας, η χώρα μας επηρεάζεται από παγκόσμιες συγκυρίες (όπως η αλματώδης αύξηση των δασμών που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες), οι οποίες θα ρίχνουν, σε τυχαία χρονικά διαστήματα, σκιές στις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα οικονομικό περιβάλλον που να εμπνέει σιγουριά και σταθερότητα.

Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συμμετάσχει στις ενέργειες προστασίας από επιθετικές ενέργειες ανταγωνιζόμενων οικονομικών δυνάμεων. Η ασφάλιση Πιστώσεων και Εγγυήσεων είναι εργαλεία υποστήριξης βιώσιμων επιχειρήσεων ως ασπίδα της οικονομίας γενικότερα.

Στο τεύχος αυτό θα διαβάσετε την τοποθέτηση ασφαλιστών και συναδέλφων Μεσιτών Ασφαλίσεων για το πλαίσιο παροχής κάλυψης, τις διαφορές τους με αντίστοιχα Τραπεζικά Προϊόντα, τα πλεονεκτήματα της εν λόγω ασφάλισης και τον καθοριστικό ρόλο της προώθησης αυτών των προϊόντων μέσα από την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Η έκδοση αυτή είναι η πρώτη υπό το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας, το οποίο θα συνεχίσει να αναδεικνύει ζητήματα που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών που επιθυμούν μια αναλυτική ενημέρωση για την ασφάλιση σε σχέση με θέματα της επικαιρότητας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Greek Water Summit 2025: Άνοιξε ο Εθνικός Διάλογος για το Νερό 

Με κεντρικό θέμα «Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα των υδάτων», το Greek Water Summit 2025 (#gwas25) ανέδειξε τον στρατηγικό ρόλο του νερού

«Πραγματογνωμοσύνη και Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση»: μια πρωτοβουλία διαλόγου, σύνθεσης και συνεργασίας

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2025 η εκδήλωση με θέμα «Πραγματογνωμοσύνη και Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Ασφάλιση πιστωτικού κινδύνου: Μετεξέλιξη, σύγχρονες τάσεις και στρατηγικές προκλήσεις

Η επαγγελματική μου ενασχόληση στην ασφάλιση πιστώσεων τα τελευταία 25+ έτη μού αποδεικνύει διαρκώς ότι πρόκειται για έναν δυναμικά εξελισσόμενο

Κωστής Ι. Αλφιέρης: Αναλαμβάνει τα ηνία με όραμα το άνοιγμα του ΣΕΜΑ σε νέα μέλη

Ένας έμπειρος μεσίτης, ο κ. Κωστής Αλφιέρης, αναλαμβάνει τα ηνία του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Σε συνομιλίες για τα MGAs ΕΕΑ και ΕΑΔΕ, για την ασφάλιση των ΜμΕ

Συνομιλίες για να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο των MGAs στην Ελλάδα, διεξάγει το ΕΕΑ και η ΕΑΔΕ

Εconomia NET: Αυτές είναι οι μακροοικονομικές τάσεις και η κατανάλωση σε Ευρώπη-ΗΠΑ

Υποτονικότερο β' εξάμηνο αναμένει η Economia NET, με περιορισμένη ζήτηση και επιφυλακτικότητα στην αγορά, μετά το σπριντ ενόψει δασμών

Ξένοιαστο καλοκαίρι με δωρεάν τεχνικό έλεγχο από τη SUZUKI

Με το πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου Drive ‘N Smile Summer Edition όλοι οι κάτοχοι SUZUKI προετοιμάζουν το όχημά τους για καλοκαιρινές μετακινήσεις

ΕΣΑΠΕ: Επιτυχημένη εκδήλωση για την IDD και την Κανονιστική Συμμόρφωση

Ο ρόλος του Συντονιστή στο επίκεντρο – Πολύτιμα εφόδια για τους επαγγελματίες της διαμεσολάβησης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Σε συνομιλίες για τα MGAs ΕΕΑ και ΕΑΔΕ, για την ασφάλιση των ΜμΕ

Συνομιλίες για να αποσαφηνιστεί το νομικό πλαίσιο των MGAs στην Ελλάδα, διεξάγει το ΕΕΑ και η ΕΑΔΕ

Εconomia NET: Αυτές είναι οι μακροοικονομικές τάσεις και η κατανάλωση σε Ευρώπη-ΗΠΑ

Υποτονικότερο β' εξάμηνο αναμένει η Economia NET, με περιορισμένη ζήτηση και επιφυλακτικότητα στην αγορά, μετά το σπριντ ενόψει δασμών

Ξένοιαστο καλοκαίρι με δωρεάν τεχνικό έλεγχο από τη SUZUKI

Με το πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου Drive ‘N Smile Summer Edition όλοι οι κάτοχοι SUZUKI προετοιμάζουν το όχημά τους για καλοκαιρινές μετακινήσεις

ΕΣΑΠΕ: Επιτυχημένη εκδήλωση για την IDD και την Κανονιστική Συμμόρφωση

Ο ρόλος του Συντονιστή στο επίκεντρο – Πολύτιμα εφόδια για τους επαγγελματίες της διαμεσολάβησης

Online διάλεξη με τον «γκουρού της διαμεσολάβησης» K. Cloke

Mε θέμα «Πολιτικές Συγκρούσεις, Διάλογος και η Εξέλιξη της Δημοκρατίας - Τι Μπορεί Να Κάνει η Διαμεσολάβηση» - Δείτε τον σύνδεσμο για το Zoom