back to top
25.1 C
Athens
Σάββατο 9 Μαΐου 2026

Οι αλλαγές που φέρνει το «παράλληλο πρόγραμμα» για τους ανασφάλιστους

Μια πρόγευση για τον τρόπο εφαρμογής της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών αλλά και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού δίνει ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, ενόψει της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) που θα ορίζει τις λεπτομέρειες υλοποίησης της νέας ρύθμισης.

Το «κλειδί» για την πρόσβαση στο σύστημα υγείας, όπως εξήγησε ο Γιάννης Μπασκόζος μιλώντας στο Κόκκινο Πάτρας 107,7, θα είναι o ΑΜΚΑ. Βάσει αυτού 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι θα έχουν πλήρη νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψη, τόσο σε δομές του ΕΣΥ όσο και σε δομές του ΠΕΔΥ. Μάλιστα, θα μπορούν να κάνουν χρήση των τηλεφωνικών ραντεβού για δωρεάν εξέταση ή συνταγογράφηση, στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΠΕΔΥ, στο πλαίσιο των δωρεάν επισκέψεων που προβλέπονται για τους ασφαλισμένους.

- Advertisement -

Το νέο στοιχείο εδώ αφορά την ειδική μέριμνα που θα υπάρχει για τους ανασφάλιστους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται κάτω κι από το επίσημο όριο της φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα, όσοι εξ αυτών έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 6.000 ευρώ θα μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους εντελώς δωρεάν, χωρίς δηλαδή να πληρώνουν καμία συμμετοχή στο φαρμακείο. Αυτή η προσθήκη αποτελεί στην ουσία προσπάθεια της Αριστοτέλους να αμβλύνει τις εντυπώσεις για την κριτική που της ασκείται αναφορικά με το μέτρο, το οποίο στην πραγματικότητα δεν διασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα, αλλά εξισώνει τις παροχές μεταξύ ασφαλισμένων κι ανασφάλιστων (εδώ).

Μια άλλη προσθήκη αφορά την αξιοποίηση, κάτω από προϋποθέσεις, του ανθρώπινου δυναμικού του ιδιωτικού τομέα για την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχουν δημόσιες δομές υγείας, εφόσον απαιτείται, οι ασθενείς θα εξετάζονται από ιδιώτες γιατρούς.

- Advertisement -

Ανάλογη περίθαλψη, σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, προβλέπεται να έχουν και οι μετανάστες-πρόσφυγες μόλις ξεπεραστεί το πρακτικό εμπόδιο της απουσίας ΑΜΚΑ.

Για όλα τα προαναφερόμενα, ωστόσο, ο ακριβής τρόπος αλλά και ο χρόνος υλοποίησης παραμένει ασαφής, ενώ ζητούμενο συνεχίζει να αποτελεί και η πηγή χρηματοδότησης του μέτρου.

Γ. Μπασκόζος: «Φέτος πάμε μπροστά»

«Είμαστε υπερήφανοι που αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία έγινε πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι κάποιοι θέλησαν να την υπονομεύσουν και να το υποτιμήσουν», δήλωσε σχετικά ο Γ. Μπασκόζος, τονίζοντας πως αν η ΝΔ είχε ήδη εξασφαλίσει την πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων και των αναξιοπαθούντων δεν θα υπήρχαν οι ουρές στα κοινωνικά ιατρεία και οι ειδοποιήσεις της εφορίας για χρέη από νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ο ίδιος υπογράμμισε, ωστόσο, πως αν το σύστημα δεν στηριχθεί υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει. «Φέτος είναι μια χρονιά που δεν πάμε πίσω σε χρηματοδότηση και προσωπικό, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Πάμε μπροστά. Είναι σε πλήρη επίγνωση της Κυβέρνησης ότι για να εφαρμοστούν όλα αυτά πρέπει να σταθούν στα πόδια τους οι Δημόσιες Δομές Υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά, τέλος, με τη σφοδρή κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση για τη μεταφορά ευθυνών της Πολιτείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Γενικός υπογράμμισε: «Μας είχαν ζητήσει τοπικοί άρχοντες να τους δίδεται η δυνατότητα, όχι η υποχρέωση, να δώσουν κάποια παραπάνω πράγματα προκειμένου να πάει στην περιοχή τους κάποιος γιατρός που δεν θα πήγαινε υπό άλλες συνθήκες. Π.χ., να του διασφαλίσουν το σπίτι ή τη διατροφή του με κάποιο τρόπο. Αν θέλει κάποια δημοτική Αρχή, και θέλουν κάποιες, αυτό μπορούν τώρα να το κάνουν. Εμείς τον μισθό που ορίζεται και τις συνθήκες δουλειάς που ορίζονται από τους νόμους τα διασφαλίζουμε ως Υπουργείο».

Πηγή: virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέος Φάκελος Ασφάλισης Υγείας: Ο ΕΟΠΥΥ περνά σε νέα ψηφιακή εποχή

Η ανανεωμένη πλατφόρμα υπόσχεται ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο φιλική πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία της ασφαλιστικής τους κάλυψης

Stress Meter 2026: Πόσο στρεσαρισμένοι είμαστε στην Ελλάδα

Τα ευρήματα έρευνας των ΕΠΑΨΥ και Uber δείχνουν ότι το άγχος για τους περισσότερους αποτελεί καθημερινότητα – Ποιοι οι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου

ΑΧΕΠΑ και «Γ. Παπανικολάου» δημιουργούν νέο Ειδικό Κέντρο για βαλβιδοπάθειες στη Θεσσαλονίκη

Η νέα δομή αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες ασθενών από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες

Deloitte: Οι προτεραιότητες της υγείας για το 2026

Συγκρατημένη αισιοδοξία στους οργανισμούς υγείας, με τις στρατηγικές να επηρεάζονται από τις οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Universal Life: Στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο ΙΑΣΩ για αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της συνεχούς ενίσχυσης και διεύρυνσης του δικτύου της, με στόχο την αποτελεσματική κάλυψη αναγκών των ασφαλισμένων της σε Κύπρο και εξωτερικό

e-ΕΦΚΑ: Το νέο ΟΠΣ κάνει… restart στην κοινωνική ασφάλιση

Το ενοποιημένο ψηφιακό οικοσύστημα του φορέα υπόσχεται παροχή σύγχρονων και αξιόπιστων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις

Νέος Φάκελος Ασφάλισης Υγείας: Ο ΕΟΠΥΥ περνά σε νέα ψηφιακή εποχή

Η ανανεωμένη πλατφόρμα υπόσχεται ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο φιλική πρόσβαση των πολιτών στα στοιχεία της ασφαλιστικής τους κάλυψης

Στα σκαριά 40 νέες Μονάδες Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας

Στόχος του Υπουργείου, η διασφάλιση καθολικής, ισότιμης και δωρεάν πρόσβασης σε ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Αλλαγές στα μερίδια του bancassurance, η Allianz με ΕΤΕ αποφασιστικά στην αγορά

6% αύξηση στα έσοδα από προμήθειες σε επίπεδο ομίλου προσδοκά η ΕΤΕ από την εξαγορά του 30% της Allianz Ελλάδος

Γιορτή της Μητέρας: Η δύναμη της CYPRIALIFE Ελλάδος στο πλευρό κάθε γυναίκας

Tο ασφαλιστικό πρόγραμμα Bonjour Woman’s Care, σε προνομιακή τιμή, γίνεται το ιδανικό δώρο για αυτή την ημέρα «Προσφοράς, Ασφάλειας και Αγάπης»

Δεκαπλή βράβευση απέσπασε η Eurolife FFH για τις προωθητικές της ενέργειες

Η εταιρεία διακρίθηκε στα Promotional Marketing Awards 2026 για καμπάνιες και ενέργειες που έφεραν την ασφάλιση πιο κοντά στους καταναλωτές

Οδηγώντας με μεγαλύτερη σιγουριά: η αξία της ολοκληρωμένης ασφαλιστικής κάλυψης

Η EUROINS επενδύει στη δημιουργία σύγχρονων, ευέλικτων προγραμμάτων αυτοκινήτου, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των οδηγών

Οι ασφαλιστικές εντείνουν τη μάχη κατά της απάτης – Νέα έκθεση της ΕΑΕΕ

Η ασφαλιστική απάτη, επισημαίνει η Ένωση, αποτελεί μια πρακτική που επιβαρύνει τελικά το σύνολο των ασφαλισμένων στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις