back to top
10 C
Athens
Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025

Η ακτινογραφία της AM Best για τις ευρωπαϊκές (αντ)ασφαλιστικές

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σταθερή παρέμεινε η πιστοληπτική ικανότητα των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών της Δυτικής Ευρώπης το τελευταίο δωδεκάμηνο, παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν από τα χαμηλά επιτόκια και το περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, ειδικά όσον αφορά τις αντασφαλιστικές εταιρείες με μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, αναφέρει η AM Best.

- Advertisement -

Σε ειδική μελέτη της με τίτλο “Οι ασφαλιστικοί όμιλοι της Δυτικής Ευρώπης απολαμβάνουν σταθερότητα, αλλά πληθώρα πιέσεων παραμένουν”, ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι προχώρησε σε μικρές μόνο τροποποιήσεις των μακροπρόθεσμων πιστοληπτικών αξιολογήσεων των εταιρειών το 2016, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Οι αλλαγές αυτές ήταν εν πολλοίς αποτέλεσμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων που έλαβαν χώρα στον κλάδο τους τελευταίους 12-24 μήνες και αντανακλούν το γεγονός ότι πολλές εταιρείες ενσωματώθηκαν σε μεγαλύτερους ομίλους. Παρόλα αυτά, οι (αντ)ασφαλιστικοί όμιλοι που ενεπλάκησαν σε deals πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν στον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων τους ώστε να επιτύχουν ουσιαστική εξοικονόμηση δαπανών.

- Advertisement -

Κατά το 2016, οι αναβαθμίσεις (πιστοληπτικών αξιολογήσεων) αποδίδονται εν πολλοίς στα οφέλη που απελευθέρωσαν οι κινήσεις συγκέντρωσης του κλάδου, αν και άλλοι καταλύτες περιλαμβάνουν τα ευρύτερα δίκτυα διανομής, την βελτιωμένη διαχείριση  κινδύνων, την ενισχυμένη εταιρική διακυβέρνηση, την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση και προφίλ ρίσκου.

“Η AM Best εκτιμά ότι οι (αντ)ασφαλιστικοί όμιλοι της Δυτικής Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν πληθώρα προκλήσεων το 2017, αρχής γενομένης από τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, παρότι πρόκειται για μεσο-μακροπρόθεσμο παράγοντα που δεν επηρεάζει άμεσα τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις. Υπάρχουν όμως και τα πολιτικά σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία που έχουν εκλογές τους επόμενους μήνες. Σε συνάρτηση με την άνοδο λαϊκιστικών κομμάτων και κινημάτων, αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα, όπως φάνηκε στο δημοψήφισμα για το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μελέτη.

Η διευθύντρια έρευνας και επικοινωνίας της AM Best και συντάκτρια της μελέτης Yvette Essen σχολίσε ότι, “με δεδομένες τις “μαλακές” συνθήκες της αγοράς και την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, η AM Best αναμένει ότι η συγκέντρωση του ευρωπαϊκού (αντ)ασφαλιστικού κλάδου  θα συνεχιστεί και φέτος. Καθώς οι αγορές της περιοχής θα εμφανίσουν σχετικά μετριοπαθείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, η αύξηση του όγκου των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων θα είναι αναιμική στην καλύτερη των περιπτώσεων…”

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Baden-Baden 2025: Προτάσεις αντασφάλισης ενόψει 1ης Ιανουαρίου 2026

Bασικά θέματα συζήτησης στο συνέδριο, τα ILS, η τεχνολογία και ο ρόλος των κυβερνήσεων

Ασφάλιση πυρηνικής ενέργειας, η ειδοποιός διαφορά του RVS 2025

Ένα νέο και διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο κινδύνου περιγράφει η Swiss Re

RVS 2025: Mάθετε από σήμερα τι θα συζητηθεί στο αντασφαλιστικό ραντεβού του Μόντε Κάρλο

Το 67ο «Ραντεβού του Σεπτέμβρη» ξεκινά αύριο Σάββατο με υπερπροσφορά των κεφαλαίων που αντιστοιχούν σε κινδύνους της αγοράς

Ρεκόρ για την παγκόσμια αντασφάλιση, με κεφάλαια 805 δισ. δολαρίων

Οι αποδόσεις επί των επενδύσεων, επισημαίνει η Gallagher Re, αντιστάθμισαν τις απώλειες από καταστροφές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ποιο ήταν το συμβατικό περιθώριο κέρδους των ασφαλιστικών το 2024, ποιος κλάδος πιέζεται

Αυξημένα συμβατικά επίπεδα περιθωρίου κέρδους, πτώση δείκτη κάλυψης Φερεγγυότητας εντοπίζει μεταξύ άλλων η Ετήσια Έκθεση της KPMG

Ημερίδα της ΤτΕ για την «Εποπτεία & Πρόοδο στην Εκκαθάριση Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων»

Ως προς τις ασφαλιστικές εκκαθαρίσεις, επισημάνθηκαν οι ταχύτερες εκποιήσεις, οι σημαντικές διανομές προς δικαιούχους και η προώθηση θεσμικών βελτιώσεων

Πώς ασφαλίζονται οι οδηγοί στην Ελλάδα το 2025;

Τι αποκαλύπτει η έρευνα πραγματικών συμβολαίων της πλατφόρμας Pricefox

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στον ασφαλιστικό κλάδο από την επιβολή του δικαιώματος συμβολαίου

Τι προβληματίζει διαμεσολαβητές και θεσμικούς φορείς, τι απαντούν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εκλογές της ΕΣΑΠΕ: Με συμμετοχή και καθαρή εντολή για τη συνέχεια

Το νέο ΔΣ καλείται να χαράξει το πλάνο της επόμενης περιόδου, σε μια εποχή θεσμικών και λειτουργικών αλλαγών

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Στρατηγική, πόροι και διακυβέρνηση για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Ο Δήμαρχος Θεσ/κης Στ. Αγγελούδης και οι Περιφερειάρχες Πελ/σου Δ. Πτωχός και Δ. Μακεδονίας Γ. Αμανατίδης στο Συνέδριο «Redefining the Future Horizons»

Η Syndea Insurance υπενθυμίζει: «Στις γιορτές, προσοχή στους δρόμους και… κόκκινο μόνο στη χαρά!»

Σε μια περίοδο όπου τα τροχαία ατυχήματα παρουσιάζουν παραδοσιακά αύξηση, η εταιρεία επενδύει σε μήνυμα πρόληψης και υπευθυνότητας

Τα Coffee Business Awards 2025 έρχονται στις 17 Δεκεμβρίου

Η κορυφαία διοργάνωση για τον κλάδο της καφεστίασης επιστρέφει για 7η χρονιά, με ανανεωμένο concept - Βίντεο και πληροφορίες συμμετοχής

Διευθυντής Marketing-Εταιρικής Επικοινωνίας και Head of Product Management στην Τειρεσίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Σηφάκης

Ο κ. Σηφάκης έχει εργαστεί σε διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε εταιρείες όπως η ING και η Εθνική Ασφαλιστική