back to top
32.4 C
Athens
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2026

Η ακτινογραφία της AM Best για τις ευρωπαϊκές (αντ)ασφαλιστικές

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σταθερή παρέμεινε η πιστοληπτική ικανότητα των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών της Δυτικής Ευρώπης το τελευταίο δωδεκάμηνο, παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν από τα χαμηλά επιτόκια και το περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, ειδικά όσον αφορά τις αντασφαλιστικές εταιρείες με μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, αναφέρει η AM Best.

- Advertisement -

Σε ειδική μελέτη της με τίτλο “Οι ασφαλιστικοί όμιλοι της Δυτικής Ευρώπης απολαμβάνουν σταθερότητα, αλλά πληθώρα πιέσεων παραμένουν”, ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι προχώρησε σε μικρές μόνο τροποποιήσεις των μακροπρόθεσμων πιστοληπτικών αξιολογήσεων των εταιρειών το 2016, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Οι αλλαγές αυτές ήταν εν πολλοίς αποτέλεσμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων που έλαβαν χώρα στον κλάδο τους τελευταίους 12-24 μήνες και αντανακλούν το γεγονός ότι πολλές εταιρείες ενσωματώθηκαν σε μεγαλύτερους ομίλους. Παρόλα αυτά, οι (αντ)ασφαλιστικοί όμιλοι που ενεπλάκησαν σε deals πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν στον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων τους ώστε να επιτύχουν ουσιαστική εξοικονόμηση δαπανών.

- Advertisement -

Κατά το 2016, οι αναβαθμίσεις (πιστοληπτικών αξιολογήσεων) αποδίδονται εν πολλοίς στα οφέλη που απελευθέρωσαν οι κινήσεις συγκέντρωσης του κλάδου, αν και άλλοι καταλύτες περιλαμβάνουν τα ευρύτερα δίκτυα διανομής, την βελτιωμένη διαχείριση  κινδύνων, την ενισχυμένη εταιρική διακυβέρνηση, την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση και προφίλ ρίσκου.

“Η AM Best εκτιμά ότι οι (αντ)ασφαλιστικοί όμιλοι της Δυτικής Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν πληθώρα προκλήσεων το 2017, αρχής γενομένης από τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, παρότι πρόκειται για μεσο-μακροπρόθεσμο παράγοντα που δεν επηρεάζει άμεσα τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις. Υπάρχουν όμως και τα πολιτικά σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία που έχουν εκλογές τους επόμενους μήνες. Σε συνάρτηση με την άνοδο λαϊκιστικών κομμάτων και κινημάτων, αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα, όπως φάνηκε στο δημοψήφισμα για το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μελέτη.

Η διευθύντρια έρευνας και επικοινωνίας της AM Best και συντάκτρια της μελέτης Yvette Essen σχολίσε ότι, “με δεδομένες τις “μαλακές” συνθήκες της αγοράς και την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, η AM Best αναμένει ότι η συγκέντρωση του ευρωπαϊκού (αντ)ασφαλιστικού κλάδου  θα συνεχιστεί και φέτος. Καθώς οι αγορές της περιοχής θα εμφανίσουν σχετικά μετριοπαθείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, η αύξηση του όγκου των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων θα είναι αναιμική στην καλύτερη των περιπτώσεων…”

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία φαινόμενα επαναφέρουν στο προσκήνιο το κόστος της προστασίας

Η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών αναγκάζουν την αγορά να επαναπροσδιορίσει τα μοντέλα τιμολόγησης

Οι πρώτοι μεσίτες ασφαλίσεων στον κόσμο για το 2025

Σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη του οίκου αξιολόγησης AM Best

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέο επεισόδιο «Και Αν Συμβεί… και χρειαστείς Νομική Προστασία;» – Powered by ARAG

Το επεισόδιο αναδεικνύει τη Νομική Προστασία όχι ως απλή συμπληρωματική κάλυψη, αλλά ως ουσιαστικό μέρος μιας ολοκληρωμένης ασφαλιστικής πρότασης

Tα σχέδια Εξάρχου για το συγκρότημα της ΕΥΡΩΠΗ Holdings στην Παιανία

Μετά το μνημόνιο συμφωνίας για την εξαγορά 6 αγροτεμαχίων έκτασης 62.600 τ.μ., μαζί με το κτιριακό συγκρότημά τους

Οι κυβερνοαπειλές συνέχισαν να αυξάνονται τον Ιούλιο, στην Ελλάδα και παγκοσμίως

Τα θύματα ransomware αυξήθηκαν κατά 87% και η έκθεση δεδομένων μέσω GenAI εξελίσσεται σε καθημερινό επιχειρησιακό κίνδυνο, τονίζει η Check Point Research

ΕΛΙΤΗΕ: Πώς μπορούμε να αποφύγουμε ηλεκτροπληξίες και πυρκαγιές από ηλεκτρικές εγκαταστάσεις

Η έλλειψη κουλτούρας πρόληψης προκαλεί κάθε χρόνο σημαντικές ζημιές στην υγεία, στη ζωή και στην περιουσία των πολιτών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Χ. Γεωργίου: Αναμένουμε ανάπτυξη των ΤΕΑ, μαζί και των ομαδικών ασφαλιστηρίων

Δήλωση του Διευθυντή Χαρτοφυλακίου και Προέδρου Allianz ΑΕΔΑΚ στο περιθώριο του #ocin26

ΕΟΔΥ: Σαφής επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τα νέα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η εξάπλωση του ιού δεν είναι πλέον σποραδική, αλλά σταθερά αυξανόμενη

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών οξείας μέθης ανήλικων που καταλήγουν στα Επείγοντα

Ανήλικοι καταρρέουν μέσα στα μπαρ και οι υπεύθυνοι τους πετούν έξω, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Αυστηρή τήρηση του νόμιμου ωραρίου και της ΣΣΕ, καθώς και διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων απαιτεί ο ΣΥΑΕ

Τόσο ο Σύλλογος όσο και η ΟΑΣΕ τονίζουν ότι δεν επιτρέψουν καμία καταχρηστική συμπεριφορά και παρανομία

Νέο επεισόδιο «Και Αν Συμβεί… και χρειαστείς Νομική Προστασία;» – Powered by ARAG

Το επεισόδιο αναδεικνύει τη Νομική Προστασία όχι ως απλή συμπληρωματική κάλυψη, αλλά ως ουσιαστικό μέρος μιας ολοκληρωμένης ασφαλιστικής πρότασης