back to top
19.6 C
Athens
Σάββατο 23 Μαΐου 2026

H Ρωσία ασφαλίζει τα πλοία της με “ίδια μέσα” και με τη συνδρομή της Ασίας

Σε λύσεις για την ασφάλιση των πλοίων της με ίδια μέσα αλλά και με τη συνδρομή της Ασίας έχει στραφεί η ρωσική ναυτιλία, προκειμένου να διατηρήσει λειτουργικούς τους στόλους της εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με την Ουκρανία.

Η κρατική Sovcomflot αποκάλυψε την Παρασκευή ότι έχει πλέον καλύψει όλα τα πλοία της μέσω ρωσικών ασφαλιστικών εταιρειών, αφού οι δυτικοί σύλλογοι P&I εγκατέλειψαν την εταιρεία λόγω των κυρώσεων. Όσον αφορά την αντασφάλιση, η Sovocomflot καλύπτεται πλέον από την κρατική Ρωσική Εθνική Αντασφαλιστική Εταιρεία.

- Advertisement -

«Τεχνικά, πληρούμε όλες τις απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου», ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Sovcomflot, Igor Tonkovidov.

Αξίζει να σημειωθει ότι πολλά ρωσικά πλοία άλλαξαν νηογνώμονες τους τελευταίους μήνες. Τα δεδομένα από τον ιστότοπο της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων (IACS) δείχνουν ότι περισσότερα από 50 ρωσικά πλοία, έχουν “μετακινηθεί” με στόχο να ταξινομηθούν από το Ινδικό Μητρώο Ναυτιλίας (IRClass) που εδρεύει στη Βομβάη.

- Advertisement -

Ο μεσίτης δεξαμενόπλοιων Poten & Partners ανέφερε στην πιο πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεσή του ότι εάν η Ρωσία μπορέσει να λύσει τα ζητήματα ασφάλισης των πλοίων της, το εμπόριο αργού με Ασιάτες αγοραστές πιθανότατα θα συνεχίσει να ανθεί.

«Εάν η Ρωσία καταφέρει να εκτρέψει τον όγκο των εξαγωγών της προς την Ασία, οι αλλαγές θα πρέπει να είναι καθαρά θετικές για τα τάνκερ. Ωστόσο, εάν οι ασφαλιστικές απαγορεύσεις περιορίσουν τις ρωσικές εξαγωγές και η παραγωγή μειωθεί σημαντικά, η αγορά των δεξαμενόπλοιων αργού θα  αντιμετωπίσει προβλήματα με πολύ υψηλότερες τιμές καυσίμων και χαμηλότερους όγκους εμπορίου», ανέφερε η Poten.

Η χρήση της ασφάλισης ως όπλο κυρώσεων δεν είναι καινούργια. Το 2012, ένα εμπάργκο πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράν απαγόρευσε στις ασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ να καλύπτουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό αποδείχθηκε ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, με την Poten να σημειώνει σε προηγούμενη έκθεση πώς οι ιρανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 25% έως 30%. Η διαφορά με τη Ρωσία το 2022, ωστόσο, είναι ότι χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία δεν εφαρμόζουν τις τρέχουσες κυρώσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η «αόρατη» ζημιά του πολέμου: μπορεί η ασφάλιση να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας;

Με όσα εξελίσσονται στη Μέση Ανατολή, βλέπουμε ξανά πόσο βαθιά επηρεάζεται η ανθρώπινη ψυχή όταν καταρρέει η κανονικότητα

Στο MIT ως Guest Lecturer ο Παναγιώτης Λελεδάκης

Με αντικείμενο την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο των χρηματοοικονομικών, της ασφάλισης και της συμβουλευτικής

Παύλος Αχής, ΟΡΙΖΩΝ 1964 Ασφαλιστική, στο IWtalks: Γιατί να δουλέψει ένας 25χρονος στην ασφάλιση;

Ο Chief Insurance & Reinsurance Officer απαντά στο ερώτημα: «Τι θα λέγατε σε έναν 25χρονο που θα σας ρωτούσε σήμερα γιατί να δουλέψει στην ασφάλιση;»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στη Vienna Insurance Group πέρασε η Ασφαλιστική της Νυρεμβέργης

Τι ανέφερε ο Hartwig Löger της VIG και ο Harald Rosenberger της Nürnberger

Allianz Commercial: Ο πόλεμος Νο 1 κίνδυνος πολιτικής βίας για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις παγκοσμίως

Eπιταχύνεται η ζήτηση για προγράμματα ασφάλισης έναντι πολιτικής βίας και τρομοκρατίας, αλλάζουν οι στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων εφοδιαστικής αλυσίδας

O HALA στο FUEDI & NIVRE Seminar 2026

Οι πραγματογνώμονες διαμορφώνουν το μέλλον της διαχείρισης απαιτήσεων

Η ΕΥΡΩΠΗ Holdings απέκτησε το 50% της Alpha Insurance Brokers

Η εταιρεία ενισχύει τη θέση της στη ρουμανική αγορά και διευρύνει στρατηγικά τη διεθνή της παρουσία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

eSafe Cyber Security Hellas και Cato Networks ανέδειξαν το μέλλον του AI-native SASE

Ένα exclusive roundtable event, αφιερωμένo στις νέες αρχιτεκτονικές ασφάλειας και στη μετάβαση σε AI-native υποδομές

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ξεκινά η διαδικασία συγχώνευσης με την CrediaBank

Ν. Μακρόπουλος: «Επιταχύνουμε συνδυάζοντας τις ικανότητές μας στην ασφαλιστική αναδοχή και μεσιτεία με το πανελλαδικό δίκτυο διανομής και την ψηφιακή εμβέλεια της τράπεζας»

Δ. Μαζαράκης από την Ύδρα: Καμία πρόοδος στην Υγεία

Τι απάντησε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχετική ερώτηση του «IW» στην 26η Συνάντηση των (Αντ)ασφαλιστών

Διήμερο webinar ΕΕΑ-ΕΙΑΣ για την επίδραση της ΤΝ στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε 2 διαδικτυακές συναντήσεις, 25 και 27 Μαΐου – Δείτε τη θεματολογία και τους εισηγητές, δηλώστε δωρεάν συμμετοχή