back to top
19.1 C
Athens
Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026

H Ρωσία ασφαλίζει τα πλοία της με “ίδια μέσα” και με τη συνδρομή της Ασίας

Σε λύσεις για την ασφάλιση των πλοίων της με ίδια μέσα αλλά και με τη συνδρομή της Ασίας έχει στραφεί η ρωσική ναυτιλία, προκειμένου να διατηρήσει λειτουργικούς τους στόλους της εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου με την Ουκρανία.

Η κρατική Sovcomflot αποκάλυψε την Παρασκευή ότι έχει πλέον καλύψει όλα τα πλοία της μέσω ρωσικών ασφαλιστικών εταιρειών, αφού οι δυτικοί σύλλογοι P&I εγκατέλειψαν την εταιρεία λόγω των κυρώσεων. Όσον αφορά την αντασφάλιση, η Sovocomflot καλύπτεται πλέον από την κρατική Ρωσική Εθνική Αντασφαλιστική Εταιρεία.

- Advertisement -

«Τεχνικά, πληρούμε όλες τις απαιτήσεις του διεθνούς εμπορίου», ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Sovcomflot, Igor Tonkovidov.

Αξίζει να σημειωθει ότι πολλά ρωσικά πλοία άλλαξαν νηογνώμονες τους τελευταίους μήνες. Τα δεδομένα από τον ιστότοπο της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων (IACS) δείχνουν ότι περισσότερα από 50 ρωσικά πλοία, έχουν “μετακινηθεί” με στόχο να ταξινομηθούν από το Ινδικό Μητρώο Ναυτιλίας (IRClass) που εδρεύει στη Βομβάη.

- Advertisement -

Ο μεσίτης δεξαμενόπλοιων Poten & Partners ανέφερε στην πιο πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεσή του ότι εάν η Ρωσία μπορέσει να λύσει τα ζητήματα ασφάλισης των πλοίων της, το εμπόριο αργού με Ασιάτες αγοραστές πιθανότατα θα συνεχίσει να ανθεί.

«Εάν η Ρωσία καταφέρει να εκτρέψει τον όγκο των εξαγωγών της προς την Ασία, οι αλλαγές θα πρέπει να είναι καθαρά θετικές για τα τάνκερ. Ωστόσο, εάν οι ασφαλιστικές απαγορεύσεις περιορίσουν τις ρωσικές εξαγωγές και η παραγωγή μειωθεί σημαντικά, η αγορά των δεξαμενόπλοιων αργού θα  αντιμετωπίσει προβλήματα με πολύ υψηλότερες τιμές καυσίμων και χαμηλότερους όγκους εμπορίου», ανέφερε η Poten.

Η χρήση της ασφάλισης ως όπλο κυρώσεων δεν είναι καινούργια. Το 2012, ένα εμπάργκο πετρελαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ιράν απαγόρευσε στις ασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ να καλύπτουν τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο. Αυτό αποδείχθηκε ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, με την Poten να σημειώνει σε προηγούμενη έκθεση πώς οι ιρανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 25% έως 30%. Η διαφορά με τη Ρωσία το 2022, ωστόσο, είναι ότι χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία δεν εφαρμόζουν τις τρέχουσες κυρώσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Τα πέντε κλειδιά της ασφαλιστικής αγοράς για να ανοίξουν οι ορίζοντες το 2026

Πέντε κλειδιά ασφαλείας θα χρειαστεί η ελληνική ασφαλιστική αγορά για να προσεγγίσει τους ορίζοντες που διανοίγονται το 2026.

Ξανά μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα – Παραμένει μεγάλο το κενό στην προστασία των κατοικιών

Πρόκληση η ευρεία υιοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ευπάθεια σε φυσικές καταστροφές

Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών: από υποχρέωση σε αναγκαιότητα

Καμία ασφάλιση, όσο πλήρης κι αν είναι, δεν μπορεί να αναπληρώσει την απουσία πρόληψης και σχεδίου

Η Ελισάβετ Νίκα της Covariance στο AIForum25: «Βρισκόμαστε ήδη πέρα από την καινοτομία»

Η Co-Founder & Managing Director της εταιρείας μίλησε για τις εφαρμογές ΤΝ στους κλάδους υγείας και ασφάλισης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Paolo Mantero νέος επικεφαλής αντασφαλίσεων της Zurich

Ο μέχρι πρότινος Chief Strategy Officer συμπληρώνει 10 χρόνια στον όμιλο

Η διατήρηση εργαζομένων περνάει από τα «μη χρηματικά» κίνητρα

Η Randstad Greece επισημαίνει ότι η διατήρηση των εργαζομένων αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα τμήματα HR

Εγκρίθηκε η συγχώνευση της «ΟΤΕ Ασφάλιση» με τον ΟΤΕ

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η συγχώνευση των ανωνύμων εταιρειών «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος ΑΕ»

Η ERGO ολοκληρώνει την εξαγορά της ADB Gjensidige στις Βαλτικές χώρες 

Η ERGO Group AG, μέλος του Munich Re και ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους διεθνώς, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παροχή διευκρινίσεων από την ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

Η νέα Εγκύκλιος επικεντρώνεται στις αλλαγές που εισήγαγε ο ν. 5178/2025 και σε 3 βασικά σημεία του υφιστάμενου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης

Γ. Καραβίας: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τις ζημιές του μπλακάουτ στο FIR

Τι αναφέρει η ΥΠΑ για τον εντοπισμό της βλάβης - Οι νέοι πομποδέκτες και οι αποζημιώσεις της Aegean

Για δεύτερη συνεχή χρονιά «World-class Workplace» ο Όμιλος INTERAMERICAN

Μια αναγνώριση που αντανακλά άμεσα το επίπεδο ικανοποίησης, εμπιστοσύνης και δέσμευσης των ανθρώπων της ασφαλιστικής

Η ανακοίνωση της ΕΑΔΕ για την απόφαση του ΣτΕ

Η Ένωση αναμένει όπως οι ασφαλιστικές προβούν άμεσα στη διαμόρφωση των ρητρών αναπροσαρμογής κατά τις προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση

Ψηλά οι μετοχές των Interlife – Ευρώπη Holdings

Πού αποδίδονται οι νέες αξιοσημείωτες χρηματιστηριακές επιδόσεις των δύο εταιρειών