back to top
21.2 C
Athens
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2026

H παραμετροποίηση απαραίτητη στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών

Η παραμετρική ασφάλιση συζητήθηκε στο SIRC ως λύση που θα αντιμετωπίσει τις αυξημένες απώλειες από τις φυσικές καταστροφές στον κλάδο περιουσίας και θα μειώσει το ποσοστό των ανασφάλιστων απωλειών σε χώρες των οποίων η οικονομία τους αναπτύσσεται. Οι αυξημένες απώλειες περιουσίας από φυσικές καταστροφές νομοτελειακά αφορούν όλον τον κόσμο και όχι μόνο στην Ασία και τον Ειρηνικό. Αφορούν και μάλιστα πολύ την Ευρώπη, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και πλέον και την Μέση Ανατολή.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τις δυνατότητες των παραδοσιακών λύσεων αντασφάλισης. Καταστροφές όπως είναι οι τυφώνες, οι πυρκαγιές, το χαλάζι και οι πλημμύρες αυξάνονται τόσο σε σοβαρότητα όσο και σε συχνότητα, συμπιέζοντα τα παραδοσιακά ασφαλιστικά μοντέλα.

- Advertisement -

Η παραμετρική ασφάλιση, όπως έχει γράψει σε πρόσφατο δημοσίευμα του το IW.gr ξεχωρίζει ως ένα σημαντικό εργαλείο. Συμβάλλει κάλυψη του κενού προστασίας για δύσκολους ασφαλιστικούς κινδύνους, τις εκθέσεις κρατών και γεωγραφικών περιοχών.

Η παραμετρική ασφάλιση προσφέρει γρήγορες πληρωμές, προσφέρει επίσης διαφάνεια καλύψεων και προστασίας. Με την τεχνολογία που ενσωματώνει ο μηχανισμός της παραμετρικής ασφάλισης μειώνεται σημαντικά ο βασικός κίνδυνος ενώ βελτιώνεται η ακρίβεια των ενεργειών.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το SIRC ο μηχανισμός της παραμετρικής ασφάλισης μπορεί να παρέχει καλύψεις σε όλες τις αγορές, σε αναπτυγμένες και αγορές που αναπτύσσονται. Ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι ευάλωτες σε καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Η ανάγκη για παραμετρικές ασφαλίσεις υπογραμμίζεται από τις ανασφάλιστες ζημιές

Το 2023, οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές υπολογίζονται σε 380 δισεκατομμύρια δολάρια, με μόνο το 31% περίπου να καλύπτεται από την ασφάλιση σύμφωνα με το «2024 Climate and Catastrophe Insights» της Aon.

Αυτό το κενό προστασίας υπογραμμίζει τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραδοσιακή ασφάλιση με βάση την αποζημίωση, η οποία ασφάλιση σύμφωνα με τους ομιλητές του SIRC μπορεί να δυσκολευτεί να παράσχει σημαντική ανακούφιση στους πληγέντες. Οι ανασφάλιστες ζημίες, ιδιαίτερα στις αγορές που αναπτύσσονται, δημιουργούν οικονομικές ευπάθειες που απαιτούν νέα μοντέλα μεταφοράς κινδύνου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι 3 προτάσεις του Δ. Γαβαλάκη για την ασφάλιση των φυσικών καταστροφών – Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τους πληγέντες

Το νέο πλαίσιο επιχειρεί να συγκεντρώσει σε ένα ενιαίο σύστημα τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις κρατικής αρωγής

Η επιχείρηση δεν ασφαλίζει μόνο το κτίριο. Ασφαλίζει τη δυνατότητά της να συνεχίσει

Ο σωστός ασφαλιστικός σχεδιασμός ξεκινά από μια διαφορετική ερώτηση: «Αν αύριο συμβεί η ζημιά, πόσο πραγματικά αντέχει η επιχείρησή μου;»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Wolt συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών για ασφαλέστερους δρόμους στις ευρωπαϊκές πόλεις

Μια νέα, πανευρωπαϊκή συνεργασία με το European Transport Safety Council (ETSC), έναν από τους κορυφαίους ανεξάρτητους οργανισμούς

Σε τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν; Τι πρέπει να κάνεις

Ένα συχνό περιστατικό για τους οδηγούς είναι η πρόκληση ζημιάς σε σταθμευμένο όχημα από άγνωστο οδηγό, ο οποίος αποχωρεί χωρίς να αφήσει στοιχεία

Η Agora στη μεγάλη συνάντηση του ΣΕΜΑ

Την παρουσία της στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), στο Ble Pavillon, έδωσε η Agora Insurance

Νέα υπενθύμιση για τα ανασφάλιστα οχήματα από το Επικουρικό Κεφάλαιο

Στο ζήτημα της ασφάλισης των οχημάτων και των συνεπειών που δημιουργεί η κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων επανέρχεται το Επικουρικό Κεφάλαιο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Wolt συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών για ασφαλέστερους δρόμους στις ευρωπαϊκές πόλεις

Μια νέα, πανευρωπαϊκή συνεργασία με το European Transport Safety Council (ETSC), έναν από τους κορυφαίους ανεξάρτητους οργανισμούς

Στα Τρίκαλα ο επόμενος σταθμός του Run Greece με την ασφαλιστική κάλυψη της διοργάνωσης από την ERGO

Στα Τρίκαλα μεταφέρεται την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου το Run Greece, με την ERGO Ασφαλιστική να συμμετέχει ως Μέγας Χορηγός

Σε τράκαραν παρκαρισμένο και έφυγαν; Τι πρέπει να κάνεις

Ένα συχνό περιστατικό για τους οδηγούς είναι η πρόκληση ζημιάς σε σταθμευμένο όχημα από άγνωστο οδηγό, ο οποίος αποχωρεί χωρίς να αφήσει στοιχεία

Ο Αντώνης Δουνδουλάκης αναλαμβάνει Life Insurance Network Development & Product Training Manager στη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Στη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική εντάχθηκε ο Αντώνης Δουνδουλάκης, αναλαμβάνοντας τη θέση του Life Insurance Network Development & Product Training Manager. 

ΠΑΝΟΡΜΟΣ: Τιμητική διάκριση στον Σταύρο Τερζάκη για την προσφορά του στον Συνεταιρισμό

Τιμητική πλακέτα στον εταίρο και αναπληρωματικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών ΠΑΝΟΡΜΟΣ