back to top
12.5 C
Athens
Δευτέρα 16 Μαρτίου 2026

H παραμετροποίηση απαραίτητη στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών

Η παραμετρική ασφάλιση συζητήθηκε στο SIRC ως λύση που θα αντιμετωπίσει τις αυξημένες απώλειες από τις φυσικές καταστροφές στον κλάδο περιουσίας και θα μειώσει το ποσοστό των ανασφάλιστων απωλειών σε χώρες των οποίων η οικονομία τους αναπτύσσεται. Οι αυξημένες απώλειες περιουσίας από φυσικές καταστροφές νομοτελειακά αφορούν όλον τον κόσμο και όχι μόνο στην Ασία και τον Ειρηνικό. Αφορούν και μάλιστα πολύ την Ευρώπη, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και πλέον και την Μέση Ανατολή.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα επιβαρύνουν ολοένα και περισσότερο τις δυνατότητες των παραδοσιακών λύσεων αντασφάλισης. Καταστροφές όπως είναι οι τυφώνες, οι πυρκαγιές, το χαλάζι και οι πλημμύρες αυξάνονται τόσο σε σοβαρότητα όσο και σε συχνότητα, συμπιέζοντα τα παραδοσιακά ασφαλιστικά μοντέλα.

- Advertisement -

Η παραμετρική ασφάλιση, όπως έχει γράψει σε πρόσφατο δημοσίευμα του το IW.gr ξεχωρίζει ως ένα σημαντικό εργαλείο. Συμβάλλει κάλυψη του κενού προστασίας για δύσκολους ασφαλιστικούς κινδύνους, τις εκθέσεις κρατών και γεωγραφικών περιοχών.

Η παραμετρική ασφάλιση προσφέρει γρήγορες πληρωμές, προσφέρει επίσης διαφάνεια καλύψεων και προστασίας. Με την τεχνολογία που ενσωματώνει ο μηχανισμός της παραμετρικής ασφάλισης μειώνεται σημαντικά ο βασικός κίνδυνος ενώ βελτιώνεται η ακρίβεια των ενεργειών.

- Advertisement -

Σύμφωνα με το SIRC ο μηχανισμός της παραμετρικής ασφάλισης μπορεί να παρέχει καλύψεις σε όλες τις αγορές, σε αναπτυγμένες και αγορές που αναπτύσσονται. Ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι ευάλωτες σε καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Η ανάγκη για παραμετρικές ασφαλίσεις υπογραμμίζεται από τις ανασφάλιστες ζημιές

Το 2023, οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές υπολογίζονται σε 380 δισεκατομμύρια δολάρια, με μόνο το 31% περίπου να καλύπτεται από την ασφάλιση σύμφωνα με το «2024 Climate and Catastrophe Insights» της Aon.

Αυτό το κενό προστασίας υπογραμμίζει τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παραδοσιακή ασφάλιση με βάση την αποζημίωση, η οποία ασφάλιση σύμφωνα με τους ομιλητές του SIRC μπορεί να δυσκολευτεί να παράσχει σημαντική ανακούφιση στους πληγέντες. Οι ανασφάλιστες ζημίες, ιδιαίτερα στις αγορές που αναπτύσσονται, δημιουργούν οικονομικές ευπάθειες που απαιτούν νέα μοντέλα μεταφοράς κινδύνου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Groundsource: Η Google ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες στην πρόβλεψη φυσικών καταστροφών μέσω ΤΝ

Τη νέα μεθοδολογία μετατρέπει εκατομμύρια δημόσιες αναφορές σε ένα αρχείο δεδομένων υψηλής ποιότητας για την πρόβλεψη κρίσεων

Ασφάλιση αυτοκινήτου: Γιατί οι καλύψεις από φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο απαραίτητες

Όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο της η ERGO, η σωστή ασφάλιση δεν αφορά μόνο την αποζημίωση ύστερα από ατύχημα

2025: Σε ιστορικά υψηλά η παγκόσμια θερμοκρασία

Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των κοινωνιών απέναντι στα νέα κλιματικά δεδομένα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στρατηγικές αλλαγές στην ηγεσία της Allianz

Στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαδοχής και της οργανωτικής της ανάπτυξης

Ο ΣΠΑΤΕ στο Υπουργείο Οικονομικών

Στο τραπέζι της συζήτησης, οι φόροι των ασφαλίστρων ζωής και υγείας

ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ: Να συνεχιστεί το «Προλαμβάνω» μετά τη λήξη της χρηματοδότησης

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 5,2 εκατ. πολίτες, ενώ έχουν εντοπιστεί περίπου 180 χιλ. νοσήματα

Η ΠΟΑΔ αναλαμβάνει εθνική πρωτοβουλία για την ασφαλιστική παιδεία

Συνάντηση με τον ΓΓ του Υπ. Παιδείας Γ. Παπαδομαρκάκη και κατάθεση υπομνήματος για ενίσχυση της οικονομικής-ασφαλιστικής γνώσης στη σχολική εκπαίδευση

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έξι μήνες χωρίς γ‑κάμερα το Βενιζέλειο – SOS για τη χρηματοδότηση και τις διαγνωστικές υπηρεσίες

Η καθυστέρηση στην προμήθεια νέου εξοπλισμού απειλεί πλέον την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, προειδοποιεί η Ένωση Εργαζομένων

Στρατηγικές αλλαγές στην ηγεσία της Allianz

Στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαδοχής και της οργανωτικής της ανάπτυξης

ΕΤΕ: Το ελληνικό επιχειρείν επενδύει σε κεφάλαιο και δεξιότητες για αύξηση παραγωγικότητας

Η κρίση στη Μ. Ανατολή βρίσκει τις ελληνικές ΜμΕ σε κρίσιμη καμπή ως προς την επενδυτική τους πορεία, όπως δείχνει η νέα Έρευνα Συγκυρίας της τράπεζας

Ο ΣΠΑΤΕ στο Υπουργείο Οικονομικών

Στο τραπέζι της συζήτησης, οι φόροι των ασφαλίστρων ζωής και υγείας

ΙΣΑ και φορείς ΠΦΥ: Να συνεχιστεί το «Προλαμβάνω» μετά τη λήξη της χρηματοδότησης

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί περισσότεροι από 5,2 εκατ. πολίτες, ενώ έχουν εντοπιστεί περίπου 180 χιλ. νοσήματα