του Νίκου Σακελλαρίου
Ένα από τα θετικά της κρίσης των τελευταίων 7 ετών είναι ότι ο ασφαλιστικός κλάδος (και ευρύτερα η ελληνική οικονομία) συνειδητοποίησε μερικές βασικές αρχές της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Η εξωστρέφεια για παράδειγμα δοξάστηκε όταν επιβλήθηκαν τα capital controls. Οι επιχειρήσεις συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι προς το συμφέρον τους να παραμένουν εσώκλειστες σε οποιοδήποτε κράτος. Η έλλειψη ρευστότητας οδήγησε κατά το ίδιο διάστημα την αναπροσαρμογή των business plans σε εργασίες που ήθελαν ‘σπαρτιατικές δαπάνες’ και έδωσαν έμφαση στην τεχνολογία αλλά και στην διατήρηση μεγαλύτερων αποθεματικών. Όταν οι ελληνικές τράπεζες , ‘στράγγιξαν’ από καταθέσεις, κατάλαβαν όλοι ότι δεν πρέπει να περιμένουν την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων τους μόνο από τις ελληνικές τράπεζες. Αναπτύχθηκε ο δευτερογενής δανεισμός μέσω funds, εταιρικών ομολόγων, επενδυτικών σχημάτων και τέλος σε όλους τους κλάδους ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο η ιδέα των συγχωνεύσεων.
Για την ελληνική ασφαλιστική αγορά, η έξοδος προς τις αγορές θα αποτελέσει μία μεγάλη και ουσιαστική ευκαιρία για να βγάλουν και εξωστρέφεια, αναζητώντας νέες πηγές εσόδων αλλά και να ενθαρρύνει τις σκέψεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&A). Οι ξένες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν κόστος κεφαλαίου αντίστοιχο με των μητρικών τους δηλαδή κάτω από 1,5% οι περισσότερες. Οι ελληνικές ασφαλιστικές υστερούν αφού έχουν το country risk και το κόστος κεφαλαίου είναι πενταπλάσιο. Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σημαίνει ότι και τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού θα αποκλιμακωθούν σταδιακά και οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα έχουν μεγαλύτερη και καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από την έξοδο στις αγορές είναι ότι σταδιακά θα χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο τα capital controls με αποτέλεσμα να βελτιωθούν και τα επενδυτικά-ασφαλιστικά προϊόντα (unit linked) και να μπορούν οι ασφαλισμένοι να αναζητήσουν καλύτερα και αποδοτικότερα συνταξιοδοτικά προϊόντα. Οπως χαρακτηριστικά μας είχαν δηλώσει στελέχη της αγοράς όσο επανερχόμαστε σε ‘φυσιολογικές’ συνθήκες , τόσο οι ασφαλισμένοι θα ψάχνουν πιο ‘σοφιστικέ’ λύσεις για τα συνταξιοδοτικά τους προβλήματα. Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων , θα είναι το διαβατήριο των ασφαλιστικών εταιρειών για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών αναγκών των ελλήνων πολιτών.