Η αβεβαιότητα στην Ελλάδα του 2016 δεν ανεβάζει την ασφαλισιμότητα, όπως ενδεχομένως να έλεγαν τα παλιά ασφαλιστικά εγχειρίδια. Αντιθέτως, τη σκοτώνει…
O –κάπως σουρεαλιστικός– τίτλος είναι προϊόν της θλιβερής καθημερινότητας που μας περιβάλλει το τελευταίο δίμηνο. Όταν, πρωί-μεσημέρι-βράδυ, ο καταναλωτής «βομβαρδίζεται» από τις αναγγελίες φόρων και προστίμων (στα κινητά, στα ακίνητα, στα αυτοκίνητα), δεν μπορεί να διαμορφώσει ασφαλιστική συνείδηση. Ψυχολογικά, όλοι έχουμε αισθανθεί αυτό το πάτημα στο στήθος και την απόγνωση της επόμενης ημέρας, που φέρουν όλες αυτές οι φήμες ή η πραγματικότητα της «φοροθύελλας».
Όλοι, νεώτεροι και πρεσβύτεροι, βιώνουμε το άγχος από το πιθανό «ψαλίδισμα» των συντάξεων και του κράτους πρόνοιας. Η διαχείριση του παλαιού μοντέλου –όπως επέλεξε να κάνει η κυβέρνηση αντί για πραγματικές μεταρρυθμίσεις– δεν πρόκειται να φέρει τίποτε καλό στην ασφαλιστική αγορά. Όταν οι πραγματικοί μισθοί μειωθούν περαιτέρω σε επίπεδα μισθών βαλκανικών κρατών, πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες θα κάνουν άνοιγμα προς τα μικρά και μεσαία εισοδήματα;
Σκεφθείτε έναν εργαζόμενο με καθαρές αποδοχές της τάξης των 500-600 ευρώ που μένει χωρίς ασφαλιστικό ταμείο, πώς θα μπορέσει να πληρώσει 1.000-1.500 ευρώ, όσα δηλαδή απαιτεί ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα υγείας; Πώς θα μπορέσει να σχηματίσει ένα συνταξιοδοτικό κεφάλαιο σε αντίστοιχο προϊόν αν καλείται να συνεισφέρει ταυτόχρονα και στο κοινωνικό του ταμείο; Όπως είναι λογικό, όλοι οι υποψήφιοι ασφαλισμένοι θα αναβάλουν τις αγορές ασφαλιστικών προϊόντων μέχρι την επόμενη ημέρα, που πιθανόν να έχουν περισσότερα εισοδήματα.
Τέλος, όσοι έχουν ήδη εισοδήματα της τάξης των 31-45.000 ευρώ (δηλαδή αυτοί που είναι πλέον η ανώτερη τάξη) θα κληθούν να πληρώσουν φόρους μέχρι το 45% των εισοδημάτων τους, έχοντας βεβαίως και αντίστοιχες αυξήσεις στα πάγια μηνιαία έξοδα (έξοδα διαβίωσης και καθημερινότητας). Όσοι από αυτούς έχουν ήδη ασφαλιστήρια συμβόλαια θα σκεφτούν αρκετά αν θα τα κρατήσουν, μέχρι νεωτέρας.
Ευλόγως, λοιπόν, η αβεβαιότητα στην Ελλάδα του 2016 δεν ανεβάζει την ασφαλισιμότητα, όπως ενδεχομένως να έλεγαν τα παλιά ασφαλιστικά εγχειρίδια. Αντιθέτως, τη σκοτώνει.
Περιοδικό Insurance World Μαρτίου-Απριλίου 2016