back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025

Γιάννης Γκιώνης, Atradius: Με μακρά παράδοση δίπλα στις ανάγκες των επιχειρήσεων

Στον Βάιο Κρόκο

Τη «μεγάλη εικόνα» και τα κρίσιμα επιμέρους σημεία αναφορικά με την πορεία των επιχειρήσεων περιγράφει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο iw, ο κ. Γιάννης Γκιώνης, εμπορικός διευθυντής της Atradius Ελλάδος. 

- Advertisement -

Το πραγματικό αποτύπωμα της πανδημίας στις επιχειρήσεις είναι ένα ζητούμενο που ακόμα «υπολογίζεται», καθώς τα μέτρα στήριξης των κρατών ήταν γενναία. Οι επιπτώσεις βέβαια ήταν σίγουρα διαφορετικές ανά κλάδο. 

Όπως σημειώνει ο κ. Γκιώνης, η ασφάλιση πιστώσεων είναι ένα «πολυεργαλείο» με πολλές ωφέλειες για τις επιχειρήσεις, ως ισχυρό εχέγγυο και μοχλός ανάπτυξης για συναλλασσόμενες εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ περιγράφει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της Atradius Ελλάδος, που πρωταγωνιστεί στον κλάδο.

- Advertisement -

iw? Τι αποτύπωμα έχει αφήσει η πανδημία στις επιχειρήσεις σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο;

απ. Στην Atradius έχουμε μακρά παράδοση στο να αφουγκραζόμαστε τις γρήγορες αλλαγές των συνθηκών στην οικονομία και τις συναλλαγές που προκύπτουν σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων, όπως αυτή που σήμερα αντιμετωπίζουμε λόγω του Covid-19 και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα, με γνώμονα πάντα τη στήριξη και την προστασία των ασφαλισμένων μας. Το αποτύπωμα που θα αφήσει η πανδημία δεν έχει ακόμη υπολογιστεί, καθώς αρκετές επιχειρήσεις και αρκετοί κλάδοι είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους είτε παρουσίασαν μεγάλες μειώσεις τζίρου το προηγούμενο διάστημα, ενώ η υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεται, αλλά δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί. 

Είχαμε σημαντικές αλλαγές στις μεταφορές και την παραγωγή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις και αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και των αγαθών. Στον αντίποδα, αρκετές επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τη συνθήκη και αρκετές άλλες προχώρησαν θαρραλέα τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, ώστε να ανταποκριθούν στο νέο μοντέλο πώλησης και διανομής. 

Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις έχουν ήδη διαχειριστεί τις κρίσεις της προηγούμενης δεκαετίας, οπότε έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τις κατάλληλες άμυνες.

Επιπλέον, τα μέτρα στήριξης των κρατών, το πάγωμα των διαδικασιών πτωχεύσεων σε αρκετές βασικές οικονομίες και οι μεταρρυθμίσεις του πτωχευτικού κώδικα σε αρκετές περιπτώσεις διατήρησαν πλασματικά τον δείκτη πτωχεύσεων χαμηλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο δείκτης πτωχεύσεων μειώθηκε κατά 14% τον προηγούμενο χρόνο, ωστόσο αναμένεται να υπάρξει ισχυρή αύξησή του το 2022. 

Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη διαχειριστεί τις κρίσεις της προηγούμενης δεκαετίας, οπότε έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τις κατάλληλες άμυνες και, δεδομένης της προβλεπόμενης ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, επικρατεί η εκτίμηση ότι η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με τη διεθνή πρόβλεψη για το 2022.

iw? Υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κλάδο (βιομηχανίες, τουρισμό, εστίαση κ.λπ.);

απ. Ασφαλώς υπάρχουν κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο, όπως ο τουρισμός, με όλα του παρακλάδια, οι αερομεταφορές, η εστίαση, τα logistics κ.τ.λ., καθώς η δραστηριότητά τους επηρεάστηκε καθοριστικά από τον περιορισμό ή τις απαγορεύσεις στις μετακινήσεις και τα lockdowns. 

Ωστόσο υπάρχουν κλάδοι που έδειξαν ευελιξία και ανταποκρίθηκαν στην κρίση. Οι μεγάλοι νικητές την περίοδο της πανδημίας ήταν οι υπεραγορές, με τη σημαντική αύξηση των εργασιών τους. Από την άλλη, οι ανάγκες του ψηφιακού μετασχηματισμού ευνόησαν ιδιαίτερα τους κλάδους της τεχνολογίας, όπου υπήρξε αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες αυτές. 

Επίσης, αρκετές εταιρείες του κλάδου της βιομηχανίας που παράγουν ή προσαρμόστηκαν γρήγορα ώστε να παράγουν προϊόντα τα οποία είχαν υψηλή ζήτηση κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, όπως υγειονομικό υλικό και είδη προσωπικής υγιεινής, φάρμακα και είδη διατροφής, έκαναν στην πράξη την κρίση ευκαιρία.

iw? Αρκετοί εκτιμούν πως η άρση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης θα πλήξει τη ζήτηση και κατ’ επέκταση τις χρηματοροές στις επιχειρήσεις. Τι λύσεις μπορεί να δώσει η ασφάλιση πιστώσεων;

απ. Η ασφάλιση πιστώσεων είναι ένα «πολυεργαλείο» με πολλές ωφέλειες, όπου μεταξύ άλλων προφυλάσσει τις χρηματοροές των ασφαλισμένων επιχειρήσεων. Αφενός προφυλάσσει τη ρευστότητα της ασφαλισμένης μας έναντι της μη πληρωμής από τους οφειλέτες της, είτε αυτοί είναι στην Ελλάδα είτε εκτός Ελλάδος. Αφετέρου διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αφού τα ασφαλιστήρια συμβόλαια πιστώσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν έναντι χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εταιρειών factoring, funds και άλλων χρηματοδοτικών σχημάτων ως ισχυρό εχέγγυο. 

Ταυτόχρονα, ως εργαλείο ανάπτυξης των επιχειρήσεων, βοηθά την ασφαλισμένη να αναπτύξει τις συνεργασίες της με τους υφιστάμενους πελάτες της και να εντοπίσει νέους. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει πλέον τη δυνατότητα είτε να παρέχει πίστωση στους πελάτες που μέχρι σήμερα συναλλασσόταν τοις μετρητοίς, έχοντας μειονέκτημα έναντι άλλων προμηθευτών, είτε παρέχοντας μεγαλύτερες πιστώσεις σε ύψος και διάρκεια, αποκτώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστριών εταιρειών.

iw? Πείτε μας δυο λόγια για τους στόχους της Atradius και τις εκτιμήσεις σας για την ασφαλιστική αγορά και τον κλάδο πιστώσεων.

απ. Την ομάδα της Atradius Ελλάδος αποτελούν επαγγελματίες υψηλού επιπέδου, που συνεχώς εκπαιδεύονται, ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μας. Στο πλαίσιο αυτό, διαρκής στόχος μας είναι να συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε ώστε να προσφέρουμε στους ασφαλισμένους και τους συνεργάτες μας τα κρίσιμα εργαλεία, την τεχνολογία, τις πληροφορίες και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που χρειάζονται για τη διαχείριση του πιστωτικού τους κινδύνου και την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους. 

Το ελληνικό υποκατάστημα της Atradius, χάρη στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχει, αλλά κυρίως στο έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό του, έχει αναδειχθεί ως Market Leader στην Ελλάδα και την Κύπρο. Από τη θέση αυτή εκτιμούμε ότι η συσσωρευμένη εμπειρία των ελληνικών επιχειρήσεων με τις συνεχόμενες κρίσεις θα βοηθήσει στην εμπέδωση του συνεχώς αναπτυσσόμενου κλάδου πιστώσεων περισσότερο και με μεγαλύτερη ταχύτητα, πράγμα που αποτελεί βασικό στόχο μας.

διαβάστε επίσης: Ασφάλιση πιστώσεων: Απομακρύνει τις επισφάλειες από τους ισολογισμούς και ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

επίσης: Γιώργος Βελιζιώτης, Euler Hermes: Συναλλαγές με αυτοπεποίθηση και επανεκκίνηση μετά τον Covid-19

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι Ασφαλιστές Λάρισας για τη 17η Σεπτεμβρίου: Να συμβάλλουμε σε μια κοινωνία πιο ασφαλή και αισιόδοξη

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ασφαλιστών Νομού Λάρισας εύχεται σε όλους τους συναδέλφους χρόνια πολλά, με δύναμη και έμπνευση στο λειτούργημά τους

Η NN Hellas στηρίζει την οικογένεια με επίδομα εξωσωματικής γονιμοποίησης στα ομαδικά προγράμματα

Η πρόσθετη παροχή μπορεί να αποτελέσει για τις επιχειρήσεις ακόμα μία έμπρακτη απόδειξη ότι επενδύουν στους ανθρώπους τους

ΥΕΚΑ: Ξεκίνησαν οι δηλώσεις για το REBRAIN GREECE

Η νέα δράση εξωστρέφειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη

ΔΕΘ 2025: Ο αντίκτυπος των εξαγγελιών Μητσοτάκη στην ασφαλιστική αγορά

Παρά τα θετικά νέα, η ομιλία του πρωθυπουργού αφήνει την ασφαλιστική αγορά με την αίσθηση ότι το «παράθυρο ευκαιρίας» για ειδικά κίνητρα δεν αξιοποιήθηκε

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Υποχρεωτική ασφάλιση για Airbnb: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ Ανδρέας Χίου εξηγεί τι πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης!

Ο σύλλογος επικροτεί τη νομοθετική πρωτοβουλία, ενθαρρύνοντας την επιπλέον κάλυψη για όλες τις κρατήσεις, είτε μέσα από πλατφόρμες είτε εκτός αυτών

17 Σεπτεμβρίου – Γιορτάζουμε την Ημέρα του Ασφαλιστή

Ημέρα αφιερωμένη σε όσους με επαγγελματισμό, ήθος και ανθρωπιά παρέχουν αυτό που όλοι αναζητούμε: ασφάλεια, σταθερότητα και εμπιστοσύνη

Πώς και γιατί από Τραπεζικός έγινα Ασφαλιστής

Απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του κ. Μελά Γιαννιώτη, στο υπό έκδοση βιβλίο «Καπνέμποροι και Καπνασφαλιστές»

Ποια είναι η πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο;

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τρομοκρατίας του IEP μάς κατατάσσει πάνω από χώρες που θεωρούμε πιο «επικίνδυνες» βάσει γεωγραφικής θέσης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Το πολύ σημαντικό συνέδριο του ΕΚΑΠΤΥ

Οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν την ύπαρξη, τον ρόλο και τη δράση του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία...

Λάρισα: Το νοσοκομείο εφαρμόζει σύστημα διαλογής ασθενών με Τεχνητή Νοημοσύνη

Το σύστημα ER TRIAGE καθοδηγεί τον χειριστή κατά τη διαλογή, εντοπίζοντας σήματα κινδύνου ακόμα και σε ασθενείς με συνήθη συμπτώματα

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ από την Affidea

Η Affidea καλύπτει πλήρως τη συμμετοχή ως το τέλος του έτους, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων συνεργασίας με τον Οργανισμό

Διαμεσολάβηση: Από τη θεωρία στην πράξη – Τι παρουσιάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

Στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου βιβλίου των διαΝΕΟσις και ΟΠΕΜΕΔ, η Ο. Αναστασοπούλου μίλησε για το έργο της νεοσύστατης Ειδικής Γραμματείας

Υποχρεωτική ασφάλιση για Airbnb: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ Ανδρέας Χίου εξηγεί τι πρέπει να κάνει κάθε ιδιοκτήτης!

Ο σύλλογος επικροτεί τη νομοθετική πρωτοβουλία, ενθαρρύνοντας την επιπλέον κάλυψη για όλες τις κρατήσεις, είτε μέσα από πλατφόρμες είτε εκτός αυτών